Krimkrisen förändrar energiförsörjningen? Krimkrisen har i grunden, och för överskådlig framtid, förändrat relationen mellan Ryssland och EU på det säkerhetspolitiska området. Den har emellertid inte på något sätt förändrat relationen på det ekonomiska området – ännu. Rysslands omedelbara betydelse för Europas energiförsörjning är därtill alltför stor. Det omvända gäller för rysk ekonomi som i alltför hög utsträckning förlitar sig på export av olja och gas till Europa. Men vad kommer att hända på lite längre sikt?
Ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA håller på att omförhandlas och det finns de som vill bryta ut energifrågorna ur förhandlingarna för att diskutera dem separat. Många europeiska länder har blivit bryskt uppmärksammade på hur strategiskt viktig deras energiförsörjning är och man efterlyser nu ett större oberoende framöver.
USA har ökat sin oljeproduktion till den högsta nivån på 25 år och förväntas redan nästa år bli världens största oljeproducent. Men man är samtidigt världens ojämförligt största konsument och förbrukar ensamt 20 procent av all världens olja. Genom ökad produktion har man för egen del lyckats skapa sig ett oberoende från Mellanöstern men det lär man inte riskera över Krim. USA har lika dramatiskt ökat sin naturgasproduktion men den ersätter egentligen bara den inhemska kolkraften. Inom ramen för ett frihandelsavtal kommer man säkert att kunna erbjuda Europa större kvantiter av LNG (Liquid Natural Gas) i framtiden, men det förutsätter en flerårig utbyggnad av terminaler och annan infrastruktur och är inte heller säkert ett billigare alternativ för Europa än dagens ryska pipelines. USA har sedan länge gjort sina val av energikällor och skapat sig ett strategiskt oberoende. Man kommer att tillåta export av ett eventuellt överflöd till den öppna marknaden men det kommer inte alls täcka Europas energibehov.
På den öppna marknaden finns dessutom fler aktörer. Kina har redan gått om USA som det land som köper mest olja från Opec-länderna. Kina är redan världens största nettoimportör av olja och förväntas kring 2030 bli världens största konsument av olja. Kina köper dessutom alltmer olja och gas från Ryssland. Så sent som förra året slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan ryska Rosneft och kinesiska CNPC (China National Petroleum Corporation) på oljeområdet. Snart väntas ett lika omfattande avtal tecknas mellan ryska Gazprom och CNPC på gasområdet.
Ryssland kan förstås inte ersätta Europa och bara förlita sig på Kina som mål för sin vitala energiexport. Men det ligger i farans riktning att Ryssland – som producent – har fler möjligheter att på sikt skapa sig ett oberoende än vad Europa – som konsument – har.
av Jens Alverö förvaltare av Gustavia Ryssland Ansvarsfriskrivning
Denna artikel har producerats av Gustavia Fonder AB. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Gustavia Fonder AB tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.
WisdomTree Core Physical Silver (WSLV ETC) med ISIN JE00BQRFDY49, spårar spotpriset på ädelmetallen silver. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19 % p.a. WisdomTree Core Physical Silver är den billigaste ETC som följer Silverindex. Denna ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen.
Denna ETC lanserades den 13 augusti 2024 och har sin hemvist i Jersey.
WisdomTree Core Physical Silver är en UCITS Eligible Exchange Traded Commodity (ETC) utformad för att erbjuda värdepappersinnehavare ett enkelt, kostnadseffektivt och säkert sätt att få tillgång till Physical Silver genom att ge en avkastning som motsvarar rörelserna i det fysiska silver spotpriset minus tillämplig förvaltning avgift. WisdomTree Core Physical Silver backas upp av fysiskt, allokerat fysiskt silver som innehas av HSBC Bank plc (förvaringsinstitutet). Endast metall som överensstämmer med London Bullion Market Associations (LBMA) regler för god leverans kan accepteras av förvaringsinstitutet.
Varje fysisk tacka är segregerad, individuellt identifierad och tilldelad. Till exempel, om fysiskt silver stiger med 1 % under en dag, kommer ETC att stiga med 1 %, exklusive avgifter. Men om fysiskt silver faller med 1 % under en dag, kommer ETC att falla med 1 %, exklusive avgifter.
Varför investera?
Fysiskt uppbackad, direkt investering i fysiskt silver.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
21Shares Hedera ETP (HDRA ETP) med ISIN CH1456607683 erbjuder investerare ett likvidt sätt att integrera ETPen, som spårar HBAR, i sina portföljer via sin bank eller mäklare, och utnyttja Hederas fördelar.
Fördelar
Stridstestad och framtidssäker säkerhet: Hederas Hashgraph-konsensusalgoritm uppnår Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (ABFT), en av de högsta säkerhetsstandarderna i distribuerade system. Denna inbyggda motståndskraft, i kombination med en arkitektur som är mycket motståndskraftig mot kvanthot, gör Hedera till ett övertygande val för högvärdiga applikationer där förtroende, dataintegritet och långsiktig lönsamhet är av största vikt.
Backad av globala jättar: Hedera vänder på den typiska Web3-strategin och prioriterar implementering i verkligheten genom infrastruktur i företagsklass från dag ett. Dess styrning är förankrad av ett råd med upp till 39 globala organisationer, inklusive Google, IBM, LG, Dell och Deutsche Telekom, som alla verkar under transparenta, juridiskt bindande villkor. Detta gör Hedera unikt positionerat för att möta kraven från både företags- och detaljhandelsekosystem i stor skala.
Hashgraph-motorn bakom Hedera: Till skillnad från traditionella blockkedjor drivs Hedera av sin Hashgraph-arkitektur, vilket möjliggör en dataflödeshastighet på upp till 500 000 transaktioner per sekund under testförhållanden, vilket gör den till en av de snabbaste på marknaden. Dessutom är Hederas avgifter fasta i dollar, vilket erbjuder förutsägbara, ultralåga kostnader som är idealiska för storskaliga realtidsapplikationer.
Hållbarhet i stor skala: Hedera är ett mycket energieffektivt nätverk som bara förbrukar 0,000003 kWh per transaktion, vilket gör det 1 000 gånger renare än en typisk Visa-transaktion. Med sitt koldioxidnegativa fotavtryck och sin lågenergikonsensusmodell är Hedera ett idealiskt val för hållbarhetsfokuserade projekt och miljömedvetna investerare.
Produktinformation
Handla HDRA ETP
21Shares Hedera ETP (HDRA ETP) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
AXA IM ShortDuration Income UCITSETF är en aktivt förvaltad ränte-ETF. Den investerar i kortfristiga obligationer utfärdade av regeringar, företag eller offentliga institutioner runt om i världen. Dessa obligationer har en hög kreditvärdighet (Investment Grade). ETFen kan handlas i euro eller amerikanska dollar.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 484 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.