Följ oss

Nyheter

Kan Chile och Mexiko dra fördel av en ökad konsumtion?

Publicerad

den

investera i dessa länder med hjälp av börshandlade fonder, så kallade ETFer, till exempel iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) och iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), två ETFer som replikerar MSCIs index som följer aktier i Chile respektive Mexiko. Kan Chile och Mexiko dra fördel av en ökad konsumtion?

Många kapitalförvaltare har börjat intressera sig för latinamerikanska länder som Mexiko och Chile i takt med att konsumtionen i dessa länder har ökat. För vanliga sparare finns det till exempel möjlighet att investera i dessa länder med hjälp av börshandlade fonder, så kallade ETFer, till exempel iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) och iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), två ETFer som replikerar MSCIs index som följer aktier i Chile respektive Mexiko. Kan Chile och Mexiko dra fördel av en ökad konsumtion?

För den som önskar att investera i Mexiko finns det ett större utbud av börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av börsen i Mexico City än vad det finns ETFer som följer aktiemarknaden i Santiago de Chile. Det finns till exempel en möjlighet för investerare att köpa den börshandlade fonden som heter SPDR MSCI Mexico Quality Mix ETF (NYSEArca: QMEX) som följer en selekterad korg av mexikanska aktier som valts ut baserat på faktorer som värde, kvalité och låg volatilitet.

För den som inte vill ta valutarisken finns db X-trackers MSCI Mexico Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBMX) och iShares Currency Hedged MSCI Mexico (NYSEArca: HEWW). Notera att dessa två börshandlade fonder kvoteras i dollar, vilket betyder att en investerare som köper dem tar risken på att dollarn försvagas. En investerare tar emellertid inte risken för att den mexikanska peson försvagas ytterligare mot den amerikanska dollarn.

I en nyligen genomförd regional undersökning av Research FT Confidential framgår det att de amerikanska portföljförvaltarna gärna investerar i detaljhandeln i Chile och Mexiko, till exempel företag som säljer kläder, snabbköpskedjor och köpcentrum. Orsaken är stigande försäljning och förbättrade ekonomiska villkoren i de två länderna. EWW och SCH har båda en betydande andel av sitt kapital placerat i konsumentsektorn, EWW har 22,1 procent av sitt kapital i denna sektor och ytterligare 11,5 procent mot sällanköpsvaror. ECH har en mindre vikt, den chilenska börsen är väldigt råvarutyngd, men har en exponering på 9,1 mot dagligvaror och 7,6 mot sällanköpsvaror. I båda dessa latinamerikanska ekonomier steg konsumtionen under Q2 2015, y/y.

Förutsättningarna skiljer sig en del åt mellan dessa länder. I Mexiko kan detaljhandelns förstärkning delvis förklaras av att konsumenterna väljer mer formella försäljningsställen. Walmex som är WalMarts mexikanska enhet rapporterade en försäljningsökning på 7,5 procent för jämförbara butiker under maj 2015 vilket var betydligt högre än prognosen på mellan fyra och fem procents ökning. I Chile har landets ekonomi tagit fart, och expanderar kraftigare än vad den gjorde under 2014.

Av 20 tillfrågade fondförvaltare hade mer än hälften, 11 stycken, en övervikt av aktier i Mexiko jämfört med nio i december 2014. Ökningen för Chile var än mer notabel. Av samma fondförvaltare hade tio en övervikt mot Chile, en ökning från tre stycken i december 2014.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.