Följ oss

Nyheter

Intresset för guldfonder ökar då guldpriset stiger

Publicerad

den

I den tidiga handeln i Europa den 20 mars handlades spotpriset för guld till 2 010 USD per troy ounce, upp från ~1 830 USD per ounce den 8 mars och ~1 820 USD i slutet av 2022. Normalt ökar intresset för guldfonder ökar då guldpriset stiger, så även denna gång.

I den tidiga handeln i Europa den 20 mars handlades spotpriset för guld till 2 010 USD per troy ounce, upp från ~1 830 USD per ounce den 8 mars och ~1 820 USD i slutet av 2022. Normalt ökar intresset för guldfonder då guldpriset stiger, så även denna gång.

Högre volatilitet tillsammans med priset på guld som återvänder till 2 000 USD per ounce har lett till att SPDR® Gold Shares (GLD) har fördubblat sin omsättning under de 10 sessionerna sedan den 9 mars, till 4,1 miljoner dollar per dag (jämfört med februarinivåerna). ETFen registrerade också genomsnittliga amplituder under dagen på 105 bps eller 1,05 procent under månaden hittills, vilket var 2,4 gånger högre än genomsnittet i februari.

SPDR® Gold Shares är den största fysiskt uppbackade ETFen över hela världen, och erbjuder investerare ett relativt kostnadseffektivt och säkert sätt att komma åt guldmarknaden. Den dubbla valutahandelsfunktionen i både SGD och USD erbjuder investerare ett sätt att delta i guldmarknaden utan att behöva ta emot fysisk leverans av guld och valutaomvandling för lokala investerare.

SPDR® Gold Shares ETF är korsnoterad i Singapore och tillgänglig för handel i två valutor – USD och SGD. Målet med SPDR® Gold Shares är att ETFen ska återspegla resultatet av priset på guldtackor, minus den börshandlade fondens kostnadskvot på 0,4 % per år. Aktierna representerar delade, odelade andelarna i ETFen, med den primära tillgången som för närvarande består av 923 ton guld säkert förvarat i valv i London.

Den minsta transaktionsstorleken för den guldfokuserade ETFen är 1 enhet vilket motsvarar exponeringen av ~0,094 ounce guld. Detta betyder till exempel, med priset på guld på 180,0 USD, skulle den lägsta transaktionsåtgärden vara 180,00 USD motsvarande exponeringen av ~0,094 ounce guld. För att köpa nära 1 ounce guld (~0,987 ounces) skulle investerare behöva köpa 11 enheter, motsvarande 1 980 USD.

Högre volatilitet tillsammans med att guldpriset återbesöker den psykologiska barriären på USD 2 000 per ounce har resulterat i att SPDR® Gold Shares har fördubblat sin omsättning för de senaste 10 handelssessionerna sedan 9 mars till 4,1 miljoner S$ per dag (jämfört med februarinivåerna).

LBMA-guldpriset, som används som ett viktigt riktmärke på hela guldmarknaden och fungerar som det underliggande indexet för SPDR® Gold Shares ETF, bröt kort 2 000 USD-nivån den 20 mars. Ökade försäljningsaktiviteter följde från vinstdrivande investerare mellan 20 och 21 mars.

SPDR® Gold Shares noterade också en genomsnittlig intradagsamplitud på 105 bps eller 1,05 % i mars, vilket var 2,4 gånger högre än genomsnittet i februari. Det betyder att en investering på 10 000 S$ i ETF:en i genomsnitt skulle svänga 105 S$ mellan den dagliga högsta och lägsta nivån för månaden hittills.

Den senaste veckan har flera betydande centralbanksmeddelanden setts för att stödja den globala finanssektorn, som kulminerade i den amerikanska centralbankens beslut att höja sin Fed Funds-ränta med 25 bps till 4,75-5,00 procent, i motsats till den allmänt förväntade höjningen på 50 bps som hade så mycket som 80 procent förväntningar före den 9 mars.

Medan FOMCs uttalande var mer fokuserat på inflation än Bank Term Funding Program som inrättades den 13 mars med FDIC, fokuserade den första frågan på presskonferensen på de senaste två veckornas inverkan på dess beslut den 22 mars.

Ordföranden ansåg att även om det amerikanska banksystemet är sunt och motståndskraftigt, skulle den senaste utvecklingen i den amerikanska finanssektorn i princip kunna se en åtstramning av de finansiella villkoren, analogt med effekterna av räntehöjningar på hushåll och företag, och därmed väga efterfrågan samtidigt som det hjälper till att dämpa inflationen.

Den senaste tidens osäkerhet på marknaden har sett att prisförhållandet mellan spotguld och brent-råolja har svängt från 1 standardavvikelse under medelvärdet för 3-månaders prisförhållande den 6 mars, till två 2 standardavvikelser över 3-månaders medelvärdet den 17 Mars.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära