Följ oss

Nyheter

Kinas återöppning driver på lyxmarknaden, flygresor och containersjöfart

Publicerad

den

Kinesisk ekonomisk statistik blåste förväntningarna ur vattnet förra veckan, vilket speglar en stark comeback för den asiatiska jätten. Kinesiska ekonomiska uppgifter överträffade förväntningarna förra veckan, vilket återspeglar en stark comeback för den asiatiska jätten när den äntligen kommer ur världens mest restriktiva låsningar från pandemitiden. De positiva resultaten är konstruktiva för industrier och sektorer över hela linjen, men det kan vara värt att följa den globala marknaden för lyxvaror, efterfrågan på flygpassagerare och containersjöfart i synnerhet.

Kinesisk ekonomisk statistik blåste förväntningarna ur vattnet förra veckan, vilket speglar en stark comeback för den asiatiska jätten. Kinesiska ekonomiska uppgifter överträffade förväntningarna förra veckan, vilket återspeglar en stark comeback för den asiatiska jätten när den äntligen kommer ur världens mest restriktiva låsningar från pandemitiden. De positiva resultaten är konstruktiva för industrier och sektorer över hela linjen, men det kan vara värt att följa den globala marknaden för lyxvaror, efterfrågan på flygpassagerare och containersjöfart i synnerhet.

Under det första kvartalet växte Kinas bruttonationalprodukt (BNP) med 4,5 % på årsbasis, vilket överträffade konsensus. Detaljhandelsförsäljningen i mars ökade med 10,6 % jämfört med föregående år, en takt som inte har setts på två år. Som ett resultat nådde Citi China Economic Surprise Index, som mäter dataöverraskningar i förhållande till marknadens förväntningar, den högsta i 17 år. UBS Group höjde sin BNP-prognos för 2023 till ”minst” 5,7%, där analytikern Patricia Lui skrev att ”konsumtionen kommer att förbli den främsta drivkraften för Kinas återhämtning i år.”

Europeiska lyxåterförsäljare vill återvända till Kinas lyxshoppare

Återigen, allt detta är mycket konstruktivt för europeiska lyxaktier. Före pandemin var kinesiska konsumenter den ledande nationaliteten för skattefri lyxshopping över hela världen, enligt det schweiziska turistshoppingföretaget Global Blue. En jättestor tredjedel av den globala försäljningen av lyx, eller 93 miljarder euro (102 miljarder USD), gjordes av kinesiska shoppare 2019, en stor majoritet av dem när de reste utomlands.

Det kan ta två år för en återgång till den nivån, men många återförsäljare ser redan en uppgång. Det enorma lyxkonglomeratet LVMH och Hermes International rapporterade båda en ökning av försäljningen under första kvartalet tack vare återkomsten av kinesiska kunder. Den bästa gruppen i Europas STOXX 600-index hittills i år är konsumentprodukter och tjänster, en ökning med mer än 26 %. Detta följs av fritid och resor, en ökning med 24 %, och detaljhandel, upp 22 %.

De bäst presterande lyxaktierna inkluderar Hermes, en ökning med 38,6 % hittills i år; Moncler, upp 35%; och LVMH, upp 32%.

Som rapporterades i en nyligen genomförd Investor Alert, hjälpte dessa uppgångar att Paris, Frankrike-noterade aktier, mätt i form av CAC 40 Index, slog ett nytt rekord, en bedrift som indexet upprepade på fredagen i förra veckan. Förutom Hermes och LVMH inkluderar indexets bäst presterande aktier 2023 även L’Oreal, en ökning med 36 procent.

I Europa ses ”lyx som den högsta kvalitetssektorn av investerare, på samma sätt som teknik ses som den bästa tillväxtsektorn i USA”, kommenterar Zuzanna Pusz, analytiker på UBS.

Chinese Airlines ökar gradvis kapaciteten

Chinese Airlines ökar gradvis kapaciteten, beräknas nå 75 % av 2019 års nivåer vid årets slut.

Efter tre år i strikt lockdown är många medel- och höginkomsttagare kinesiska shoppare ivriga att resa internationellt igen. Problemet är att luftkapaciteten för närvarande bara ligger på 22 % av 2019 års nivåer. ForwardKeys och Global Blue projekterar kapacitet att nå 45 % av pre-pandeminivåerna efter sommaren och 75 % i slutet av detta år. Uppskattningsvis 110 miljoner utgående resor från Kinas fastland kommer att äga rum i år, eller två tredjedelar av 2019 års trafik, enligt China Outbound Tourism Research Institute (COTRI). Singapore förväntas bli toppdestinationen.

Under de kommande veckorna och månaderna bör denna flygreseåterhämtning återspeglas i kinesiska flygbolags aktiekurser, som för närvarande släpar efter de flesta andra regioner hittills i år.

Europeiska flygbolag är för närvarande bäst presterande, med lågprisflygbolaget easyJet som har ökat med 57 % hittills i år. Andra flygbolag med tvåsiffriga siffror inkluderar Air France (+24,6 %), tyska Lufthansa (+24 %), irländska Ryanair (+21 %) och International Airlines Group (IAG) (+20,7 %).

Shanghais fraktpriser har stigit fyra veckor i rad

Den sista branschen är containerfrakt. Investeringscaset är inte lika starkt som lyx och flygbolag, men det finns tecken på att förhållandena har stabiliserats efter månader av försämring, vilket gör branschen till en att hålla ett öga på.

Fraktpriserna skjutit i höjden under pandemin när socialt distanserade konsumenter, bortskämda med stimulanspengar, spenderade sina intäkter på varor istället för tjänster. Detta resulterade i dagar långa förseningar i hamnar över hela världen. Men sedan toppen i september 2021 – då kostnaden för att frakta en fyrtio fot motsvarande enhet (FEU) nådde otroliga 11 000 $, enligt Freightos Baltic Index – har de globala priserna varit i fritt fall.

I Kina verkar dessa priser ha hittat en botten. I det logaritmiska diagrammet nedan kan du se att Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) har vänt upp i fyra raka veckor, den längsta uppåtgående banan sedan december 2021. Utanför en annan global händelse återgår priserna inte till nivåerna från pandemitiden. när som helst snart, men flytten är konstruktiv. Shanghai är världens största hamn, så det kan anses att dess data är en ledande indikator.

Morgan Stanley ser också en fraktuppgång närma sig. I en kvartalsundersökning sa rederier att de förväntade sig att den globala fraktefterfrågan skulle förbättras i år. Nästan tre av fyra transportörer trodde att lagren skulle normaliseras 2023, och nästan hälften sa att det skulle ske under andra halvåret.

Ursprungligen publicerad av U.S. Global Investors den 24 april 2023.

Handla JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära