Följ oss

Nyheter

Mission Space – en investering i rymdindustrin

Publicerad

den

Den globala rymdindustrin har nu vuxit till en multi miljard marknad. Idag, mer än 50 år efter månlandningen, är försöken för att öppna detta stora okända område för turism på gränsen av ett genombrott.

“Det är ett litet steg för människan men ett stort framsteg för mänskligheten” Neil Armstrong yttrade dessa berömda ord när han tog sina första steg på månen. Miljontals människor runt världen följde med den första månlandningen via television och radio år 1969. Den globala rymdindustrin har nu vuxit till en multi miljard marknad. Idag, mer än 50 år efter månlandningen, är försöken för att öppna detta stora okända område för turism på gränsen av ett genombrott.

Trackercertifikat

SymbolUnderliggandeLöptidValuta.
TRACK SPACE VONSolactive Space Technology IndexOpen EndSEK

Fascinationen att upptäcka inte endast vår planet, utan även rymden, har länge förtrollat mänskligheten. Sovjetunions rymdsond Sputnik-1 var den första satelliten som skickades upp i omloppsbana 1957. Under de följande åren utkämpade Sovjetunion och USA en kapplöpning om herraväldet i rymden.

Detta ledde till raketer och flyg till jordens omloppsbanan, och vidare ut runt månen och till följd även månlandningen. Men ’rymd uppdraget’ pågår fortfarande. Det främsta målet för dagens rymdresor är visserligen utforskandet av det okända – men också att undersöka rymden på ett kommersiellt sätt.

”Genialitet” (Ingenuity) – det senaste framsteget

Enligt Nasa var den senaste prestation i området för bara några dagar sedan, när Marshelikoptern ”Ingenuity” (Genialitet) blev det första flygfördonet som genomförde en flygresa på en annan planet. Under sin första test flygresa steg minihelikoptern upp, svävade på plats i några sekunder och landade tillbaka på planeten, som ligger på 472 miljoner kilometers avstånd. I första hand låter det inte mycket, men med tanke på de extrema förhållanden som råder på Mars är det en väldigt stor framgång. På grund av den tunna atmosfären måste alla rotorerna i minihelikoptern, som väger cirka 1.4kg, accelerera med cirka 2 500 rotationer per minut. Detta är betydligt mer an en normal helikopter på jorden. Dessutom måste elektroniken och batteriet som drivs av solenergi vara väldigt robusta: på natten kan det bli upp till minus 90 grader Celsius på planeten. Detta uppföljdes av två mera flygresor, under vilka färgbilder av den röda planeten togs från luften för första gången.

På sök efter avlägset ”liv”

I slutet av februari landade minihelikoptern ombord på Nasa-rovern ”Perseverance” till planeten nära till en torr sjö, efter 203 dagars flygresa. Fordonet kommer att utforska denna sjö och det omgivande området under de kommande två åren, och planen är att lära sig mer om planeten. Fordonet kommer att söka efter spår av tidigare mikrobiellt liv och skicka dem tillbaka till jorden, samt utforska planetens klimat och geologi. Mycket har investerats i utvecklingen och byggandet av fordonet: totalt åtta års arbete och 2,5 miljarder US-dollar.

Den mångmiljard omfattande rymdindustrin

Om vi ser på de senaste resultaten och de enorma investeringarna i enbart detta enskilda projekt, kan det konstateras att ”mission space” fortfarande är i full gång. Marknaden för den globala rymdindustrin är gigantisk – och fortsätter öka även efter alla dessa år. Förutom olika stater som stöder rymdforskning med investeringar i miljardklassen finns det också allt flertal privata företag som har blivit aktiva inom området. En av anledningarna till att allt fler nystartade företag har dykt upp inom sektorn vid sidan av etablerade företag är de lägre kostnaderna – och de ständigt nya möjligheter som har uppstått tack vare den tekniska utvecklingen. Detta åtföljs av den kommersiella användningen av rymdteknik inom rymdindustrin, även för privatpersoner verkar en resa i rymden inte längre så långt borta. Redan under fjärde kvartalet 2021 planeras den första privata kommersiella flygresan till rymden, bemannade enbart av civila resenärer, vilket ger startskottet för en ny form av turism – och en miljardmarknad.

Indexet för investering i rymdteknologi – Solactive Space Technology Index

Rymdteknologi även ett allt större intresse hos investerare, vilket innebär att det också finns en efterfråga för spännande nya investeringsmöjligheter. Det är dock inte lätt att välja ut ”rätt” företag bland stora antalet företag som är verksamma inom rymdtekniksektorn. Av denna anledning lanserar Vontobel ett trackercertifikat med Solactive Space Technology Index som underliggande. Indexet består av 20 företag som är ledande inom området rymdteknik. Initialt har följande företag valts som del av indexet:

Space Technology Index är ett prestationsindex som beräknas av Solactive AG, dvs. utdelningar och andra inkomster från indexaktierna återinvesteras i indexet på nettobasis (”netto totalavkastning”). Med hjälp av ett trackercertifikat utgivet av Vontobel deltar investerare nästan en till en i den potentiella prisutvecklingen, men också i potentiella förluster. Förvaltningsavgiften i certifikatet är 1,20 % per år. Investerarna bär även en emittentrisk. Följande diagram visar hur indexföretagen är utvalda:

Den framtida aktieutvecklingen kommer att bero på olika företags-, bransch- och ekonomiska faktorer. Investerare bör överväga riskerna innan de fattar några investeringsbeslut. Det underliggande resultatet kan skilja sig från investerarnas förväntningar och leda till en potentiell kapitalförlust.

Trackercertifikat

SymbolUnderliggandeLöptidValuta.
TRACK SPACE VONSolactive Space Technology IndexOpen EndSEK

Handla Mission Space

Då detta certifikat är noterat på svenska Nordic Growth Market betyder det att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-acc (BCFI) erbjuder investerare tillgång till prestanda för en brett diversifierad portfölj med 1 465 företag från 23 utvecklade marknader över hela världen. Valutafluktuationer mot euron säkras i denna andelsklass.

Jämförelseindexet, MSCI World, speglar cirka 85 procent av det globala börsvärdet på utvecklade marknader. Amerikanska företag är starkast representerade med 71 procent, följt av Japan med 6 procent och Storbritannien med 4 procent. De mest representerade sektorerna är IT, finans och sjukvård.

NamnISINAvgifterUtdelnings-
policy
Referens-
index
UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-accIE000TB15RC60,13 %AckumulerandeMSCI World Index hedged to EUR (Net Return)

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XEMC ETF investerar i klimatförändrare i emerging markets

Publicerad

den

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19% p.a. Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 26 september 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

– Stora och medelstora företag i globala tillväxtmarknadsländer som väljs ut och viktas i syfte att uppfylla minimistandarderna för EU:s CTB

– Minska exponeringen för utvalda indikatorer som anses ha negativ miljöpåverkan eller social påverkan, och öka exponeringen mot företag som bidrar positivt till samhället och miljön

– ESG-undantag

– Granskas halvårsvis

Handla XEMC ETF

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXEMC
XETRAEURXEMC

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
TW0002330008TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING6.98 %TaiwanInformationsteknologi
KR7005930003SAMSUNG ELECTRONICS LTD4.16 %SydkoreaInformationsteknologi
KYG875721634TENCENT HOLDINGS LTD4.00 %KinaKommunikationstjänster
KYG017191142ALIBABA GROUP HOLDING LTD2.54 %Kinaunknown
INE002A01018RELIANCE INDUSTRIES LTD1.46 %IndienEnergi
KYG596691041MEITUAN1.10 %KinaSällanköpsvaror
INE090A01021ICICI BANK LTD0.94 %IndienFinans
US7223041028PINDUODUO ADR REPRESENTING INC0.93 %Cayman Islandsunknown
KR7000660001SK HYNIX INC0.91 %SydkoreaInformationsteknologi
CNE1000002H1CHINA CONSTRUCTION BANK CORP H0.91 %KinaFinancials
INE009A01021INFOSYS LTD0.89 %IndienInformationsteknologi
TW0002454006MEDIATEK INC0.80 %TaiwanInformationsteknologi
KYG6427A1022NETEASE INC0.70 %KinaKommunikationstjänster
SA0007879113AL RAJHI BANK ORD0.67 %SaudiarabienFinans
KR7005931001SAMSUNG ELECTRONICS NON VOTING PRE0.62 %SydkoreaInformationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Rebalansering för april 2024 av Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Publicerad

den

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Produkten är noterad på Nasdaq Stockholm för både SEK-varianten (ISIN-kod SE0020052207, tickernamn VIR10SEK) och EUR-varianten (ISIN-kod SE0020052215, tickernamn VIR10EUR).

Utöver Virtune Crypto Top 10 Index ETP så innefattar Virtunes produktportfölj Virtune Staked Solana ETP, Virtune Staked Polygon ETP, Virtune Bitcoin ETP, Virtune Staked Ethereum ETP, Virtune Chainlink ETP, Virtune Staked Polkadot ETP och Virtune Arbitrum ETP.

Index fördelning per den 30 april (innan rebalansering)

Bitcoin: 41,47%

Ethereum: 41,65%

Polkadot: 4,63%

Chainlink: 4,01%

Litecoin: 2,90%

Uniswap: 2,31%

Stellar: 1,59%

Arbitrum: 1,46%

Ny indexfördelning per den 30 april (efter rebalansering)

Bitcoin 40%

Ethereum 40%

Solana 8,23%

XRP 3,58%

Cardano 2,12%

Avalanche 1,72%

Polkadot 1,24%

Bitcoin Cash 1,19%

Chainlink 1,06%

Polygon 0,86%

I samband med månadens rebalansering har nya kryptovalutor lagts till i indexet. De tillagda kryptovalutorna är Solana, Cardano, Avalanche, Polygon, XRP och Bitcoin Cash. Samtidigt utesluts de befintliga kryptovalutorna Uniswap, Litecoin, Arbitrum och Stellar. Virtune Crypto Top 10 Index ETP SEKs utfall för april blev -12,19%.

Rebalanseringen sker enligt det index som ETPn följer, Virtune Vinter Crypto Top 10 Index och detta är den tolfte rebalanseringen sedan produkten noterades den 15 maj 2023. Syftet med den frekventa månatliga rebalanseringen är att säkerställa att ETPn alltid speglar rådande marknadsförhållanden och för att kunna absorbera volatilitet i kryptomarknaden på ett effektivt sätt.

I april upplevde kryptomarknaden en negativ utveckling där Bitcoin, efter sju månader av positiv utveckling, hade en nedgång på -14,7%. Dessutom hade flera altcoins också betydande nedgångar under månaden.

Utvecklingen per kryptovaluta som utgör en del av Virtune Crypto Top 10 Index ETP under april månad

Uniswap -45.7%

Arbitrum -38.6%

Polkadot -33.4%

Chainlink -31.5%

Litecoin -24.3%

Stellar -23.9%

Ethereum -17.2%

Bitcoin -14.7%

Virtunes kryptoindex-ETP är den första av sitt slag i Norden. ETPen inkluderar upp till 10 ledande kryptovalutor som är en del av Nasdaq Crypto Index baserat på deras totala marknadsvärde och har en maxvikt på 40% per kryptovaluta för att främja diversifiering. Detta gör att investerare kan dra nytta av en bred exponering mot kryptomarknaden utan att vara starkt koncentrerad till någon enskild kryptovaluta.

Handla Virtunes produkter

Virtunes produkter är europeiska börshandlade produkter som bland annat handlas på Nasdaq Stockholm-

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära