Följ oss

Nyheter

Länsförsäkringar ger sig in i courtagekriget

Publicerad

den

Länsförsäkringar ger sig in i courtagekriget

Efter det att Nordea skakade om finansmarknaden så har flera aktörer sett över kostnaderna för sin aktiehandel. Vi ser courtagekriget ta fart. Senast ut är Länsförsäkringar Bank som sänker sitt courtage på aktiehandel till 0,05 procent. Minimicourtaget hamnar på 20 SEK. Detta skall jämföras med kostnaderna innan Länsförsäkringar ger sig in i courtagekriget som då låg på 0,09 procent respektive 99 kronor. Sänkningen skall avse både aktier och börshandlade fonder.

Genom sin prissänkning är Länsförsäkringar nu nere på så pass låga prisnivåer att banken är konkurrenskraftig mot både nätmäklare och storbankskonkurrenterna. Det kan indikera att Länsförsäkringar har för avsikt att öka sin marknadsandel på Stockholmsbörsen. I dag är det en förhållandevis en liten andel av bankens kunder som använder sig av Länsförsäkringar när de gör sina aktieaffärer. Genom att sänka courtaget hoppas Länsförsäkringar att få flera att bli aktiva.

På senare tid har flera finansaktörer såsom Nordea sänkt courtaget på aktiehandel, vilket har setts som en utmaning för bland annat den börsnoterade nätmäklaren Avanza Bank.

Courtage är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage.

Det finns några olika sätt att ta ut denna avgift på. Dels kan den tas ut som en procentuell avgift på den summa du köper eller säljer för, dels kan den tas ut som en fast eller minimum avgift. De flesta nätbanker har en courtageavgift på cirka 20-100 kr.

Kostnaden debiteras vanligen för både köp och försäljning. Ofta slås kostnader på samma dag och i samma riktning i samma papper samman, vilket innebär att kunden slipper betala kostnaden för flera order på samma dag i ett visst värdepapper, utan bara behöver betala som för ett köp/sälj.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.