Följ oss

Nyheter

Hur påverkar oljeprisets fall Mellanösterns ekonomier?

Publicerad

den

Hur påverkar oljeprisets fall Mellanösterns ekonomier?

Hur påverkar oljeprisets fall Mellanösterns ekonomier? De senaste veckorna har medierna varit fulla av artiklar om hur det sjunkande oljepriset påverkar Ryssland, men också de mindre producerande oljebolagen, framförallt de som är involverade i frackning. Det har däremot skrivits väldigt litet om vilken effekt detta har på jordens största oljeekonomier, framförallt de som finns i Mellanöstern. Vi har sett hur priset på börshandlade fonder som till exempel United States Oil Fund (NYSEArca: USO) och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), två ETFer som placerar i terminskontrakt på olja har rasat, vilket är en direkt effekt av ett lägre oljepris.

Märkligt nog har aktiemarknaderna i ett par av länderna i Mellanöstern, och därmed också de ETFer som replikerar utvecklingen av dessa, rusat den senaste tiden. Börsen i Dubai förefaller ha hamnat i en tjurrusning, och noterade under två dagar innan jul den största uppgången i marknadsplats historia. Även huvudindexet i Qatar steg kraftigt, båda uppgångarna kan förklaras av att oljepriserna återhämtade sig litet och av att de globala aktiemarknaderna steg kraftigt.

Imponerande uppgångar

En tjurrusning definieras av en kursuppgång om minst tjugo (20) procent, något som emellertid ännu inte uppfyllts för de börshandlade fonderna iShares MSCI UAE Capped ETF (NasdaqGM: UAE) och iShares MSCI Qatar Capped ETF (NasdaqGM: QAT). Uppgångarna för de ETFer som replikerar utvecklingen i Mellanöstern är emellertid imponerande, speciellt med tanke på de nedgångar som dessa marknader drabbades av när oljepriserna rasade.

Sedan dessa två börshandlade fonder lanserades i slutet av april 2014 har QAT backat med 6,2 procent och UAE med nästan 26 procent. Det är det fallande oljepriset som varit den stora boven, något som blir ännu tydligare med tanke på att nästan två tredjedelar av de offentliga intäkterna i Förenade Arabemiraten kommer från oljan. I Qatar är samma siffra drygt 50 procent.

Uppgångarna i Mellanöstern har lett till att både QAT och UAE nu handlas över sina substansvärden., det vill säga dessa börshandlade fonder handlas till en kurs som överstiger värdet för de aktier som ingår i dessa ETFer. I vanliga fall är detta ett varningstecken, men i detta fall kan en mindre premie accepteras, baserat på svårigheten för en enskild investerare att handla enskilda aktier i denna region. Den premium om 5,8 som till exempel QAT handlas till känns emellertid i högsta laget.

Det finns ett antal andra börshandlade fonder med fokus på Mellanöstern, till exempel Market Vectors Gulf States Index ETF (NYSEArca: MES) och WisdomTree Middle East Dividend Fund (NasdaqGM: GULF).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.