Följ oss

Nyheter

Intresset för utdelningar slår nya rekord

Publicerad

den

Medan centralbankerna sänker räntorna fortsätter intresset för utdelningar slår nya rekord, vare sig det gäller aktier i de företag som lämnar höga utdelningar eller de börshandlade fonder som investerar i högutdelande aktier. Det gäller emellertid att inte glömma bort att utdelningar är känsliga för räntehöjningar.

Medan centralbankerna sänker räntorna fortsätter intresset för utdelningar slår nya rekord, vare sig det gäller aktier i de företag som lämnar höga utdelningar eller de börshandlade fonder som investerar i högutdelande aktier. Det gäller emellertid att inte glömma bort att utdelningar är känsliga för räntehöjningar.

Detta skulle innebära att om FED, eller vår egen Riksbank, skulle byta kurs och börja höja räntorna kan både de företag som lämnar höga utdelningar och de börshandlade fonder som investerar i högutdelande aktier eller fastigheter, så kallade REITs, drabbas negativt. Sådana finansiella instrument skulle kunna drabbas hårt, och det skulle sannolikt leda till att investerarna väljer att köpa aktier i företag som har en hög utdelningstillväxt istället för en hög direktavkastning.

Stort utbud

De investerare som söker efter direktavkastning har mycket att välja på. I dag finns det inga börshandlade fonder noterade på NASDAQ OMX Stockholm som fokuserar på utdelning, men i USA finns det betydligt fler alternativ att välja mellan. Det innebär emellertid att placerarna tar på sig en valutarisk, där en lägre dollarkurs gör att värdet på tillgångarna kan komma att falla i värde.

En av de börshandlade fonder som erbjuder placerarna tillgång till kvalitativa utdelningsaktier är till exempel Schwab US Dividend Equity ETF (NYSEArca: SCHD). Denna ETF äger aktier i 100 företag som väljs ut baserat på starka fundamenta, att de lämnar utdelningar och att företagen har lämnat konsekventa utdelningar under minst tio (10) år i följd, så kallade utdelningsaristokrater. SCHD har i dag en direktavkastning på dryga tre procent.

Var uppmärksam på en alltför hög direktavkastning

Företag som har en alltför hög direktavkastning kan vara företag som maskera sina nödställda böcker, men det kan också vara så att dessa bolag inte klarar av att bibehålla sin utdelning och kan komma att behöva skära ned på denna inom en snar framtid. Följaktligen krävs det att de ETFer som investerar i kvalitativa utdelningsföretag försöker att begränsa effekterna av dessa värdefällor genom att kräva en historia av hållbar tillväxtutdelning.

Väldigt låga förvaltningskostnader

Med en förvaltningskostnad på endast 0,07 procent per år är SCHD en av de allra billigaste ETFerna med fokus på utdelningar, men också en av marknadens billigaste börshandhandlade fonder. Den som dessutom är kund hos det amerikanska mäklarhuset Schwab kan dessutom komma undan ännu billigare eftersom SCHD, precis som alla andra av Schwabs ETFer handlas courtagefritt på företagets ETF OneSource plattform.

På grund av den indexeringsmetod som SCHD har omfattar denna ETF en rad kvalitetsnamn, och 60 procent av företagen har så kallade ekonomiska ”vallgravar”, de är så kallade MOATS, vilket innebär att det har en konkurrensfördel eller dominerande ställning på marknaden gentemot konkurrenterna. Specifikt har dessa företag en stabil intjäning, hög lönsamhet, låg skuldsättning och hög utdelning.

Utdelningstillväxt i all ära, den är bra för att få investerare intresserade av en aktie eller en ETF, men det krävs mer för att kunna upprätthålla denna utdelningstillväxt. SCHD har därför lagt till en del ytterligare urvalsmetoder, till exempel avkastning på eget kapital, kassaflödet i förhållande till skuldkvoten, utdelning och fem års utdelningstillväxt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.