Följ oss

Nyheter

Kan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa

Publicerad

den

Kan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa? Det är den landspecifika börshandlade fonden, IShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), en ETF som replikerar utvecklingen på den chilenska aktiemarknaden som vi tittar på denna gång.

Kan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa? Det är den landspecifika börshandlade fonden, IShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), en ETF som replikerar utvecklingen på den chilenska aktiemarknaden som vi tittar på denna gång. Chile är för många känt för koppar, vilket inte är så konstigt då detta land är världens största kopparproducent. Chile har utvecklats bättre än de flesta andra landspecifika börshandlade fonderna som replikerar aktiemarknaden i något av Latinamerikas ekonomier, men det betyder föga då många av dessa börshandlade fonder har rasat kraftigt i år.

Chilenska aktier är billiga

Även om den chilenska börsen inte har fått investerarna att jubla så är de chilenska aktierna billiga, rent av riktigt billiga just nu. Faktum är att de chilenska aktierna för närvarande handlas till den största rabatten mot sina latinamerikanska motsvarigheter sedan november 2009.

Chile ses av vissa marknadsbedömare som det mest avancerade och öppna sydamerikanska ekonomin och landet har Latinamerikas högsta suveräna kreditvärdighet (AA-) men det finns heller ingen som kan förneka landets beroende av kopparexporten som en drivkraft för regeringen intäkter. Kopparn står för cirka 40 procent av Chiles exportintäkter, och tillsammans med övriga mineraler utgör de en majoritet av landets inkomster. Samtidigt brottas Chile med en förhållandevis hög inflation, i skrivande stund ligger denna på cirka 4,6 procent och har legat över 4,00 procent under mer än ett och ett halvt år. Inflationen har emellertid fallit från 5,7 procent som den låg på under oktober 2014.

Kopparpriset är en viktig fråga för ECH och för den chilenska aktiemarknaden i sin helhet. Vid första anblicken ser det inte så ut, denna ETFs korrelation till kopparpriserna inte uppenbar. Denna börshandlade fond har allokerat 11,5 procent till Materialssektorn, 650 punkter mindre än vad som har placerats i bankaktier och långt under de 28,5 procent som ECH köpt i utilities sektorn. Faktum är att det endast finns ett av denna ETFs tio största innehav som har en koppling till materialsektorn. Korrelationen till iPath Bloomberg Copper SubTR ETN (NYSEArca: JJC) ligger emellertid på 0,6 procent.

Penningpolitiken och hög inflation i all ära men….

Penningpolitiken och en envist hög inflation i all ära men de är långt från de största utmaningarna för den chilenska ekonomin. För en ekonomi som har genomgått den största delen av anpassningen till lägre terms of trade, är det viktigaste på kort sikt åstadkomma en förändring av förtroendet som i dag är kört i botten. Det är bland annat politiken osäkerhet, skandaler och politisk polarisering som ligger bakom detta. Chile måste ta hand om brister i fråga om utbildning och hälsovård, och därigenom försöka skapa ett mer integrerat samhälle. Att hitta en bred kompromiss om hur landet bäst löser dessa utmaningar skulle vara ett stort steg i att börja återuppbygga förtroendet för den chilenska politikens inriktning.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

  1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
  2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära