Följ oss

Nyheter

Investerare föredrar utdelningar framför aktieåterköp

Publicerad

den

Investerare föredrar utdelningar framför aktieåterköp Många företag har lanserat inlösenprogram, så kallade aktieåterköpsprogram, i syfte att öka värderingen.

Investerare föredrar utdelningar framför aktieåterköp Många företag har lanserat inlösenprogram, så kallade aktieåterköpsprogram, i syfte att öka värderingen. Det finns emellertid också många företag som väljer att istället göra det enkelt och istället höja den del av vinsten, utdelningen, som de delar ut till sina aktieägare. Under många år har aktieåterköp varit mycket populära, men på senare tid ser det ut som om utdelningsfokuserade börshandlade fonder börjat vinna allt mer mark hos Investerare föredrar utdelningar framför aktieåterköp.

PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW), en börshandlad fond som spårar amerikanska företag som har återköpt fem (5) eller mer av sina aktier under de senaste 12 månaderna, är ned 0,4 procent år-to-date, mätt i dollar. Däremot har iShares Select Dividend ETF (NYSEArca: DVY), vilket inkluderar aktier med genomgående hög direktavkastning, ökat med 9,3 procent hittills i år. Savita Subramanian på BofA Merrill Lynch tror att detta mönster fortsätter under resten av året och skrev nyligen i en analys att investmentbanken tror att företagen framöver kommer att välja att överföra kapital till sina aktieägare genom utdelningar istället för genom aktieåterköp.

Minskad riskaptit och fallande räntor

Det ökade intresset för utdelningar kan tillskrivas en minskad riskaptit bland placerarna och fallande räntor. Under ett år där börsen har präglats av en ökad volatilitet har många placerare flyttat sitt kapital från mer riskfyllda placeringar till den relativa stabilitet som vinstutdelande aktier erbjuder.

Att FED dessutom intagit en mer duvaktig hållning och ekonomiska frågor har fått en större påverkan på obligationsräntorna har avkastningen på de tioåriga amerikanska statsobligationerna backat under 2,00 procent, vilket gör att många investerare anser att utdelningar är ett mer attraktivt alternativ. DVY har till exempel haft en direktavkastning på 3,12 procent under det senaste året.

Subramanian tror dessutom att vi kan komma att få se högre direktavkastningar i framtiden eftersom utdelningsandelen ligger i ett historiskt lågt intervall samtidigt som en åldrande befolkning betyder att efterfrågan på avkastning kommer att öka.

Historiskt sett har det, i alla fall under de femton senaste åren, visat att det i två fall av tre varit bättre att köpa aktier med höga utdelningar än aktier i bolag som lägger stora delar av sitt kapital på att återköpa aktier. Aktieåterköp kan komma att kosta företagen framtida tillväxt eftersom de satsar pengar på att öka sitt kortsiktiga resultat framför att leverera långsiktiga vinster.

Enligt en analys som gjorts av av FactSet index har de företag som spenderar mest på återköp i S & P 1500 utvecklats sämre än de som inte har haft ett enda återköp, Medan aktieåterköp bidrog till att öka vinster på kort sikt, var effekten negativ 36 månader efter återköp meddelande.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.