Följ oss

Nyheter

IPO ETF tar in kursraket

Publicerad

den

IPO ETF tar in kursraket

IPO ETF tar in kursraket Renaissance Capital, analysföretaget som är specialiserat på börsintroduktioner, och förvaltare av de börshandlade fonderna Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO) och Renaissance International IPO ETF (NYSEArca: IPOS) presenterade i veckan sina kvartalsvisa uppdateringar för IPO som bland annat inkluderar köp av det nyligen börsintroducerade företaget Lending Club (NYSE: LC).

San Francisco-baserade Lending Club har en verksamhet som påminner om den som svenska TrustBuddy bedriver, och är den första amerikanska peer-to-peer-låneföretaget som börsintroduceras i USA. I samband med förra veckans börsintroduktion steg aktierna i Lending Club med 56 procent.

Tillsammans med Paramount Group (NYSE: PGRE) och VWR Corp. (NasdaqGS: VWR) kommer Lending Club att utgöra nytillskott i IPO ETF, något som skedde efter det att handeln stängde den 19 december 2014. IPO ETFs placeringsreglemente tillåter denna börshandlade fond att köpa aktier i nya företag så tidigt som efter det att handeln har stängt den femte börsdagen företaget varit listat. Därmed kommer Renaissance IPO ETF att vara en av de allra första börshandlade fonder som köper denna aktie.

Den börshandlade fonden IPO ETF är en portfölj som består av de mest likvida nyligen börsintroducerade amerikanska företagen. Aktierna väljs ut enligt en screening process som utarbetats av Renaissance Capital, och bland annat bygger på market cap, men med en övre placeringsgräns om tio procent. Placeringsreglementet tillåter IPO ETF att äga aktier i börsintroduktionerna i upp till två år innan de måste säljas av.

Säljer av 16 aktier

Renaissance meddelade samtidigt att IPO ETF kommer att sälja av 16 aktier, bland annat SolarCity (NasdaqGS: SCTY), WhiteWave Foods (NYSE: WWAV) samt sex stycken företag med fokus på energi som till exempel olja och naturgas.  Olje- och naturgas har stått för 9,1 procent av kapitalvikten i IPO ETF, något som bidragit till att denna börshandlade fond inte nåt sin fulla potential under 2014 då priset på olja har fallit.

I dag utgör teknologisektorn den största vikten i IPO ETF, cirka 32,5 procent av kapitalet är allokerat till denna sektor, nästan exakt dubbelt så mycket som till hälso- och sjukvård, denna ETFs näst största sektor. Den största innehavet utgörs i dag av 11,3 procent i Alibaba (NYSE: BABA), vilket gör IPO ETF till en av de börshandlade fonder med störst allokering till denna aktie. Övriga stora innehav är Zoetis (NYSE: ZTS) och Twitter (NYSE: TWTR).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.