Följ oss

Nyheter

Hur man handlar med apelsinjuice

Publicerad

den

Handel med apelsinjuice kan vara ett lukrativt alternativ till att spekulera på några av de mer konventionella råvarumarknaderna. Lär dig hur du handlar med apelsinjuice och några strategier som kan hjälpa dig under din tid på marknaderna.

Handel med apelsinjuice kan vara ett lukrativt alternativ till att spekulera på några av de mer konventionella råvarumarknaderna. Lär dig hur du handlar med apelsinjuice och några strategier som kan hjälpa dig under din tid på marknaderna.

Grunderna för handel med apelsinjuice

Apelsinjuice produceras till stor del för mänsklig konsumtion. Det är en stapelvara på frukostbord över hela världen och används också som matlagningsingrediens i många länders kök. Förutom deras juice används apelsiner för deras skal som kan förvandlas till doftolja för ljus och parfymer, samt för deras kött som är extremt rikt på C-vitamin.

Med IG har du möjlighet att spekulera i prisrörelserna för fryst koncentrerad apelsinjuice (FCOJ) med CFD:er. Medan det finns andra apelsinjuiceprodukter, är FCOJ den tillgång som används för att jämföra priserna för apelsinjuice, och är också den som handlas mest.

Var odlas apelsiner?

De fem bästa producenterna av apelsiner i världen är Brasilien, Kina, EU, Mexiko och USA. Brasilien leder vägen, efter att ha producerat 16 miljoner ton apelsiner 2017.

RankLandProduction (i metriska ton)
1Brasilien16 miljoner
2Kina7.3 miljoner
3EU6.4 miljoner
4Mexiko4.6 miljoner
5USA3.5 miljoner

Vad påverkar priset på apelsinjuice?

Som med de flesta råvaror påverkas priset på apelsinjuice av utbud och efterfrågan. Några av de viktigaste drivkrafterna bakom utbud och efterfrågan på apelsinjuice är:

  • Väder
  • Sjukdomar i apelsingrödor
  • Konsumentefterfrågan
  • Ekonomiska resultat för apelsinproducenter
  • Styrkan av den amerikanska dollarn

I grund och botten, om fler människor vill köpa apelsinjuice än sälja den, kommer priset att stiga eftersom det är mer eftertraktat (”efterfrågan” överträffar ”utbudet”). Å andra sidan, om utbudet är större än efterfrågan kommer priset att falla.

Väder

Vädret kan påverka tillgången på apelsiner genom att öka eller minska avkastningen av en regions apelsinskörd. Som en tumregel växer apelsinträd bäst i områden som har 40-45 tum nederbörd årligen, och klarar sig inte bra i regioner med längre perioder av kallt väder.

Exogena chocker som orkaner, eller en period av utdragen torka, i Amerika eller Brasilien kan kraftigt minska det globala utbudet av apelsiner under ett givet år, vilket skulle driva upp priserna.

Sjukdomar i apelsingrödor

Sjukdomar i apelsingrödor kan också påverka utbudet. ”Citrus greening” är den vanligaste sjukdomen som drabbar apelsinlundar. Det orsakas av en insekt som kallas asiatisk citrus psyllid och det finns inget botemedel när ett träd väl är infekterat. Psylliden infekterar trädet med en bakterie som hämmar apelsinträdets förmåga att ta upp näring, vilket i slutändan leder till att mindre och mindre mogna apelsiner produceras.

Citrus greening är för närvarande utbredd i Florida och Kalifornien i USA.

Konsumenternas efterfrågan på apelsinjuice

Data från det amerikanska jordbruksdepartementet visar att den globala konsumtionen av apelsiner har minskat sedan 2013-2014.1 Många kommentatorer tillskriver minskningen av konsumenternas efterfrågan på apelsinjuice till ökad medvetenhet om sockerhalten i fruktjuicer, samt det faktum att att människor tenderar att äta frukost på språng snarare än att sitta ner och äta.

Nedgången i konsumentefterfrågan, tillsammans med sjukdomar som citrus greening och väderförhållanden, har fått amerikansk apelsinproduktion att minska från 6 miljoner ton 2013-2014 till 3,5 miljoner ton 2017-2018.

Ekonomiskt resultat för de bästa apelsinproducenterna

Brasilien är världens ledande producent av apelsiner, med Kina och Europa som de största konsumenterna med 7 miljoner respektive 5,8 miljoner ton apelsiner konsumerade under 2017-2018. En nedgång i den ekonomiska utvecklingen i antingen Kina eller Europa kan leda till att deras konsumtion av apelsiner ökar minskning som, förutsatt att det brasilianska utbudet förblev konstant, skulle få de globala apelsinpriserna att falla.

På samma sätt, under perioder av ekonomisk osäkerhet, tenderar konsumenter att dra ner på alla icke-nödvändiga inköp, vilket kan inkludera apelsinjuice. Om ett sådant scenario skulle förverkligas i en av de stora apelsinimporterande ekonomierna, skulle effekterna säkerligen märkas i industrin för apelsinodling och apelsinjuicetillverkning i nyckelproducerande länder som Brasilien och USA.

Styrkan av den amerikanska dollarn

Historiskt har råvarupriserna tenderat att sjunka när dollarn stärks mot andra stora valutor i världen, och öka när dollarn försvagas. Detta beror till stor del på att de flesta råvaror är prissatta i amerikanska dollar. När dollarn ökar eller minskar i värde tenderar handlare att ha ökat eller minskat köpkraften på råvarumarknaderna.

Detta gäller också för FCOJ, så handlare bör hålla ett öga på valutakurserna för varje fall eller ökning av dollarns styrka.

Sätt att handla med apelsinjuice

Terminskontrakt

Ett populärt sätt för handlare att ta position på FCOJ-marknaden är genom att arrangera ett terminskontrakt. Terminskontrakt gör det möjligt för handlare att gå med på leverans av en viss mängd FCOJ vid ett fastställt datum i framtiden till ett överenskommet pris. Men med ett terminskontrakt kan en handlare behöva ta emot tillgången, vilket i fallet med FCOJ kan vara dyrt att lagra.

Optioner

Bortsett från terminer kan handlare använda optioner för att köpa och sälja FCOJ. Det finns två typer av alternativ, puts och calls, och båda ger handlare rätten men inte skyldigheten att köpa eller sälja en underliggande tillgång före ett visst utgångsdatum.

Contracts for difference

CFD:er gör att du kan spekulera i FCOJs prisrörelser utan att ta äganderätten till den fysiska tillgången själv. När du handlar med CFD:er ingår du ett avtal om att byta ut skillnaden i priset på en tillgång från när positionen öppnades till när den stängdes. Med CFD:er kan du gå korta såväl som långa och dra nytta av nedåtgående rörelser såväl som uppåtgående trender på FCOJ-marknaden.

Med IG kan du handla CFD:er till ett spotpris – härlett från två terminskontrakt – utan fast utgång. Detta ger dig flexibiliteten att ta en kort eller lång sikt och att säkra dina andra aktiva positioner.

Lär dig mer om CFD-handel.

Strategier för handel med apelsinjuice

Range trading strategi

Breakout handelsstrategi

Grundläggande handelsstrategi

Range trading strategi

I en intervallhandelsstrategi kommer en handlare att identifiera nivåer av stöd och motstånd i en tillgångs prisrörelser och försöka köpa på nivåer av stöd och sälja på nivåer av motstånd. Räckviddsstrategier fungerar bäst på marknader med många prisrörelser, där det inte finns någon speciell långsiktig trend.

Upptäck hur du identifierar nivåer av stöd och motstånd.

Breakout trading strategy

Breakout-handel innebär att försöka upptäcka de tidiga stadierna av en trend och öppna en position under denna period. Detta gör det möjligt för handlare att kapitalisera på vinster när trenden rör sig över en motståndsnivå eller, alternativt, när den bryter under en stödnivå. I samband med handel med apelsinjuice kommer breakout-handlare att försöka göra en förutsägelse om globalt utbud för det kommande året och öppna en position därefter.

Grundläggande handelsstrategi

Fundamental trading är en strategi där handlare är starkt beroende av de faktorer som påverkar nivåerna av utbud och efterfrågan. Grundläggande handlare kommer att titta på företagsspecifika eller regionspecifika händelser som kan påverka utbudet eller efterfrågan på apelsiner vid en viss tidpunkt. De kommer sedan att basera en handel på sina resultat.

Apelsinjuice öppettider

PlatsTrading hours*
New York08:00 -14:00 (New York time)
London13:00 – 19:00 (UK time)
Singapore21:00 – 03:00 (Singapore time)

*Öppettiderna bestäms av ICE och kan variera. Tiderna kommer att skifta mellan mars och november när Storbritannien och USA ändrar till och från sommartid på olika dagar, medan Singapore förblir på Singapore Standard Time (UTC+8) året runt.

Fem steg för att handla med apelsinjuice

Det finns fem steg en handlare bör ta innan han öppnar en position på FCOJ:

Lär dig hur CFD:er fungerar

Skapa ett konto och sätt in dina pengar

Analysera utbuds- och efterfrågefaktorer på apelsinjuicemarknaden

Välj den handelsstrategi som fungerar bäst för dig

Öppna, övervaka och stäng din första position

Handla apelsinjuice

Handla apelsinjuice hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla apelsinjuice hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla apelsinjuice hos IG

Även IG erbjuder emellertid apelsinjuice Trading.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Fortsatt starkt resultat från US Global Jets fond

Publicerad

den

U.S. Global Investors Frank Holmes gick med Steve Darling från Proactive till för att ge insikter i företagets US Global Jets-fond, som initierades 2015. Fondens resultat och flygindustrin har sett en återhämtning efter de utmaningar som covid-19-pandemin medfört. Holmes utvecklade de faktorer som driver fondens resultat och diskuterade nyckelutvecklingen inom flygsektorn.

U.S. Global Investors Frank Holmes gick med Steve Darling från Proactive till för att ge insikter i företagets US Global Jets-fond, som initierades 2015. Fondens resultat och flygindustrin har sett en återhämtning efter de utmaningar som covid-19-pandemin medfört. Holmes utvecklade de faktorer som driver fondens resultat och diskuterade nyckelutvecklingen inom flygsektorn.

En anmärkningsvärd utveckling är uppgraderingen av Mexikos flygsäkerhetsklassificering från kategori 2 tillbaka till kategori 1 av Federal Aviation Administration (FAA) förra veckan. Denna uppgradering återspeglar förbättrade säkerhetsstandarder och är en positiv indikator för Mexikos flygindustri.

Holmes lyfte också fram en intressant historisk trend inom flygbranschen. Flygbolag har historiskt sett uppvisat ett omvänt förhållande till oljepriserna. När oljepriserna stiger tenderar flygbolagsaktier att underprestera, medan de tenderar att överträffa när oljepriserna sjunker. Denna unika relation kan erbjuda attraktiva ingångspunkter för investerare som vill få exponering mot den globala flygindustrin, särskilt i tider av fluktuerande oljepriser.

Återhämtningen av U.S. Global Jets-fonden och den positiva utvecklingen inom flygsektorn visar branschens motståndskraft när det gäller att övervinna utmaningar och anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. Holmes insikter kastar ljus över investeringsmöjligheterna inom flygsektorn och erbjuder värdefulla överväganden för investerare som är intresserade av denna dynamiska industri.

Handla JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL49 ETF investerar i europeiska företagsobligationer med alla löptider

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Corporates Diversified UCITS ETF (EL49 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Corporates Diversified UCITS ETF (EL49 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på Europa. Denna ETF innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Corporates Diversified UCITS ETF har tillgångar på 290 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Corporates Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Corporates Diversified-index. Indexet iBoxx® EUR Liquid Corporates Diversified spårar företagsobligationer i euro från emittenter vars huvudkontor finns i ett euroland eller i Danmark, Norge, Sverige, Schweiz eller Storbritannien.

Handla EL49 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Corporates Diversified UCITS ETF (EL49 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra,

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL49
Stuttgart Stock ExchangeEUREL49
XETRAEUREL49

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur viktig är en Bitcoin ETF för priset på Bitcoin?

Publicerad

den

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

Låter bra, eller hur? Tja, alla håller inte med. Vissa analytiker tror att en Bitcoin ETF kan skjuta i höjden och locka fler institutionella investerare, som banker eller pensionsfonder. Andra anser dock att en Bitcoin ETF är onödig och kan skada den decentraliserade och rebelliska essensen av Bitcoin. Som Adam Black, VD för Blockstream, ett företag som utvecklar teknologi för Bitcoin, som sa att Bitcoin ETF:er är ”en våt dröm på Wall Street” och att han inte behöver dem.

Vem är Adam Black?

Tja, han är en av Bitcoins fäder, skaparen av Blockstream och ett kryptogeni. Utan tvekan vet han mycket om teknik och Bitcoin. Men kan du också om ekonomi och finans? Det är mer diskutabelt.

Nyligen gjorde Adam Black en mycket djärv förutsägelse. Han sa att Bitcoin skulle nå $150 000 innan nästa halvering. Halveringen är händelsen som halverar belöningen för att bryta Bitcoin. Enligt honom skulle detta orsaka en brist på Bitcoin och en ökning av dess pris.

Har Adam Black rätt eller drömmer han bara? Tja, vi vet inte. Vad vi vet är att Adam Black har blivit rik på Bitcoin. För han var en av de första som köpte den när den var värd slantar. Så vem som helst är optimistisk.

Nu är Bitcoin-gemenskapen väldigt mångsidig och kan inte reduceras till en enda ideologi. Det finns allt, som på ett apotek.

Å ena sidan finns det de som tror på Bitcoin som ett sätt att frigöra sig från det traditionella finansiella systemet, som de anser är korrupt och förtryckande. De är libertarianer och anarkokapitalister, som försvarar individuell suveränitet och den fria marknaden. För dem är Bitcoin mer än en valuta, det är en livsfilosofi. Och av denna anledning avvisar de alla typer av mellanhänder eller reglering som inkräktar på deras frihet.

Å andra sidan finns det de som ser Bitcoin som en möjlighet att tjäna pengar, utan att bry sig särskilt mycket om dess ursprung eller syfte. De är pragmatikerna, som bara försöker öka sin rikedom och dra fördel av marknadsfluktuationer. För dem är Bitcoin bara en annan tillgång, som guld eller aktier. Och av denna anledning accepterar de ankomsten av institutionella investerare, såsom banker eller investeringsfonder, vilket kan öka efterfrågan och priset på Bitcoin.

Vem har rätt?

Det beror väl på hur man ser på det. Sanningen är att båda grupperna bidrar till utvecklingen och spridningen av Bitcoin, om än med olika motiv och förväntningar. Det viktiga är att de respekterar mångfalden och mångfalden av åsikter, och att de inte låter sig ryckas med av fanatism eller själviskhet.

En Bitcoin ETF är inte nödvändig. Det är vad vissa Bitcoin-purister säger, som föredrar att stanna utanför det traditionella finansiella systemet. Och de har delvis rätt. Bitcoin har kommit så här långt utan behov av en ETF. Och den kommer att fortsätta växa med eller utan den.

Men vad händer om vi vill att Bitcoin ska nå fler människor? Vad händer om vi vill göra Bitcoin mer tillgängligt, säkrare och mer flytande? Då kan en Bitcoin ETF vara en bra idé. Eller åtminstone ingen dålig idé.

En Bitcoin ETF skulle tillåta många investerare att delta i Bitcoin-marknaden utan att behöva köpa den direkt. På så sätt kunde de diversifiera sin portfölj, minska sina risker och dra nytta av möjligheter. Vad är fel med det? Vi kan inte försvara den fria marknaden och samtidigt begränsa den med dogmer. För då är du inte längre ledig. Och Bitcoin är frihet.

Om du vill investera i Bitcoin behöver du inte bara välja en färg. Man kan vara lite röd, lite grön, lite blå eller lite gul. Eller ännu bättre, du kan vara en komplett regnbåge.

Vad har mellanhänder med Bitcoin att göra? Det beror väl på hur du ser dem. Du kan se dem som inkräktare som vill dra fördel av dina pengar och din frihet. Eller så kan du se dem som allierade som gör det lättare för dig att komma åt och använda Bitcoin.

Bitcoin är en medborgarrörelse, det är klart. Det beror inte på någon regering eller någon central myndighet. Men det betyder inte att du måste vara ensam i Bitcoins värld. Du kan umgås med andra människor som delar dina intressen och mål. Du kan vara en del av en fond, ett företag eller en gemenskap. På så sätt kan ni samarbeta, lära och växa tillsammans.

Bitcoin är inte bara för individualister. Det är också för mer sällskapliga varelser. Det viktiga är att du respekterar var och ens mångfald och autonomi.

Nu är en Bitcoin ETF en börshandlad investeringsfond som replikerar värdet på Bitcoin. På så sätt behöver du inte komplicera ditt liv med digitala plånböcker, privata nycklar eller QR-koder. Du behöver bara öppna ditt mäklarkonto och köpa din Bitcoin ETF som vilken annan tillgång som helst.

Vilka fördelar har detta?

Tja, enligt vissa analytiker, många. Å ena sidan skulle det göra Bitcoin enklare och säkrare för traditionella investerare, såsom banker, fonder eller privatpersoner, att köpa. Å andra sidan skulle efterfrågan och priset på Bitcoin öka, eftersom det skulle finnas fler intresserade av det.

Och vilka nackdelar har det? Tja, enligt andra analytiker, många också. Å ena sidan skulle det få Bitcoin att förlora sin decentraliserade och rebelliska essens, genom att underkasta sig reglerna och mellanhänderna i det traditionella finansiella systemet. Å andra sidan kan det leda till mer volatilitet och spekulation i priset på Bitcoin eftersom det skulle bero på utbud och efterfrågan på marknaden.

Vem har anledningen? Säkert båda och ingetdera. Det enda vi vet är att en Bitcoin ETF inte existerar ännu, även om det är flera projekt på gång. Och om det någonsin godkänns kan det ha en betydande inverkan på priset på Bitcoin, både på kort och lång sikt. Men det kommer också att bero på andra faktorer, som användaradoption av Bitcoin, tekniska innovationer och juridiska bestämmelser.

Skulle det vara bra att ha en Bitcoin ETF? Självklart. Varför inte? Om det gynnar priset, desto bättre.

Fortsätt läsa

Populära