Följ oss

Nyheter

Kopparprisets fall kyler Chiles ekonomi

Publicerad

den

Kopparprisets fall kyler Chiles ekonomi

Kopparprisets fall kyler Chiles ekonomi, men det är inte bara de som har investerat i koppar som drabbas av nedgången, den sträcker sig till såväl aktiemarknaden som valutamarknaderna också.

Efter detta fall handlas iPath Dow Jones-UBS Copper Total Return Sub-Index ETN (NYSEArca: JJC) till den lägsta nivån sedan det tredje kvartalet 2009. Andra börshandlade fonder som har drabbats hårt av nedgången är Global X Copper Miners ETF (NYSEArca: COPX) och iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), den sistnämnda en börshandlad fond som investerar i chilenska aktier.

Dessa börshandlade fonder krossas just nu eftersom kopparprisets negativa påverkan på den chilenska ekonomin är avsevärd i och med att landet är en av världens största kopparproducenter.

JJC har under den senaste månaden rasat med 10,4 procent, mer än dubbelt så mycket som de 4,2 procent som ECH fallit med. En närmare titt belyser en mer olycksbådande situation: Under den senaste veckan, rasade JJC med 6,3 procent medan ECH är ned med 6 procent, vilket indikerar de två produkterna är tämligen korrelerade. Det är logiskt eftersom Chile som sagt är världens kopparproducerande land.

Sämre än iShares Latin American 40 ETF

Sedan årsskiftet är ECH ned med 9,4 procent, ett resultat som är 80 punkter sämre än iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF). Det enda Latinamerika ETF som har haft en sämre utveckling än ECH i år är iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW).

Chiles centralbank har försökt att agera, men till ingen nytta. Centralbanken sänkte räntan för fjärde gången på sex månader i torsdag, men under dessa sex månader, har ECH rasat 16,5%. Endast den argentinska peson har utvecklats värre än den chilenska peson bland tillväxtmarknadsvalutor under de senaste sex månaderna.

Den svaga peson kommer att gynna den chilenska exporten då landet har en exportdriven ekonomi, men det leder även till att landet får ett större bytesbalansunderskott, något som inte är uppskattat i en tid när investerarna föredrar tillväxtekonomier med ett överskott i bytesbalansen, eller i alla fall där trenden är att underskottet minskar. Chiles nuvarande bytesbalansunderskott spås växa till 3,7 procent av landets BNP under 2014, upp från förra årets 3,2 procent.

Adderar vi en bristande attraktion för chilenska aktier just nu så ser vi att  marknaden inte är så pass kraftigt rabatterade som andra utvecklingsekonomier. MSCI Emerging Markets Index handlas till en 11 gånger vinsten, men ECH s P/E är mer än det dubbla.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.