Följ oss

Nyheter

Mexikos finansminister avgår efter Trumps besök

Publicerad

den

Under förra veckan besökte den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump sin granne i söder, och som en direkt effekt av det kritiserade mötet avgår Mexikos finansminister Luis Videgaray. Den mexikanske finansministern ansågs vara den drivande kraften bakom mötet mellan Mexikos president Enrique Pena Nieto och Donald Trump. Mötet har kritiserats hårt, även om det är att betrakta som en kupp för Donald Trump.

Under förra veckan besökte den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump sin granne i söder, och som en direkt effekt av det kritiserade mötet avgår Mexikos finansminister Luis Videgaray. Den mexikanske finansministern ansågs vara den drivande kraften bakom mötet mellan Mexikos president Enrique Pena Nieto och Donald Trump. Mötet har kritiserats hårt, även om det är att betrakta som en kupp för Donald Trump.

Videgaray har varit Mexikos finansminister sedan Pena valdes för tre år sedan, och han är väl ansedd av marknaderna. Det finns en betydande risk att den mexikanska peson som redan innan befunnit sig i en nedåtgående trend i förhållande till den amerikanska dollarn nu fortsätter att försvagas ytterligare sedan arkitekten bakom de mexikanska skattereformerna nu tvingas att lämna regeringen.

Ett snabbt besök

Trumps besök var ett mycket kort sådant. Det har liknats vid ett statsbesök, men väckte mycket kritik bland annat efter Trumps tidigare kontroversiella uttalanden. Inte mindre än 85 procent av de tillfrågade mexikanerna anser att Mexikos president Enrique Pena Nieto inte borde ha tagit emot Trump, en man som vill bygga en mur vid den mexikansk-amerikanska gränsen om han blir vald till president. Trump har också kallat de mexikaner som emigrerat till USA för kriminella och våldtäktsmän. För att göra det hela värre anser han att Mexiko skall tvingas betala notan för hans mur, vilket Trump upprepade efter mötet med president Enrique Pena Nieto. Den senare har liknat Trumps uttalande om mexikaner med Benito Mussolini och Adolf Hitler. Mexikos finansminister Videgaray ersätts av José Antonio Meade, den nuvarande socialutvecklingsministern.

Förlorar en av sina närmaste allierade

Även den omedelbara reaktionen på finansmarknaderna var dämpad, skulle det vara ett misstag att underskatta konsekvenserna av Trumps besök i Mexiko. Medan avkastningen på de mexikanska statsobligationerna har minskat sedan Trumps besök den 31 augusti och peson har stärkts så skall inte de långsiktiga effekterna av Trump som presiden inte underskattas. Om ett enkelt besök av presidentkandidaten Trump lett till avgången en betrodd centralfigur, är det värt att fundera på vilka effekter en seger för Trump kommer att få för USAs södra grannland. Redan nu ser vi opinionssiffrorna visar hur president Enrique Pena Nieto tappat förtroende bland det mexikanska folket.

Vad är då lösningen för en internationell investerare? En lösning skulle kunna vara att sälja av mexikanska aktier, obligationer och börshandlade fonder som till exempel iShares MSCI Mexico Capped (NYSEArca: EWW) för att sedan ta en position efter det att resultatet i det kommande amerikanska valet blir känt.

iShares MSCI Mexico Capped (NYSEArca: EWW)

Denna ETF har som mål att replikera investeringsresultat från MSCI Mexico Invest Market Index (IMI) 25/50. Den börshandlade fonden kommer alltid att investera minst 80 procent av sina tillgångar i värdepapper i dess underliggande index och i depåbevis som representerar värdepapper i dess underliggande index. MSCI Mexico Invest Market Index (IMI) 25/50 är ett free float-justerat marknadsvärdesviktat index med en skyddande metod som tillämpas för att emittenten vikter så att ingen enskild aktie kan ha en vikt som överstiger 25% av det underliggande indexet, och alla emittenter med vikt på över fem (5) begränsas så att de inte kan ha en kumulativt vikt som överstiger 50 procent av portföljvärdet.

Ett stort sug efter avkastning

En stor efterfrågan på den avkastning som mexikanska tillgångar kan erbjuda har gjort att vi under 2016 har sett ett stort inflöde av utländskt kapital till Mexiko. Om Trump vinner det amerikanska presidentvalet är det sannolikt att en del av detta kapital kommer att flöda ut ur landet eftersom det mexikanska banksystemet är svagt och nu försvagats ytterligare av en reformators avgång.

En plötslig försvagning av den mexikanska peson kan visa sig vara katastrofal och finansmarknaderna prissätter att det kan ske en kraftig försvagning runt det amerikanska presidentvalet. Trump är skadlig för Mexiko och han ligger nu före Clinton i opinionsmätningarna med 45 procent att jämföra med Hillarys 43 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.