Följ oss

Nyheter

Problem för Polens aktiemarknad

Publicerad

den

Problem för Polens aktiemarknad

Problem för Polens aktiemarknad när de europeiska börserna går in i en nedåtgående trend. Ett stort antal landspecifika börshandlade fonder har gått starkt under 2016, bland annat iShares MSCI Poland Capped ETF (NYSEArca: EPOL), som har stigit med nästan 22 procent under det senaste kvartalet. Det kan emellertid bli sämre tider på börsen i Warszawa framöver, i alla fall enligt de tekniska analytikerna som säger att de ser en kommande nedgång för både WIG20 och EPOL.

EPOL drabbades hårt förra året när den schweiziska centralbanken överraskande släppte schweizerfrancens koppling till euron. I Polen finns det för närvarande bostadslån för 35 miljarder denominerade i schweizerfranc, vilket är illavarslande när schweizerfrancen är så pass stark.

Bolån nominerade i schweizerfranc är en kvarleva sedan innan finanskrisens dagar. När den polska valutan zloty, rasade på de globala valutamarknaderna under krisen upphörde de polska bankerna att erbjuda nya lån nominerade i schweizerfranc. Det finns emellertid fortfarande kvar många hypotekslån nominerade i schweizerfranc sedan tiden innan 2008, vilket gör såväl banker som låntagare känsliga för förändringar i schweizerfrancens värde.

Tack vare att den polska zlotyn har återhämtat sig har även de polska aktierna stigit tillsammans med många andra emerging markets. Råvarupriser är studsade i sin tur stärka vissa tillväxtekonomier, såsom Ryssland, Brasilien och andra latinamerikanska länder som är representerade i EEM. En del bedömare på marknaden anser att tillväxtmarknader verkar billigt eftersom vinsttillväxt fortsätter och det finns få tecken på att dessa skall gå tillbaka på kort sikt.

Tyvärr verkar emellertid de europeiska aktierna befinna sig i en nedåtgående trend, något som kan komma att fungera som en våt filt över EPOL, WIG20 och polska aktier i allmänhet. Detta gäller också den andra börshandlade fonden som har fokus på den polska aktiemarknaden, Market Vectors Polen ETF (NYSEArca: PLND)

200-dagars medelvärde visar att polska aktiemarknaden befinner sig i en långsiktigt nedåtgående trend. Detta gör att den senaste tidens press på de polska aktiekurserna är helt normal. Så länge som EPOL ligger kvar under sin topp från den 18 mars 2016 på 19,79 fortsätter denna trend. Nedanför denna nivå finns stödnivåer på 17,15 och 15,47 vilket är två historiskt starka nivåer som inte får brytas.

Polen WIG 20

WIG var ursprungligen en förkortning av Warszawski Indeks Giełdowy (Warsaw Stock Exchange Index). Detta index är det äldsta indexet på den polska aktiemarknaden och introducerades den 16 april 1991. WIG20 omfattar de 20 största aktierna på Warszawabörsen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.