Följ oss

Nyheter

Köp db X-trackers ETF:er i Sverige inte i Tyskland

Publicerad

den

Köp db X-trackers ETF:er i Sverige inte i Tyskland

Efter att blivit uppmärksammad på storleken på valutpåslagen som både Nordnet och Avanza tillämpar började jag analysera denna fråga – Är det billigare att handla db X-trackers 32 ETF:er i Sverige än i Tyskland om man beaktar samtliga kostnader? Avanza tillhandahåller ingen elektronisk handel för Tyskland (XETRA) så jag har valt att fokusera på kostnadsbilden hos Nordnet. Avanza har dock exakt samma struktur gällande valutapåslagen för de utländska marknader som de tillhandahåller på deras plattform.

Slutsats

Få privatinvesterare tänker på den inbyggda kostnaden för valutaväxlingar/valutapåslag. Enligt min kalkyl sparar du 0,36 procent på att köpa db X-trackers MSCI World TRN Index ETF i Sverige istället för i Tyskland om du investerar 10 000 kronor. Spreaden i Sverige kan stiga till upp till 0,55 procent (55 bps) innan slutsatsen ändras, allt annat lika. Köper du ETF:er till ett större belopp eller om du har en depå där du kan köpa svenska aktier till 39 kronor i minimicourtage är Sverige ett betydligt bättre alternativ.

När det gäller den andra ETF:en i mitt urval sparar du 0,20 procent på att köpa  db X-trackers FTSE Vietnam ETF i Sverige istället för i Tyskland baserat på en investering om 10 000 kronor. Spreaden i Sverige kan stiga upp till 0,77 procent (77 bps) innan slutsatsen ändras. För samtliga beräkningar, se tabeller nedan.

Beräkningarna har baserats på följande förutsättningar:

Affär: En full affär inkluderande både köp och sälj

Courtage: 0,12%, minimicourtage 11 EUR för Tyskland och 0,085%, minimicourtage 99 SEK för Sverige

Valutapåslag: Spread 0,50%. Köptillfälle 0,25%. Säljtillfälle 0,25%

Investering: Angivet belopp är investerat belopp, exkl. kostnader. Två alternativ 10 000 kronor och 100 000 kronor

Resultat: Köper och säljer till samma belopp

Valutakurs: EUR/SEK 8.48 vid köp och sälj

Exempel ETF:er: En ETF med låg spread och en ETF med högre spread. Mitt urval består av db X-trackers MSCI World TRN Index ETF (ticker DBXW och XMWO i Sverige) samt db X-trackers FTSE Vietnam ETF (ticker DXS7 och XFVT i Sverige)

Spread: Uppmätt marknadsdata (28 sept) – DBXW (0,16%), XMWO (0,18%), DXS7 (0,39%) och XFVT (0,57%)

TER: Förvaltningsavgiften /Total Expense Ratio (TER) är samma för ETF:erna i Tyskland och Sverige. Jag har därför valt att exkludera dessa från kalkylen. db X-trackers MSCI World TRN Index ETF och db X-trackers FTSE Vietnam ETF har en årlig TER om 0,45 procent respektive 0,85 procent.

 Deutsche Börse / XETRA

[table id=480 /]

Nasdaq OMX Stockholm

[table id=481 /]

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.