Hur påverkar oljeprisets fall Mellanösterns ekonomier? De senaste veckorna har medierna varit fulla av artiklar om hur det sjunkande oljepriset påverkar Ryssland, men också de mindre producerande oljebolagen, framförallt de som är involverade i frackning. Det har däremot skrivits väldigt litet om vilken effekt detta har på jordens största oljeekonomier, framförallt de som finns i Mellanöstern. Vi har sett hur priset på börshandlade fonder som till exempel United States Oil Fund (NYSEArca: USO) och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), två ETFer som placerar i terminskontrakt på olja har rasat, vilket är en direkt effekt av ett lägre oljepris.
Märkligt nog har aktiemarknaderna i ett par av länderna i Mellanöstern, och därmed också de ETFer som replikerar utvecklingen av dessa, rusat den senaste tiden. Börsen i Dubai förefaller ha hamnat i en tjurrusning, och noterade under två dagar innan jul den största uppgången i marknadsplats historia. Även huvudindexet i Qatar steg kraftigt, båda uppgångarna kan förklaras av att oljepriserna återhämtade sig litet och av att de globala aktiemarknaderna steg kraftigt.
Imponerande uppgångar
En tjurrusning definieras av en kursuppgång om minst tjugo (20) procent, något som emellertid ännu inte uppfyllts för de börshandlade fonderna iShares MSCI UAE Capped ETF (NasdaqGM: UAE)och iShares MSCI Qatar Capped ETF (NasdaqGM: QAT). Uppgångarna för de ETFer som replikerar utvecklingen i Mellanöstern är emellertid imponerande, speciellt med tanke på de nedgångar som dessa marknader drabbades av när oljepriserna rasade.
Sedan dessa två börshandlade fonder lanserades i slutet av april 2014 har QAT backat med 6,2 procent och UAE med nästan 26 procent. Det är det fallande oljepriset som varit den stora boven, något som blir ännu tydligare med tanke på att nästan två tredjedelar av de offentliga intäkterna i Förenade Arabemiraten kommer från oljan. I Qatar är samma siffra drygt 50 procent.
Uppgångarna i Mellanöstern har lett till att både QAT och UAE nu handlas över sina substansvärden., det vill säga dessa börshandlade fonder handlas till en kurs som överstiger värdet för de aktier som ingår i dessa ETFer. I vanliga fall är detta ett varningstecken, men i detta fall kan en mindre premie accepteras, baserat på svårigheten för en enskild investerare att handla enskilda aktier i denna region. Den premium om 5,8 som till exempel QAT handlas till känns emellertid i högsta laget.
Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för sin Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.
Ginsberg lyfte fram de imponerande användningsfrekvenserna för dessa underteman, med hänvisning till tillväxten av elfordon, datormoln och cybersäkerhet. Han betonade konvergensen av dessa teknologier, vilket skapar nya möjligheter och marknadsdynamik. Ginsberg diskuterade också effekterna av pandemin, som accelererade trender som distansarbete, molnberäkning och cybersäkerhet.
När det gäller resultat har Tech Megatrend Fund uppnått en avkastning på 45 % sedan starten, med anmärkningsvärda uppgångar de senaste åren trots vissa inflationsrelaterade utmaningar. Ginsberg uttryckte optimism för framtiden, med hänvisning till pågående framsteg inom AI och robotik, särskilt i Asien. När det gäller fusioner och förvärv förutsåg Ginsberg en ökning av teknikrelaterade megaaffärer, särskilt inom molnberäkning, cybersäkerhet och AI. Han betonade att dessa affärer nu är globala i omfattning, med företag som söker möjligheter över hela världen.
Tech Megatrend Fund har upplevt stark tillväxt under sin femåriga resa, driven av olika tekniska underteman och globala trender. Anthony Ginsberg är fortfarande optimistisk om fondens framtidsutsikter och lyfter fram den transformativa potentialen hos framväxande teknologier.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.
Virtune bjuder in till en kryptomingelkväll på vårt kontor på Kungsgatan 26! Kvällen är den perfekta möjligheten att nätverka med likasinnade entusiaster, diskutera de senaste trenderna, utforska den spännande kryptomarknaden samt att få höra mer om Virtune och företagets produkter.
Denna kvällar är avsedd för den som vill lära sig mer om kryptoregleringar, blockkedjeteknik, decentraliserad finans och mycket mer.
Hoppas vi ses där!
Vänliga hälsningar,
Virtune-teamet
Tid: Torsdagen den 10 oktober, klockan 18,00 till 22,00
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI USA MC UCITSETF är en liten ETF med tillgångar på 33 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.
Mål
Deka MSCI USA MC UCITSETF är en UCITS IV-kompatibel offentlig fond som följer utvecklingen för MSCI USA Mid Cap-index (prisindex). Indexet representerar mid cap-segmentet på amerikanska aktiemarknader.
Investeringsstrategi
Deka MSCI USA MC UCITSETF försöker följa MSCI USA Mid Cap-index. MSCI USA Mid Cap-index följer amerikanska medelstora aktier.
Handla EL41 ETF
Deka MSCI USA MC UCITSETF (EL41 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.