Följ oss

Nyheter

Kaffe, ett år från toppnivån

Publicerad

den

Kaffe, ett år från toppnivån

Kaffe, ett år från toppnivån Kaffe nådde för ett år sedan en toppnotering, en så kallad all-time-high, efter det att torkan lamslog den brasilianska kaffeindustrin, och nu räknar en del analytiker med att det är dags för kaffepriset att komma i fokus igen.

Under förra året innebar utbudsbristen att priset på Arabica kaffe steg till 3 USD när råvaruhandlarna oroade sig för effekterna som den brasilianska torkan kunde få för priserna på råvarubörserna. Vissa säger att oron gick för långt vilket bidrog till att kaffepriset steg för mycket. En av de mest uppenbara anledningarna till att priset på kaffe steg så pass kraftigt på råvarumarknaderna var att köpare som de stora kafékedjorna Starbucks köpte större mängder kaffe än normalt i syfte att säkerställa att de skulle ha tillräckligt med kaffe för att kunna servera sina kunder även om torkan skulle fortsätta.

Sedan förra året har emellertid kaffepriset rasat, och i skrivande stund handlas kaffet cirka fem procent lägre än för två år sedan. Bland analytikerna höjs nu rösterna om att det kan vara dags för stigande kaffepriser inom kort.

Kaffe är en mycket volatil och komplex råvara, och dagens pris vare sig avspeglar en minskad efterfrågan eller ett ökat utbud. Istället speglar det ett lägre pris på den brasilianska valutan, realen. Många kaffeodlare väljer att inte sälja sin skörd till kaffeuppköparna då realen är så svag som den är i dagsläget. Istället försöker de vänta ut en uppgång för både realen och kaffepriset med en förhoppning om att kunna sälja till högre priser. Det är inte helt ovanligt att odlarna undanhåller sina skördar från världsmarknaden när priserna är för låga. Syftet med detta är att driva upp priserna på världsmarknaderna.

Dåliga skördar

Vid sidan av att många odlare väljer att undanhålla sina skördar från världsmarknaderna har brasilianska odlare fortfarande problem som är hänförliga till förra årets torka. Det är endast en del av kaffeplantorna som har återhämtat sig fullt ut, något som gör att även kommande skörd kan bli dålig. Det står redan nu klart att årets skörd kommer att bli lägre än den aggregerade efterfrågan. Det är ännu oklart hur mycket kaffe som kaffeodlarna kommer att plantera denna säsong, men flera analytiker tror att odlarna vill se ett högre pris innan de planerar ytterligare kaffe.

Efterfrågan

Ett högre kaffepris stödjs av en växande efterfrågan. I de utvecklade länderna är efterfrågan stabil, medan den i den övriga världen ökar kraftigt. Det är en framväxande medelklass som skapar en växande efterfrågan på kaffe. Kaffekonsumtionen kan stiga över hela världen, vilket kan driva priserna under ett par års sikt.

Förra årets torka tillsammans stigande efterfrågan innebär att det kommer att bli ett underskott i världskaffeproduktion av 2,6 miljoner säckar för skördeåret i 2015/2016, enligt en analys som nyligen publicerades av råvarumäklaren Marex Spectron. Detta kan innebära att priserna kommer att röra sig uppåt på lång sikt. Kommersiella köpare har redan varit att köpa tillräckligt med kaffe leveranser för att fylla sina behov under resten av 2015 och även 2016, ofta genom att hedga sig vid låga prisnivåer.

Det finns ett antal börshandlade fonder (ETFer) som replikerar värdeutvecklingen av kaffepriset. ETF Securities har flera tracker produkter, inklusive ETFS Coffee ETC som handlas på Londonbörsen under kortnamnet COFF. Den årliga förvaltningskostnaden ligger på låga 0,49 procent.

ETF Securities erbjuder också två hävstångsfonder som syftar till att öka avkastningen genom upplåning och spekulation. Dessa kallas ETFS Daily Short Coffee och ETFS Daily Leverage Coffee, och de har något högre avgifter på 0,98 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.