Följ oss

Nyheter

Negativa räntor i ett kontantlöst samhälle

Publicerad

den

Negativa räntor i ett kontantlöst samhälle I veckan meddelade den svenska Riksbanken att den behåller den negativa styrräntan på minus 0,35 procent,

Negativa räntor i ett kontantlöst samhälle I veckan meddelade den svenska Riksbanken att den behåller den negativa styrräntan på minus 0,35 procent, samma nivå som den har legat på sedan i juli i år. Därmed ser det ut som Sverige blir ett av de första länderna att utsätta sin medborgare för ett på samma gång fascinerande och skrämmande experiment, negativa räntor i ett kontantlöst samhälle.

Ännu så länge har inte bankerna låtit sina kunder ta del av de negativa räntorna, men de utsätts för ett ökat tryck att göra detta när räntorna kvarstår på denna låga nivå. Detta är ett problem eftersom Sverige är ett av de första länderna i världen som håller på att bli ett helt kontantlöst samhälle där digitala pengar ersatt kontanter.

I Sverige ringer bankerna redan till polisen om Du använder för mycket kontanter eftersom det kan innebära att Du är endera en terrorist eller kriminell. Samtidigt ser vi hur de svenska bankerna tar bort kontantuttagsautomater från landsbygden, något som irriterar framförallt äldre kunder. Faktum är att det har gått så långt att den schweiziska banken Credit Suisse gått ut till sina kunder och sagt att de inte behöver växla till sig kontanter när de skall till Sverige. Banken säger ”Om du måste betala kontant, är någonting fel.”

No Cash

Nedanstående diagram visar hur kontanterna har minskat i det svenska samhället.

Om bankerna kommer att ta ut negativa räntor av sina kunder, samtidigt som Sverige blir ett allt mer kontantlöst samhälle kan inte de svenska bankkunderna längre ta ut sina pengar i form av kontanter för att skydda dem mot den ”straffskatt” på sparande som de negativa räntorna innebär. Konsumenternas enda val i ett sådant scenario är att spendera sina pengar eller låta bankerna ta dem. I teorin innebär detta att Riksbanken vill tvinga människor att spendera pengarna istället för att spara dem och på detta sätt stimulera en ekonomisk tillväxt.

Istället för att gå allt djupare in i de negativa räntornas värld, ett drag som blir alltmer negativt desto mer negativa räntorna är, valde Riksbanken istället att genomföra ytterligare en runda av så kallade kvantitativa lättnader. I detta fall innebär det ett återköpsprogram av obligationer som för över mer pengar från Riksbanken i den svenska ekonomin.

Trycket att införa negativa räntor, något som är tänkt att föra ut kapital från banksystemets sparkonton och in i ekonomin i form av ekonomisk stimulans ökar emellertid. I till exempel Schweiz kostar de negativa styrräntorna bankerna uppemot en miljard dollar varje år. Dessa kostnader har ännu inte förts över till bankkunderna, i alla fall inte fullt ut. Frågan är emellertid hur pass mycket längre som bankerna kommer att ta denna kostnad innan de börjar addera avgifter och andra kostnader på bankkonton?

Allt fler centralbanker och investeringsbanksanalytiker ställer nu inte längre frågan om detta kan komma att inträffa utan när det kommer att ske. I tisdags sålde Italien ut ett tvåårigt obligationslån med en ränta på -0,23 procent, vilket innebär att investerarna måste betala för att låna ut sina pengar till Italien istället för att få en ränta på sitt kapital. Enda orsaken att köpa en sådan obligation är att Du tror att det kommer att bli ännu värre i framtiden.

För närvarande är det alltså två trender som konvergerar mot Sverige på samma gång.
1.    Den svenska befolkningen använder allt mindre kontanter.
2.    Sverige har negativa räntor.

Det betyder att många svenska inte längre har någon möjlighet att skydda (eller gömma) sina pengar. Det betyder också att Sverige kan komma att bli det första landet vars medborgare kan komma att behöva acceptera negativa räntor, vilket förmodligen kommer att ske i form av högre avgifter, alternativt tvingas spendera sina pengar för att undvika de negativa räntorna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.