Följ oss

Nyheter

Londonbaserad förvaltare vill inrätta Europas största cannabisfond

Publicerad

den

Den europeiska marknaden för cannabisinvesteringar visar tecken på liv. Det senaste är att ett Londonbaserat värdepappersföretag riktat till rika individer hoppas kunna grunda regionens största cannabisfond.

Den europeiska marknaden för cannabisinvesteringar visar tecken på liv. Det senaste är att ett Londonbaserat värdepappersföretag riktat till rika individer hoppas kunna grunda regionens största cannabisfond.

Enligt analysföretaget ETFGI dominerar Nordamerika investeringar i cannabis, där 12 av de 14 cannabisfokuserade börshandlade fonderna finns listade. Avkastningen har emellertid ofta varit dålig.

Men Chrystal Capital Partners tror att en växande våg av lagstiftning kommer att öka cannabisinvesteringarnas popularitet och dess potentiella avkastning. Det hoppas kunna ta in inledningsvis 100 miljoner dollar för Verdite Capital Fund, en aktiv förvaltad fond som lanserades måndag, innan den kan utvidgas till 200 miljoner dollar i nästa steg.

”Vi tror att detta kommer att bli en starkt reglerad industri om tio år”, säger Kingsley Wilson, en investeringspartner på företaget som insåg att regleringsrisken hade avskräckt många private equity och institutionella investerare från branschen. ”Reglering och finansiering kommer att stödja marknadsövergången och åstadkomma övergången från en olaglig till en laglig marknad.”

Strategi för den nya cannabisfonden

Chrystals strategi kommer att fokusera på medicinsk marijuana, cannabis-härledda droger och så kallade CBD – en cannabinoid som inte har narkotiska effekter. Cirka hälften av dess tillgångar kommer att investeras i Nordamerika och minst 35 procent i Europa. Det kommer att undvika företag som levererar marijuana för fritidsbruk.

Stora fondförvaltare undviker i allmänhet cannabisinvesteringar. I en analys från juni sa investeringsbanken Jefferies att institutionerna endast stod för cirka 5 procent av cannabisföretagens ägande, jämfört med cirka 50 procent för tekniksektorn.

Chrystals, som riktar sig till investerare, inklusive individer med hög nettovärde och family offices, skulle göra sin portfölj till den största i cannabisindustrin utanför Nordamerika. Marknaden domineras av värdepappersföretag som Privateer Holdings, Gotham Green och Merida Capital Partners, liksom börshandlade fonder inklusive 510 miljoner USD ETFMG Alternative Harvest-fonden och Horizons Marijuana Life Sciences-fonden på 250 miljoner dollar.

Utveckling av cannabis- och CBD-fonder

Utvecklingen för cannabisfonder har varit ojämn. Förra året sjönk aktierna i nordamerikanska cannabisföretag efter att det visat sig svårt att locka kunder bort från olagliga marknader och legaliseringstakten i USA låg under förväntningarna. Horizons-fonden föll med 39 procent förra året och ytterligare 31 procent i år.

Chrystal’s Guernsey-reglerade fond kommer att investera i 10 till 12 företag världen över i aktier, obligationer och konvertibla obligationer, en typ av hybridskuld.

Efterfrågan på cannabis är cirka 344 miljarder dollar över hela världen och den stora majoriteten handlas fortfarande olagligt, enligt en rapport som den Washington-baserade forskargruppen New Frontier Data publicerade förra året.

Ändå satsar många investerare på federal legalisering av cannabis i USA de närmaste åren. Mer än tio stater har redan gjort det lagligt för vuxna att röka cannabis utan recept.

Medicinsk cannabis, som först testas i kliniska prövningar, har redan ordinerats i flera länder för att behandla olika tillstånd som epilepsi, ångest och smärta. Detta gäller även Storbritannien, där medicinsk cannabis legaliserades för två år sedan.

Den brittiska finansiella tillsynsmyndigheten utfärdade förra veckan nya riktlinjer för företag som vill börsnotera på aktiemarknaden i London och öppnar dörren för dem som levererar produkter för medicinskt bruk.