Följ oss

Nyheter

Kina har inte trumf på handen när det gäller sällsynta jordartsmetaller

Publicerad

den

Kina har inte trumf på handen när det gäller sällsynta jordartsmetaller

Många experter anser att Kina har trumf på handen i handelsförhandlingarna med USA med tanke på sin dominerande ställning som global leverantör av sällsynta jordartsmetaller. Dessa används inte bara i amerikansk industri som flyg- och försvarsindustrin, utan även globalt. Det är emellertid fel att tro att Kina kontrollerar hela marknaden. Kina har inte trumf på handen när det gäller sällsynta jordartsmetaller, och vi skall förklara varför.

Bakgrunden är att USA i dag förlitar sig på Kina för 80 procent av sina leveranser av sällsynta jordartsmetaller. Kina har framfört hot om att landet kan komma att begränsa exporten till amerikanska företag.

”Om Kina ville minska exporten av sällsynta jordartsmetaller skulle det logiska steget vara att sänka gruvkvoten”, sade Helen Lau, en metall- och gruvanalytiker på Argonaut Securities nyligen till Fortune Magazine. Hon sa att Kina kan signalera sina avsikter så tidigt som denna månad när landet beslutar om sina kvoter.

Kan bli ett bakslag

Att begränsa exporten till USA 2019 kan komma att bli ett bakslag enligt artiklar som publicerats i både Wall Street Journal och Barrons. När Kina begränsade sin export av sällsynta jordartsmetaller under 2010 och priserna steg, investerades mycket kapital i gruvor i andra delar av världen. Som ett resultat av detta minskade Kinas andel av den globala produktionen från nästan 100 procent till 70 procent idag.

Vad betyder det för investerarna?

Kinas försäljning sjönk också eftersom stora amerikanska teknikföretag började utveckla andra lösningar och använda material som var mer lättillgängligt. De kommer sannolikt att göra detsamma i år om Kina minskar leveranserna till amerikanska företag.

Det är också förbisett att mycket av efterfrågan på dessa element i USA inte är strategiska till sin natur. Cirka 60 procent av alla av sällsynta jordartsmetaller används som katalysatorer, en ganska grundläggande tillämpning. Endast en procent av de sällsynta jordartsmetallerna i USA går till försvarsdepartementet. Enligt en Fortune-rapport är den amerikanska efterfrågan på Kinas sällsynta jordartsmetaller faktiskt ganska låg och står för endast 4 % av Kinas export 2018. Paradoxalt sett är sällsynta jordartsmetaller inte så ”sällsynta”. De är däremot kostsamma att utvinna i andra regioner, inklusive Brasilien, Australien och Vietnam. Dessa länder har emellertid fyndigheter och försöker nu hitta lösningar i syfte att bryta Kinas kontroll över industrin.

Om Kina spelar ut sitt trumfkort kommer företag i USA och utomlands att vara redo. Under 2010 toppade priserna på sällsynta jordartsmetaller, vilket skadade vissa företag på kort sikt. Robert Macleod, VD för den brittiska katalysatortillverkaren Johnson Matthey, sade nyligen att hans företag lärde sig mycket under 2010. Nu har företaget ”flera inköpsalternativ” enligt Macleod.

Vad kommer härnäst

Kanske är dessa analyser alltför positiva. Skeptiker föreslår att Kinas monopol på dessa material kan utgöra ett betydande hot mot USAs industrier. Jack Lifton, Technology Metals Research grundare, beskrev den potentiella effekten av en exportrestriktion från Kina som ”förödande” för Bloomberg och tillade att det ”skulle vara ett enormt bakslag för konsumentindustrin och bilindustrin”.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära