Följ oss

Nyheter

Hur och var man kan handla majsterminer?

Publicerad

den

handla majsterminer Chicago Mercantile Exchange (CME) erbjuder ett kontrakt på majs om 5 000 bushels eller cirka 127 ton av #2 gul majs. Handlare kan också leverera #1 gul majs till en premie på 1,5 cent per skäppa eller #3 gul majs med 1,5 cent per bushels rabatt.

Chicago Mercantile Exchange (CME) erbjuder ett kontrakt på majs om 5 000 bushels eller cirka 127 ton av #2 gul majs. Handlare kan också leverera #1 gul majs till en premie på 1,5 cent per skäppa eller #3 gul majs med 1,5 cent per bushels rabatt.

Kontraktet handlas globalt på CME Globex elektroniska handelsplattform och löper ut månaderna mars, maj, juli, september och december. Futures är ett derivatinstrument genom vilket handlare gör hävstångssatsningar på råvarupriser. Om priserna sjunker måste handlare sätta in ytterligare marginal för att behålla sina positioner.

Vid utgången settlas kontrakten fysiskt genom leverans av majs. Handel med terminer kräver en hög nivå av sofistikering eftersom faktorer som lagringskostnader och räntor påverkar prissättningen.

MetodKompletitetLagringSäkerhets-kostnaderFörfallo-dagFörvaltnings-kostnaderHävstångReglerad marknad
Terminer5XXJaNejJaJa
Optioner5XXJaNejJaJa
ETFer2XXNejJaNejJa
Aktier2XXNejNejJaJa
CFD3XXNejNejJaJa

Majsoptioner på terminer

CME erbjuder ett optionskontrakt på majsterminer. Optioner är också ett derivatinstrument som använder hävstång för att handla med råvaror. Som med terminer har optioner ett utgångsdatum. Men optioner har också ett lösenpris, vilket är det pris över vilket optionen slutar i pengarna. Optionsköpare betalar ett pris som kallas en premie för att köpa kontrakt.

En optionssatsning lyckas endast om priset på majsterminer stiger över lösenpriset med ett belopp som är större än premien som betalas för kontraktet. Därför måste optionshandlare ha rätt om storleken och tidpunkten för flytten i majsterminer för att dra nytta av sina affärer.

Majs-ETFer

Dessa finansiella instrument handlas som aktier på börser på samma sätt som aktier. Endast en ETFTeucrium Corn Fund – erbjuder en ren handel med majs. Fonden investerar i majsterminskontrakt. Andra ETF:er, som PowerShares DB Agriculture Fund och UBS ETRACS CMCI Agriculture Total Return ETN, investerar i majs tillsammans med många andra jordbruksråvaror.

Aktier i majsföretag

Det finns inga offentliga företag som är en renodlad investering i majs. Men handlare som vill ha exponering för majspriser kan överväga att köpa aktier i stora jordbruksföretag som tillhandahåller utsäde, gödningsmedel och bekämpningsmedel till jordbrukare:

FöretagBeskrivningBörsGrundatÖvrigt
MosantoGlobalt jordbruksföretag som tillhandahåller frön, genomiska och andra produkter till bönderNew York (NYSE)19011983 var Monsanto en av fyra organisationer som introducerade gener till växter.
The Mosaic CompanyGlobalt jordbruksföretag som säljer grödans näringsämnen till bönder.New York (NYSE)2004Mosaic är USA:s största producent av fosfatgödsel och kaliumklorid.
NutrienGlobalt jordbruksföretag som säljer konstgödsel och foderprodukter.New York (NYSE)1975Nutrien bildades i januari 2018 efter att Potash Corporation i Saskatchewan och Agrium gick samman.

Contracts for Difference (CFD:er)

Ett sätt att handla med majs är genom att använda ett CFD-derivatinstrument. CFD:er tillåter handlare att spekulera i priset på majs utan att äga den underliggande tillgången. Värdet på en CFD är skillnaden mellan priset på majs vid köptillfället och dess nuvarande pris. Många reglerade mäklare över hela världen erbjuder CFD:er på majs. Kunder sätter in pengar hos mäklaren, som fungerar som marginal. Fördelen med CFD:er är att handlare kan ha exponering för majspriser utan att behöva köpa aktier, ETF:er, terminer eller optioner.

Skäl att handla med majs

Handlare spekulerar i priset på majs av olika anledningar, men följande är vanligast:

Satsa på etanolefterfrågan

Satsa på kinesisk efterfrågan

Inflation Hedge

Portföljdiversifiering

Viktigt: Detta är inte investeringsråd. Vi presenterar ett antal vanliga argument för och emot att investera i denna vara. Vänligen sök professionell rådgivning innan du fattar investeringsbeslut.

Satsa på efterfrågan på etanol

Konsumtionen av biobränslen inklusive etanol kommer sannolikt att växa under de kommande åren, och handel med majs är ett sätt att dra nytta av denna trend. Över 60 länder, inklusive EU-länderna, har etanolmål eller mandat på plats, och detta antal förväntas växa i takt med att fler länder söker renare energikällor.

Att spekulera i kinesisk efterfrågan

Den kinesiska efterfrågan på majs kommer sannolikt att växa av många anledningar, inklusive: Kina har mål på plats för att öka biobränsleförbrukningen under de kommande åren. Landet har över en miljard människor som det behöver försörja. Kinas växande rikedom kan leda till mer köttkonsumtion och större efterfrågan på djurfoder.

Hur fungerar majs som en inflationssäkring?

Handel med majs är ett sätt att skydda sig mot inflation. Jordbruksråvaror, inklusive majs, kommer säkert att bli dyrare om världsekonomierna upplever anfall av inflation.

Alltför tillmötesgående penningpolitik från världens största centralbanker har hållit de globala räntorna låga och skapat spekulation i många olika tillgångsklasser.

Vid någon tidpunkt kan denna spekulation dyka upp på råvarumarknaderna och majspriserna kan skjuta i höjden. En svag dollar i synnerhet kan skapa inflation och leda till högre majspriser.

Diversifiera din portfölj

De flesta handlare är alltför koncentrerade på aktier och obligationer. Handel med majs ger handlare en diversifiering av risken i sina portföljer.

Risker med handel med majs

Men handlare bör också överväga riskerna med handel med majs.

En nedgång på tillväxtmarknaden kan allvarligt begränsa efterfrågan på majs.

Framsteg inom gröna energikällor, såsom sol-, vatten- och vindkraft, kan minska efterfrågan på biobränslen.

Kraftiga subventioner kan leda till överproduktion av majs.

Handla majs

Handla majs hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla majs hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla majs hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med majs. Till IGs hemsida.

Viktigt: Detta är inte investeringsråd. Vi presenterar ett antal vanliga argument för och emot att investera i denna vara. Vänligen sök professionell rådgivning innan du fattar investeringsbeslut.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nordnets Ara lär dig allt om ETFer

Publicerad

den

Ara lär dig allt om ETFer, vad fördelarna är jämfört med fonder, och hur du sätter upp ett courtagefritt månadssparande i ETFer hos Nordnet.

Ara lär dig allt om ETFer, vad fördelarna är jämfört med fonder, och hur du sätter upp ett courtagefritt månadssparande i ETFer hos Nordnet.

Disclaimer: Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL48 ETF investerar i tyska säkerställda obligationer med investment grade betyg

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) investerar i säkerställda obligationer med fokus på Tyskland. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) investerar i säkerställda obligationer med fokus på Tyskland. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Denna ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,09 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 76 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Ger. Covered Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen av iBoxx Liquid Germany Covered Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet obligationer i indexet är begränsat till 30. Endast obligationer med en utestående volym på minst 1 miljard euro kvalificerar för indexet.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Germany Covered Diversified-index. Indexet iBoxx® EUR Liquid Germany Covered Diversified följer tyska säkerställda obligationer i euro och innehåller likvida obligationer.

Handla EL48 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETF handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL48
Stuttgart Stock ExchangeEUREL48
XETRAEUREL48

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare delar sina åsikter om AI och renare livsstil

Publicerad

den

Chris Versace, CIO för Tematica Research, förklarar varför investerare kan bli förvånade över hur länge Federal Reserve är villig att hålla räntorna höga efter att centralbanken nått toppen av denna åtstramningscykel. Versace delar också sina åsikter om AI och renare livsstil med IGTV:s finansanalytiker Angeline Ong.

Chris Versace, CIO för Tematica Research, förklarar varför investerare kan bli förvånade över hur länge Federal Reserve är villig att hålla räntorna höga efter att centralbanken nått toppen av denna åtstramningscykel. Versace delar också sina åsikter om AI och renare livsstil med IGTV:s finansanalytiker Angeline Ong.

Handla DIGI ETF

HANetf Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF (DIGI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära