Följ oss

Nyheter

JAGG ETF en aktivt förvaltad obligationsfond

Publicerad

den

JPMorgan Active Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (dist) (JAGG ETF) med ISIN IE000LHP8TA1, är en aktivt förvaltad ETF. Denna börshandlade fond investerar i obligationer emitterade på utvecklade och tillväxtmarknader över hela världen. De värdepapper som ingår är filtrerade enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Alla löptider ingår.

JPMorgan Active Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (dist) (JAGG ETF) med ISIN IE000LHP8TA1, är en aktivt förvaltad ETF. Denna börshandlade fond investerar i obligationer emitterade på utvecklade och tillväxtmarknader över hela världen. De värdepapper som ingår är filtrerade enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Alla löptider ingår.

ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. JPMorgan Active Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Active Global Aggregate Bond-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

JPMorgan Active Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 oktober 2023 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Diversifiera din portföljexponering med vår beprövade process som har levererat konsekvent avkastning sedan lanseringen med låg volatilitet, begränsade uttag och ingen marknadsbias.

Generera alfa via aktiv varaktighetshantering, sektorrotation, säkerhetsval och valutaöverlagring.

Inkorporera ekonomiskt väsentliga ESG-faktorer genom hela investeringsprocessen.

Portfölj

Disciplinerad portföljkonstruktion erbjuder daglig transparens, vilket ger fördelar särskilt i tider av stress på marknaden.

Ger tillgång till det diversifierade globala obligationsuniversumet, med allokeringar till stats-, företags- och värdepapperiserade obligationer, kombinerat med fördelarna med vår aktiva investeringsstrategi.

Resultat

Inriktar sig på en diversifierings- och avkastningsprofil i linje med den globala obligationsmarknaden, driven av rigorös ränteanalys och en beprövad investeringsstrategi.

Syftar till att leverera attraktiv avkastning samtidigt som volatiliteten bibehålls i linje med riktmärket.

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Bloomberg Global Aggregate Index Total Return USD Unhedged (”riktmärket”) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av investeringsklassade skuldpapper, globalt, med hjälp av finansiella derivat. instrument för att vid behov få exponering mot underliggande tillgångar.

Riskprofil

Värdet på räntebärande värdepapper kan förändras avsevärt beroende på ekonomiska förhållanden och ränteförhållanden samt emittentens kreditvärdighet. Emittenter av räntebärande värdepapper kan misslyckas med att uppfylla betalningsförpliktelser eller så kan kreditbetyget för räntebärande värdepapper sänkas. Dessa risker är vanligtvis ökade för räntebärande värdepapper under investeringsgrad, som också kan vara föremål för högre volatilitet och lägre likviditet än räntebärande värdepapper med investeringsgrad. Kreditvärdigheten för orankade räntebärande värdepapper mäts inte med hänvisning till ett oberoende kreditvärderingsinstitut.

Tillväxtmarknader kan utsättas för ökad politisk, reglerande och ekonomisk instabilitet, mindre utvecklade förvarings- och avvecklingsmetoder, dålig transparens och större finansiella risker. Tillväxtmarknadsvalutor kan vara föremål för volatila prisrörelser. Värdepapper på tillväxtmarknader kan också vara föremål för högre volatilitet och lägre likviditet än värdepapper på utvecklade marknader.

Investeringar i räntebärande värdepapper på land emitterade inom Kina genom Bond Connect är föremål för regulatoriska förändringar och operativa begränsningar som kan resultera i ökad motpartsrisk. Marknadsvolatilitet och potentiell brist på likviditet på grund av låga handelsvolymer kan få priserna på obligationer att fluktuera avsevärt.

I den mån delfonden använder finansiella derivatinstrument kan delfondens riskprofil och volatilitet öka.

Konvertibler

Konvertibla värdepapper har egenskaper hos både räntebärande och aktierelaterade värdepapper och medför kredit-, fallissemangs-, aktie-, ränte-, likviditets- och marknadsrisker. Konvertibla obligationer kan också vara föremål för lägre likviditet än de underliggande aktiepapperen.

Betingade konvertibla värdepapper kommer sannolikt att påverkas negativt om specifika utlösande händelser inträffar (som specificeras i det emitterande företagets avtalsvillkor). Detta kan vara ett resultat av att värdepapperet konverteras till aktier till en diskonterad aktiekurs, att värdepapperet skrivs ned, tillfälligt eller permanent, och/eller att kupongbetalningar upphör eller skjuts upp.

Värdepapper med säkerhet i tillgångar och hypotekslån kan vara mycket illikvida, med förbehåll för ogynnsamma förändringar i räntesatserna och risken att betalningsförpliktelserna för den underliggande tillgången inte uppfylls.

Eftersom de instrument som innehas av delfonden kan vara denominerade i andra valutor än basvalutan, kan delfonden påverkas ogynnsamt av valutakontrollregler eller fluktuationer i valutakurser. Av denna anledning kan förändringar i valutakurser påverka värdet på delfondens portfölj och kan påverka värdet på andelarna.

Uteslutning av företag som inte uppfyller vissa ESG-kriterier från delfondens investeringsuniversum kan leda till att delfonden presterar annorlunda jämfört med liknande fonder som inte har en sådan policy.

Delfonden strävar efter att ge en avkastning över Benchmark; Delfonden kan dock prestera sämre än jämförelseindexet.

Handla JAGG ETF

JPMorgan Active Global Aggregate Bond UCITS ETF USD (dist) (JAGG ETF) handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURJAGA
London Stock ExchangeGBPJAGD
London Stock ExchangeUSDJAGG
Six Swiss ExchangeUSDJAGA
XETRAEURJAGG

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

H41V ETF spårar företag som bekämpar klimatförändringar

Publicerad

den

HSBC Nasdaq Global Climate Tech UCITS ETF USD (Acc) (H41V ETF) med ISIN IE000XC6EVL9, försöker följa Nasdaq CTA Global Climate Technology-index. Nasdaq CTA Global Climate Technology-index spårar företag från hela världen som arbetar med lösningar för att bekämpa klimatförändringar.

HSBC Nasdaq Global Climate Tech UCITS ETF USD (Acc) (H41V ETF) med ISIN IE000XC6EVL9, försöker följa Nasdaq CTA Global Climate Technology-index. Nasdaq CTA Global Climate Technology-index spårar företag från hela världen som arbetar med lösningar för att bekämpa klimatförändringar.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. HSBC Nasdaq Global Climate Tech UCITS ETF USD (Acc) är den enda ETF som följer Nasdaq CTA Global Climate Technology index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 11 oktober 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för NASDAQ CTA Global Climate Technology Index (indexet), samtidigt som den främjar miljömässiga, sociala och/eller styrningsegenskaper (ESG). Fonden kommer att investera i, eller få exponering mot, aktier i företag som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.

Investeringspolicy

Indexet är ett modifierat börsvärdesindex som är utformat för att mäta resultatet för ett urval av företag inom den globala klimatteknikindustrin som driver övergången till en koldioxidneutral global ekonomi över aktiemarknader över hela världen, enligt indexleverantören. Företagen väljs ut för att ingå i indexet baserat på klassificering av Consumer Technology Association (CTA). Indexet är konstruerat genom att exkludera företag: involverade i produktionen av kontroversiella vapen, termiskt kol samt olja och gas.

Fonden förvaltas passivt och syftar till att investera i bolagens aktier i generellt sett samma proportioner som i Index. Fonden kan investera upp till 10 % av sina tillgångar i andra fonder, upp till 35 % av sina tillgångar i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % av sina tillgångar i totalavkastningsswappar och differenskontrakt. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.

Handla H41V ETF

HSBC Nasdaq Global Climate Tech UCITS ETF USD (Acc) (H41V ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURH41V
London Stock ExchangeGBPHNCS
London Stock ExchangeUSDHNCT

Fortsätt läsa

Nyheter

Vilken typ av sektor ETFer finns det på marknaden?

Publicerad

den

Som alltid med ETFer är det viktigt att veta om de index som spåras av sektor ETFer för att förstå vad du köper in dig på. Investerare kan vända sig till sektor ETF-investeringar för att konstruera sina portföljer på ett annat sätt än den mer traditionella geografiska metoden, eller för att försöka dra nytta av konjunkturcykeln genom att satsa på de sektorer som de tror kommer att överträffa, och undervikta eftersläpande.

Som alltid med ETFer är det viktigt att veta om de index som spåras av sektor ETFer för att förstå vad du köper in dig på. Investerare kan vända sig till sektor ETF-investeringar för att konstruera sina portföljer på ett annat sätt än den mer traditionella geografiska metoden, eller för att försöka dra nytta av konjunkturcykeln genom att satsa på de sektorer som de tror kommer att överträffa, och undervikta eftersläpande.

Oavsett dina skäl till att välja sektor ETFer, är det viktigt att veta hur de investerar – vilket som alltid med ETFer innebär att förstå indexen som spåras av en sektor ETFs underliggande innehav, och hur dessa index klassificerar de tiotusentals investerarbara aktier som finns tillgängliga i olika sektorer.

Två sektorsklassificeringssystem

De främsta leverantörerna av sektorindex – MSCI och STOXX Limited – baserar sina index på ett av två olika internationellt erkända sektorsklassificeringssystem:

  • Global Industry Classification Standard (GICS), som delar upp 51 000 värdepapper i 11 sektorer, 24 branschgrupper, 68 branscher och 157 underbranscher.
  • Industry Classification Benchmark (ICB), som klassificerar 75 000 värdepapper i 10 branscher, 19 supersektorer, 41 sektorer och 114 undersektorer.

Hur sektorsklassificeringssystemen fungerar

Båda systemen är baserade på en hierarki av grupperingar – från breda sektorsklassificeringar ner till mer specialistnischer.

Du kan tänka på det som liknar hur vi klassificerar djurriket i familj, släkt, art och så vidare.

Till exempel placeras företagen, det vill säga aktier, som får majoriteten av sina intäkter från flygverksamheten av ICB-systemet.

  • … till undersektorn flyg- och rymdindustri
  • … som är en del av flyg- och försvarssektorn
  • … som ingår i supersektorn industriella varor och tjänster
  • … som sitter inom Industribranschen

Även om GICS-systemet är liknande – men absolut inte identiskt – är dess kategorinamn olika. Därför finns risken för investerare förvirring.

Den översta nivån under GICS-systemet är ’Sektor’, vilket är den tredje nivån i hierarkin under ICB-systemet. Ändå är dessa bara etiketter – ICB:s ”Industri”-nivå är funktionellt densamma som GICS ”Sector”-nivå.

Naturligtvis använder kommentatorer ordet ”sektor” för att hänvisa till alla möjliga olika branschgrupperingar, inte bara till den specifika betydelsen under GICS- eller ICB-metoderna.

Sektorer/industrier på toppnivå inom GICS och ICB i jämförelse

GICSICB
EnergyOil and Gas
MaterialsBasic Materials
Health CareHealth Care
IndustrialsIndustrials
FinancialsFinancials
Information TechnologyTechnology
Telecommunication ServicesTelecommunication
UtilitiesUtilities
Consumer StaplesConsumer Goods
Consumer DiscretionaryConsumer Services
Real Estate

Uppe i luften

Även om de två klassificeringssystemen ytligt sett är ganska lika, finns det några verkliga skillnader när du gräver ner i hur de kategoriserar vissa branscher – och därav var dessa branscher sitter i sina respektive grupperingar.

  • Till exempel placerar ICB flygbolag i sin rese- och fritidssektor.
  • Däremot har GICS-systemet flygbolag i sin Airlines Industry-kategori, som är en del av dess Transportation Industry Group.

Det betyder inte att den ena kategoriseringen är bättre än den andra – och vi kan helt klart inte gå igenom alla skillnader mellan dessa system här.

Snarare vill vi belysa varför du behöver undersöka en ETF grundligt innan du köper den för att säkerställa att den kommer att exponera dig korrekt för resultatet av den typ av aktier du letar efter.

Sektorer, regioner och optimerade ETFer

Rent praktiskt, även om de djupare nivåerna i sektorklassificeringshierarkierna är viktiga att känna till, är det bara de högre nivåerna av GICS och ICB som faktiskt kan investeras genom ETFer. Sektor ETFer finns i regionala och globala smaker. Till exempel har Xtrackers sektor ETFer fokuserade på MSCI Emerging Markets basindex, såväl som MSCI World. Det finns också sektor-ETFer som spårar ”optimerade” och ”begränsade” versioner av vissa index.

ETFer som spårar dessa optimerade index kan erbjuda riskhanteringsfördelar jämfört med ETFer som spårar standardindex, eftersom de begränsar den totala exponeringen som fonden kommer att ha mot ett företag.

Investerare kan också föredra dem för den potentiellt överlägsna likviditeten i deras underliggande innehav.

En översikt över utbudet av sektor ETFer

RegionBasindexAntal investeringsbara sektorer på basindexETF-emittentKostnader
Utvecklade marknaderMSCI World10Xtrackers, Lyxor, Amundi, SPDR0,30% – 0,35%
EuropaSTOXX Europe 60010 + 8 sub sektorerXtrackers, iShares, Lyxor0,30%- 0,50%
EuropaSTOXX Europe 600 Optimised10 + 8 sub sektorerSource0,30%
EuropaMSCI Europe10 + 2 sub sektorerSPDR, Amundi0,25% – 0,30%
USAS&P Select Sector Capped 20%9Invesco0,30%

Fortsätt läsa

Nyheter

JPHU ETF ger exponering mot 400 japanska aktier hedgade i dollar

Publicerad

den

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF Daily Hedged USD (JPHU ETF) med ISIN LU1681039217, försöker följa JPX-Nikkei 400 (USD Hedged) index. JPX-Nikkei 400 Daily (USD Hedged)-index spårar 400 japanska aktier. Aktierna väljs i huvudsak utifrån avkastning på eget kapital och ackumulerat rörelseresultat. Valuta säkrad till US-dollar.

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF Daily Hedged USD (JPHU ETF) med ISIN LU1681039217, försöker följa JPX-Nikkei 400 (USD Hedged) index. JPX-Nikkei 400 Daily (USD Hedged)-index spårar 400 japanska aktier. Aktierna väljs i huvudsak utifrån avkastning på eget kapital och ackumulerat rörelseresultat. Valuta säkrad till US-dollar.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF Daily Hedged USD är den billigaste och största ETF som följer JPX-Nikkei 400 (USD Hedged) index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF Daily Hedged USD är en liten ETF med tillgångar på 48 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 28 maj 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

AMUNDI JPX-NIKKEI 400 UCITS ETF – DAILY HEDGED USD (C) försöker replikera så nära som möjligt utvecklingen av utvecklingen av det yendenominerade JPX-Nikkei 400-indexet (återinvesterade nettoutdelningar), oavsett om trenden är stigande eller fallande och har en månatlig valutasäkring i USD. Denna ETF gör det möjligt för investerare att dra nytta av en exponering mot ett urval av japanska aktier utvalda enligt kvantitativa kriterier och kvalitativa kriterier för bolagsstyrning, och viktade enligt deras börsvärde.

Handla JPHU ETF

Amundi JPX Nikkei 400 UCITS ETF Daily Hedged USD (JPHU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDJPHU
London Stock ExchangeUSDJPHU
SIX Swiss ExchangeUSDJPHU

Största innehav

Denna fond använder syntetisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
TOKYO ELECTRON JPY50JPY2.43 %Informationsteknologi
MITSUBISHI CORPORATIONJPY2.07 %Industri
TOYOTA MOTOR CORPJPY2.06 %Sällanköpsvaror
HITACHI LTDJPY2.00 %Industri
SHIN-ETSU CHEM CO JPY50JPY1.88 %Materials
RECRUIT HOLDINGS CO LTDJPY1.85 %Industri
MITSUI & CO LTDJPY1.82 %Industri
MITSUBISHI UFJ FINANCIAL GROUPJPY1.78 %Finans
SUMITOMO MITSUI FINANCIAL GROUPJPY1.78 %Finans
TOKIO MARINE HOLDINGS INCJPY1.67 %Finans

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära