Följ oss

Nyheter

Kinas återöppning driver på lyxmarknaden, flygresor och containersjöfart

Publicerad

den

Kinesisk ekonomisk statistik blåste förväntningarna ur vattnet förra veckan, vilket speglar en stark comeback för den asiatiska jätten. Kinesiska ekonomiska uppgifter överträffade förväntningarna förra veckan, vilket återspeglar en stark comeback för den asiatiska jätten när den äntligen kommer ur världens mest restriktiva låsningar från pandemitiden. De positiva resultaten är konstruktiva för industrier och sektorer över hela linjen, men det kan vara värt att följa den globala marknaden för lyxvaror, efterfrågan på flygpassagerare och containersjöfart i synnerhet.

Kinesisk ekonomisk statistik blåste förväntningarna ur vattnet förra veckan, vilket speglar en stark comeback för den asiatiska jätten. Kinesiska ekonomiska uppgifter överträffade förväntningarna förra veckan, vilket återspeglar en stark comeback för den asiatiska jätten när den äntligen kommer ur världens mest restriktiva låsningar från pandemitiden. De positiva resultaten är konstruktiva för industrier och sektorer över hela linjen, men det kan vara värt att följa den globala marknaden för lyxvaror, efterfrågan på flygpassagerare och containersjöfart i synnerhet.

Under det första kvartalet växte Kinas bruttonationalprodukt (BNP) med 4,5 % på årsbasis, vilket överträffade konsensus. Detaljhandelsförsäljningen i mars ökade med 10,6 % jämfört med föregående år, en takt som inte har setts på två år. Som ett resultat nådde Citi China Economic Surprise Index, som mäter dataöverraskningar i förhållande till marknadens förväntningar, den högsta i 17 år. UBS Group höjde sin BNP-prognos för 2023 till ”minst” 5,7%, där analytikern Patricia Lui skrev att ”konsumtionen kommer att förbli den främsta drivkraften för Kinas återhämtning i år.”

Europeiska lyxåterförsäljare vill återvända till Kinas lyxshoppare

Återigen, allt detta är mycket konstruktivt för europeiska lyxaktier. Före pandemin var kinesiska konsumenter den ledande nationaliteten för skattefri lyxshopping över hela världen, enligt det schweiziska turistshoppingföretaget Global Blue. En jättestor tredjedel av den globala försäljningen av lyx, eller 93 miljarder euro (102 miljarder USD), gjordes av kinesiska shoppare 2019, en stor majoritet av dem när de reste utomlands.

Det kan ta två år för en återgång till den nivån, men många återförsäljare ser redan en uppgång. Det enorma lyxkonglomeratet LVMH och Hermes International rapporterade båda en ökning av försäljningen under första kvartalet tack vare återkomsten av kinesiska kunder. Den bästa gruppen i Europas STOXX 600-index hittills i år är konsumentprodukter och tjänster, en ökning med mer än 26 %. Detta följs av fritid och resor, en ökning med 24 %, och detaljhandel, upp 22 %.

De bäst presterande lyxaktierna inkluderar Hermes, en ökning med 38,6 % hittills i år; Moncler, upp 35%; och LVMH, upp 32%.

Som rapporterades i en nyligen genomförd Investor Alert, hjälpte dessa uppgångar att Paris, Frankrike-noterade aktier, mätt i form av CAC 40 Index, slog ett nytt rekord, en bedrift som indexet upprepade på fredagen i förra veckan. Förutom Hermes och LVMH inkluderar indexets bäst presterande aktier 2023 även L’Oreal, en ökning med 36 procent.

I Europa ses ”lyx som den högsta kvalitetssektorn av investerare, på samma sätt som teknik ses som den bästa tillväxtsektorn i USA”, kommenterar Zuzanna Pusz, analytiker på UBS.

Chinese Airlines ökar gradvis kapaciteten

Chinese Airlines ökar gradvis kapaciteten, beräknas nå 75 % av 2019 års nivåer vid årets slut.

Efter tre år i strikt lockdown är många medel- och höginkomsttagare kinesiska shoppare ivriga att resa internationellt igen. Problemet är att luftkapaciteten för närvarande bara ligger på 22 % av 2019 års nivåer. ForwardKeys och Global Blue projekterar kapacitet att nå 45 % av pre-pandeminivåerna efter sommaren och 75 % i slutet av detta år. Uppskattningsvis 110 miljoner utgående resor från Kinas fastland kommer att äga rum i år, eller två tredjedelar av 2019 års trafik, enligt China Outbound Tourism Research Institute (COTRI). Singapore förväntas bli toppdestinationen.

Under de kommande veckorna och månaderna bör denna flygreseåterhämtning återspeglas i kinesiska flygbolags aktiekurser, som för närvarande släpar efter de flesta andra regioner hittills i år.

Europeiska flygbolag är för närvarande bäst presterande, med lågprisflygbolaget easyJet som har ökat med 57 % hittills i år. Andra flygbolag med tvåsiffriga siffror inkluderar Air France (+24,6 %), tyska Lufthansa (+24 %), irländska Ryanair (+21 %) och International Airlines Group (IAG) (+20,7 %).

Shanghais fraktpriser har stigit fyra veckor i rad

Den sista branschen är containerfrakt. Investeringscaset är inte lika starkt som lyx och flygbolag, men det finns tecken på att förhållandena har stabiliserats efter månader av försämring, vilket gör branschen till en att hålla ett öga på.

Fraktpriserna skjutit i höjden under pandemin när socialt distanserade konsumenter, bortskämda med stimulanspengar, spenderade sina intäkter på varor istället för tjänster. Detta resulterade i dagar långa förseningar i hamnar över hela världen. Men sedan toppen i september 2021 – då kostnaden för att frakta en fyrtio fot motsvarande enhet (FEU) nådde otroliga 11 000 $, enligt Freightos Baltic Index – har de globala priserna varit i fritt fall.

I Kina verkar dessa priser ha hittat en botten. I det logaritmiska diagrammet nedan kan du se att Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) har vänt upp i fyra raka veckor, den längsta uppåtgående banan sedan december 2021. Utanför en annan global händelse återgår priserna inte till nivåerna från pandemitiden. när som helst snart, men flytten är konstruktiv. Shanghai är världens största hamn, så det kan anses att dess data är en ledande indikator.

Morgan Stanley ser också en fraktuppgång närma sig. I en kvartalsundersökning sa rederier att de förväntade sig att den globala fraktefterfrågan skulle förbättras i år. Nästan tre av fyra transportörer trodde att lagren skulle normaliseras 2023, och nästan hälften sa att det skulle ske under andra halvåret.

Ursprungligen publicerad av U.S. Global Investors den 24 april 2023.

Handla JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

EMQQ Global ser investerarmöjligheter när Indien flyttar till mitten av världen

Publicerad

den

EMQQs Globals grundare och investeringschef Kevin Carter anslöt sig nyligen till Steve Darling från Proactive för att diskutera deras nya rapport om Indien, som han beskriver som den "perfekta tillväxtmarknaden vid perfekt tidpunkt." EMQQ Global ser investerarmöjligheter när Indien flyttar till mitten av världen.

EMQQs Globals grundare och investeringschef Kevin Carter anslöt sig nyligen till Steve Darling från Proactive för att diskutera deras nya rapport om Indien, som han beskriver som den ”perfekta tillväxtmarknaden vid perfekt tidpunkt.” EMQQ Global ser investerarmöjligheter när Indien flyttar till mitten av världen.

Rapporten fördjupar sig i Indiens ekonomiska tillväxt och gör jämförelser med Kinas tillväxtbana, och lyfter fram flera nyckelfaktorer som gör Indien till en attraktiv investeringsdestination. Ett utmärkande drag i Indien är dess väletablerade hemodlade teknologisektor, som går tillbaka flera decennier. Företag som Tata Computer Systems (grundat 1968) och Infosys (NASDAQ: INFY) (grundat 1981) har legat i framkant av denna tekniska utveckling.

Dessutom producerar Indien årligen världens största antal utexaminerade datavetenskapstekniker, och landets indiska tekniska institut, med 23 platser, tar konsekvent ut ett betydande antal utexaminerade datavetenskaper. Carter betonade också betydelsen av ”The Indian Stack”, en term som används för att beskriva Indiens ”Digital Public Infrastructure”.

Från och med 2010 har Indien systematiskt utvecklat viktiga offentliga teknikplattformar som har möjliggjort snabb digitalisering. En viktig milstolpe var introduktionen av Unified Payments Interface 2016, som sedan dess har drivit på en betydande tillväxt av mobila betalningar i Indien, som har upplevt en 40-faldig ökning de senaste fem åren. Denna robusta och välplanerade digitala offentliga infrastruktur skiljer Indien från varandra och positionerar det för varaktiga tekniska framsteg. I grund och botten gör Indiens unika kombination av faktorer, inklusive en väletablerad tekniksektor, en högutbildad arbetskraft och en visionär digital infrastruktur, det till en övertygande framväxande marknad som investerare i allt högre grad vänder sig till. Denna omfattande rapport ger värdefulla insikter i Indiens tillväxthistoria och dess potential att följa i fotspåren av Kinas anmärkningsvärda ekonomiska uppgång.

Handla EMQQ

EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (EMQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs European Green Deal UCITS ETF når förvaltad volym på 52 MUSD

Publicerad

den

HANetf har meddelat att deras European Green Deal UCITS ETF (ticker: ASWA) har nått ett AUM 52 miljoner USD (49,9 miljoner euro) i tillgångar inom två månader efter att den lanserades.

HANetf har meddelat att deras European Green Deal UCITS ETF (ticker: ASWA) har nått ett AUM 52 miljoner USD (49,9 miljoner euro) i tillgångar inom två månader efter att den lanserades.

ASWA, som lanserades i samarbete med Societe Generale i juli, strävar efter att ge exponering för de företag som borde dra nytta av European Green Deal – en milstolpe ekonomisk strategi som lagts fram av Europeiska kommissionen som syftar till att minska växthusgaserna med 55 procent till 2030 och Europa till världens första koldioxidneutrala kontinent år 2050.

Planen kräver mobilisering av 1 biljon euro i hållbara investeringar under det kommande decenniet – något EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyden beskrev i ett tal denna månad, där hon förespråkade ”ekonomisk realism” snarare än ”enbart reglering”.

Von der Leyden gjorde också klart att nästa steg av Green Deal kommer att behöva fokusera på industripolitik, nämligen genom en serie ”Clean Transition Dialogues” med industrin.

Utöver att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten i världen, förväntas avtalet skapa nya möjligheter för innovation, investeringar och jobb. Dessutom har alla 27 EU-medlemsstater förbundit sig till avtalet. ASWA är den enda tillgängliga ETF globalt som fokuserar på European Green Deal.

European Green Deal UCITS ETF riktar sig till aktier, valda av Societe Generales forskningsavdelning, från fyra nyckelsektorer som kan dra nytta av detta avtal:

  • Ren energi: EU har satt upp ett mål på 45 procent för produktion av förnybar energi till 2030 (upp från 22 procent 2021), vilket kräver betydande investeringar.
  • Hållbar mobilitet: 90 procents minskning av transportrelaterade utsläpp till 2050 behövs, med investeringar i järnväg, vätgas, elfordon och biobränslenyckel.
  • Bygg och renovering: EU-kommissionen vill fördubbla den nuvarande renoveringstakten för offentliga och privata byggnader, vilket förbättrar energieffektiviteten.
  • Cirkulär ekonomi: Potential för återvinnings- och avfallshanteringsföretag att dra nytta av det 70-procentiga avfallsåtervinningsmålet som fastställts av EU till 2030 (upp från 55 procent för närvarande).

Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att se European Green Deal UCITS ETF (ASWA) nå 52 miljoner USD AUM på så kort tid. Den europeiska gröna avtalet kommer att förändra Europa under det kommande decenniet och kommer att kräva betydande investeringar. Med detta förväntar vi oss en betydande tillväxt bland de företag som är centrala för energiomställningen.

”ASWA är väl placerad för att fånga denna tillväxt och följa SGI European Green Deal ESG Screened NTR Index med aktier som valts ut av Societe Generales expertforskarteam. ASWA är en av många ETF:er som erbjuds på HANetfs differentierade plattform som gör det möjligt för investerare att investera i koldioxidminskning och hållbara sektorer.”

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JGNR ETF satsar på gröna hållbara obligationer från hela världen

Publicerad

den

JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITS ETF USD (acc) (JGNR ETF) investerar i en blandning av obligationstyper (främst stats- och företagsobligationer) med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITS ETF USD (acc) (JGNR ETF) investerar i en blandning av obligationstyper (främst stats- och företagsobligationer) med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,32 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITS ETF USD (acc) är en liten ETF med tillgångar på 23 miljoner euro under förvaltning. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger jämförelseindexet genom att främst investera i obligationer där intäkterna riktas till projekt och aktiviteter som bidrar till en mer hållbar och inkluderande ekonomi.

Möjlighet

En betydande omprissättning av ränteintäkter i år gör att det enligt vår uppfattning finns attraktiva möjligheter inom räntesektorerna.

Obligationsmarknaden ”Användning av intäkter” har växt exponentiellt under de senaste 6 åren och tillägget av sociala obligationer/hållbarhetsobligationer ökar diversifieringen.

Portfölj

Ett hållbart investeringsmål, underbyggt av ett robust ramverk för riskhantering och styrning i linje med SFDR artikel 9.

Aktiv förvaltning för att generera alfa, med begränsad exponering utanför benchmark för hög avkastning, inom helt transparent ETF-omslag.

Eget ramverk för hållbar emission, stödd av traditionell grundläggande, kvantitativ och teknisk forskning.

Resultat

Diversifierad ETF-portfölj, investerad över investment grade och högavkastande krediter, såväl som stater och övernationella organisationer.

100 %* av portföljen i hållbara investeringar enligt EU MIFID, med varje obligation kopplad till en hållbar verksamhet**

Investeringsstrategi

JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITS ETF USD (acc) är en aktivt förvaltad ETF.

ETF:n investerar i gröna obligationer utgivna av regeringar, överstatliga organisationer och företag från hela världen. Alla löptider är representerade. ETF:n täcker både investment grade och sub-investment grade obligationer.

Handla JGNR ETF

JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITS ETF USD (acc) (JGNR ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURJGNR
Borsa ItalianaEURJGRN
London Stock ExchangeGBPJGNR
London Stock ExchangeUSDJGRN
SIX Swiss ExchangeUSDJGRN
XETRAEURJGNR

Största innehav

NamnISINTillgångsslagLandVikt %
BUNDESREPUB. 0% 08/15/31/EUR/DE0001030732Govt – BondGermany9,56%
Cash and Cash EquivalentCashUnited States3,85%
EUROPEAN UNIO 0% 07/04/29/EUR/EU000A3KRJQ6Govt – European MTN3,52%
JPN BANK FOR I 1.625% 01/20/27US471048CP14Govt – Global BondJapan3,02%
AFRICAN DE 2.25% 09/14/29/EUR/XS2532472235Corp – European MTN2,70%
BANK OF AMERICA C V/R 10/22/25US06051GHW24Corp – Medium Term NoteUnited States2,26%
GREENKO SOLAR M 5.95% 07/29/26USV3855GAB69Corp – Euro-DollarIndia1,92%
KFW 0.01% 05/05/27/EUR/XS1999841445Corp – European MTNGermany1,85%
DEVELOPMEN 0.01% 09/09/25/EUR/XS2382951148Govt – European MTNJapan1,77%
CAISSE D’AMORT 2.125% 01/26/32US12802D2H82Govt – Debt Private PlacementFrance1,68%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära