Följ oss

Nyheter

Nikkei på högsta nivån på 15 år

Publicerad

den

Nikkei på högsta nivån på 15 år

Nikkei på högsta nivån på 15 år Japans, och Tokybörsens referensindex, Nikkei 225, handlas nu till den högsta nivån på 15 år. Uppgången kommer som ett svar på de stigande aktiekurserna i USA och Europa när placerarna drog en lättnadens suck efter det att Grekland nått en preliminär överenskommelse om sitt bailout program. Det gör att vi ser Nikkei på högsta nivån på 15 år.

Greklands bail out har stillat den oro som rått på aktiemarknaden, men uppgången i Japan beror också på att den japanska exportindustrin hade en mycket bra månad under januari. Att den japanska exporten ökade i januari är ett tecken på att världens tredje största ekonomi sakta håller på att klättra ur den långa lågkonjunktur som landet så länge befunnit sig i. Det finns även fundamentala faktorer som talar för fortsatta uppgångar på den japanska aktiemarknaden. Tokyobörsens konjunkturrensade P/E-tal, eller CAPE, är 21,8, långt under det historiska genomsnittet på 34,5 och under det nuvarande amerikanska CAPE på 24,4. Det finns goda skäl att säga att det är attraktiva värderingar som gäller för japanska aktier.

Nikkei steg med 0,7 procent till 18,466.92 i Tokyo, den högsta nivån sedan april 2000. Uppgångarna på de bredare indexen var emellertid mindre, Topix steg endast med 0,2 procent till 1 502,83 när placerarna valde att ta hem vinsterna i bankaktier. Denna sektor, som är den bästa sektorn på Tokyobörsen denna månad föll med en procent. JPX-Nikkei Index 400 steg med 0,2 13 637,88, den elfte dagen med uppgångar i rad.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.