Nyheter

Intresset för guldfonder ökar då guldpriset stiger

Publicerad

den

I den tidiga handeln i Europa den 20 mars handlades spotpriset för guld till 2 010 USD per troy ounce, upp från ~1 830 USD per ounce den 8 mars och ~1 820 USD i slutet av 2022. Normalt ökar intresset för guldfonder då guldpriset stiger, så även denna gång.

Högre volatilitet tillsammans med priset på guld som återvänder till 2 000 USD per ounce har lett till att SPDR® Gold Shares (GLD) har fördubblat sin omsättning under de 10 sessionerna sedan den 9 mars, till 4,1 miljoner dollar per dag (jämfört med februarinivåerna). ETFen registrerade också genomsnittliga amplituder under dagen på 105 bps eller 1,05 procent under månaden hittills, vilket var 2,4 gånger högre än genomsnittet i februari.

SPDR® Gold Shares är den största fysiskt uppbackade ETFen över hela världen, och erbjuder investerare ett relativt kostnadseffektivt och säkert sätt att komma åt guldmarknaden. Den dubbla valutahandelsfunktionen i både SGD och USD erbjuder investerare ett sätt att delta i guldmarknaden utan att behöva ta emot fysisk leverans av guld och valutaomvandling för lokala investerare.

SPDR® Gold Shares ETF är korsnoterad i Singapore och tillgänglig för handel i två valutor – USD och SGD. Målet med SPDR® Gold Shares är att ETFen ska återspegla resultatet av priset på guldtackor, minus den börshandlade fondens kostnadskvot på 0,4 % per år. Aktierna representerar delade, odelade andelarna i ETFen, med den primära tillgången som för närvarande består av 923 ton guld säkert förvarat i valv i London.

Den minsta transaktionsstorleken för den guldfokuserade ETFen är 1 enhet vilket motsvarar exponeringen av ~0,094 ounce guld. Detta betyder till exempel, med priset på guld på 180,0 USD, skulle den lägsta transaktionsåtgärden vara 180,00 USD motsvarande exponeringen av ~0,094 ounce guld. För att köpa nära 1 ounce guld (~0,987 ounces) skulle investerare behöva köpa 11 enheter, motsvarande 1 980 USD.

Högre volatilitet tillsammans med att guldpriset återbesöker den psykologiska barriären på USD 2 000 per ounce har resulterat i att SPDR® Gold Shares har fördubblat sin omsättning för de senaste 10 handelssessionerna sedan 9 mars till 4,1 miljoner S$ per dag (jämfört med februarinivåerna).

LBMA-guldpriset, som används som ett viktigt riktmärke på hela guldmarknaden och fungerar som det underliggande indexet för SPDR® Gold Shares ETF, bröt kort 2 000 USD-nivån den 20 mars. Ökade försäljningsaktiviteter följde från vinstdrivande investerare mellan 20 och 21 mars.

SPDR® Gold Shares noterade också en genomsnittlig intradagsamplitud på 105 bps eller 1,05 % i mars, vilket var 2,4 gånger högre än genomsnittet i februari. Det betyder att en investering på 10 000 S$ i ETF:en i genomsnitt skulle svänga 105 S$ mellan den dagliga högsta och lägsta nivån för månaden hittills.

Den senaste veckan har flera betydande centralbanksmeddelanden setts för att stödja den globala finanssektorn, som kulminerade i den amerikanska centralbankens beslut att höja sin Fed Funds-ränta med 25 bps till 4,75-5,00 procent, i motsats till den allmänt förväntade höjningen på 50 bps som hade så mycket som 80 procent förväntningar före den 9 mars.

Medan FOMCs uttalande var mer fokuserat på inflation än Bank Term Funding Program som inrättades den 13 mars med FDIC, fokuserade den första frågan på presskonferensen på de senaste två veckornas inverkan på dess beslut den 22 mars.

Ordföranden ansåg att även om det amerikanska banksystemet är sunt och motståndskraftigt, skulle den senaste utvecklingen i den amerikanska finanssektorn i princip kunna se en åtstramning av de finansiella villkoren, analogt med effekterna av räntehöjningar på hushåll och företag, och därmed väga efterfrågan samtidigt som det hjälper till att dämpa inflationen.

Den senaste tidens osäkerhet på marknaden har sett att prisförhållandet mellan spotguld och brent-råolja har svängt från 1 standardavvikelse under medelvärdet för 3-månaders prisförhållande den 6 mars, till två 2 standardavvikelser över 3-månaders medelvärdet den 17 Mars.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version