Följ oss

Nyheter

iShares lanserar fond för fallna änglar

Publicerad

den

iShares lanserar fond för fallna änglar

iShares lanserar fond för fallna änglar. Blackrock (NYSE: BLK) har utökat sitt sortiment av börshandlade fonder med fokus på ränteprodukter. Denna gång är det två stycken, spekulativa men kvalitativa ETFer under iShares namnet som har lanserats, den ena med fokus på så kallade fallna änglar iShares Fallen Angels USD Bond ETF (NasdaqGM: FALN), den andra en ETF med fokus på högavkastande obligationer, ofta kallat junk bonds, iShares iBoxx $ High Yield ex Oil & Gas Corporate Bond ETF (NasdaqGM: HYXE). Det specifika med HYXE är att den inte ger någon exponering mot energisektorn. FALN ser ut att vara en bra fond för fallna änglar

Både FALN och HYXD har redan börjat handlas. Förvaltningskostnaden ligger på 0,35 procent för FALN och 0,50 procent för HYXE. Med räntor på historiskt ihållande låga nivåer så fortsätter investerarna att söka efter alternativ som lan öka avkastningen i deras ränteportföljer.

Investerar i fallna änglar

FALN investerar i så kallade fallna änglar, eller fallen angels, som är obligationer som tidigare haft kreditbetyget investment grade, men som senare har nedgraderats till junk bonds eller skräp. De företag som gett ut fallna änglar tenderar att vara större och mer etablerade än andra emittenter av junk bonds. Eftersom fallna änglar tidigare hade investment grade status har denna grupp av skräpobligationer typiskt en högre snittkvalitet än många andra spekulativa-grade skuldrelaterade fonder. FALNs kreditkvalitetsexponering omfattar BB-rankade 65,1 %, B-klassade 29,8 % och CCC-rankade 1,1 %. FALN kommer bland annat att konkurrera med den mer etablerade VanEck Fallen Angel High Yield Bond ETF (NYSEArca: ANGL).

Junk bonds utanför energisektorn

iShares lanserade dessutom iShares iBoxx $ High Yield ex Oil & Gas Corporate Bond ETF, en börshandlad fond som kommer att spåra ett liknande index som den existerande iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF (NYSEArca: HYG). Skillnaden kommer att var att HYXE inte kommer att ge någon exponering mot energisektorn. Det gör att dessa två fonder kommer att ha ett underliggande index som till 90 procent liknar varandra. Detta är något som Blackrock tror kommer att vara lockande för de investerare som är bekymrade över den senaste tidens nedgång i oljepriserna och volatiliteten i energisektorn.

Så kallade spekulativa obligationer eller högavkastande obligationer som de också kallas ibland, har en ökad volatilitet efter växande oro om den framväxande skifferoljeindustrins förmåga att återbetala sina skulder efter det att energipriserna har rasat. HYXE försöker att ta bort kreditrisken genom att exkludera exponeringen mot dessa skuldsatta oljeproducenter.

Sänker sina avgifter

Dessutom meddelar Blackrock att företaget sänker avgifterna för iShares 0-5 Year Investment Grade Corporate Bond ETF (NasdaqGM: SLQD) och iShares Convertible Bond ETF (BATS: ICVT). Förvaltningskostnaden för SLQD sänks från redan låga 0,15 procent till 0,08 procent medan ICVT kommer att debitera sina ägare en avgift om 0,20 procent jämfört med tidigare 0,35 procent. Blackrock kallar detta för ränteexponering till konkurrenskraftiga priser, vi kan bara hålla med.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.