Följ oss

Nyheter

Hur kan man investera i kakao?

Publicerad

den

investera i kakao Kakao odlades först för 5000 år sedan av mayafolket innan det fördes till Europa av spanjorerna. I dag är 60 % av produktionen är koncentrerad till ett fåtal västafrikanska länder. Tillgången och priset på kakao är föremål för många externa faktorer, såsom den långa odlingsprocessen, det brittiska pundets styrka och klimatet. Det finns många sätt att få exponering mot kakao, den som vill kan investerar i kakao med hjälp av terminer, ETF:er, aktier eller CFD:er på kakao.

Kakao odlades först för 5000 år sedan av mayafolket innan det fördes till Europa av spanjorerna. I dag är 60 % av produktionen är koncentrerad till ett fåtal västafrikanska länder. Tillgången och priset på kakao är föremål för många externa faktorer, såsom den långa odlingsprocessen, det brittiska pundets styrka och klimatet. Det finns många sätt att få exponering mot kakao, den som vill kan investerar i kakao med hjälp av terminer, ETF:er, aktier eller CFD:er på kakao.

En kort historia om kakao

Kakao kommer från de torkade och fermenterade fröna från en växt som kallas Theobroma Cacao, vilket betyder ”gudarnas mat” på grekiska. Kakao har en lång historia, eftersom den först odlades av mayafolket för 5000 år sedan. Råvaran upptäcktes av spanjorerna när de reste genom Latinamerika på 1400-talet, och den började bli populär i Europa på 1600-talet.

Kakao (eller choklad) avnjuts på tusen olika sätt över hela världen och har blivit en stapelvara för presenter eller traditionella fester – som påskhelgen.

Den globala kakaomarknaden förväntas växa med en CAGR på 3,4 % mellan 2020 och 2026, för att nå en marknadsstorlek på 13,52 miljarder USD 2025, från 11 miljarder USD 2019. Chokladmarknaden förväntas också se en betydande tillväxt, med 182 miljarder dollar till 2025.

Tilväxt den globala kakaomarknaden (Källa: EMR)

Varför investera i kakao?

Det finns en mängd olika anledningar att investera i kakao eller andra typer av råvaror. För det första finns det en spekulativ dimension: med en unik koncentration och produktionscykel som är mycket beroende av externa effekter, kan priset variera kraftigt beroende på väder och politik.

Vissa handlare tror att efterfrågan på kakao snart kommer att öka. Det finns ett par anledningar till detta. Tillväxtmarknaderna blir rikare och efterfrågan på choklad, en lyxprodukt, kan stiga. Dessutom har hälsofördelarna med mörk choklad äntligen erkänts, vilket gör den mycket mer populär för en bredare del av befolkningen.

Slutligen, att investera i kakao eller andra råvaror är också ett bra sätt att diversifiera sin portfölj eftersom den är okorrelerad med andra traditionella finansiella tillgångar.

Vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar priset på kakao?

Det finns sex huvudfaktorer som påverkar priset på kakao, nämligen: utbudet, klimatet, produktionscykeln, infrastruktur och transporter, konsumenternas preferenser och det brittiska pundet.

  1. Plantagernas geografiska läge: kakaoproduktionen är starkt koncentrerad geografiskt, med 60 % av den totala produktionen från ett fåtal västafrikanska länder. Varje politisk fråga – som Elfenbenskusten redan har upplevt sedan dess självständighet – kan ha en inverkan på kakaovolymer och priser.
  2. Ett rejält klimat: kakao är en delikat växt med specifika behov. Det krävs blött väder och strålande sol för att vara nöjd. Utan dessa idealiska förhållanden under de 5 år det tar att mogna kan produktionen skadas kraftigt. Torka eller kraftigt regn är stora fiender till kakao.
  3. En komplex produktionscykel: med växtprocessen som tar 5 år kan marknadsutbudet knappast någonsin reagera på en förändring i efterfrågan. Eftersom kakao också är mycket lättfördärvligt och inte kan hållas särskilt länge är det inte ovanligt att man ser brister och prisökningar. Tvärtom kan vi också få tider av överutbud, vilket kan pressa priset.
  4. Transport är inte alltid lätt: att odlas i fattiga delar av världen med ibland mycket begränsad infrastruktur, kan transporten av varorna vara en utmaning. Dåliga vägförhållanden på grund av till exempel överdrivet regn kan allvarligt försämra transiteringen, skapa brister och också höja priserna.
  5. Ändra konsumentpreferenser: Detta är en positiv inverkan. Eftersom mörk choklad är mer accepterad som en ”hälsosam” mat, fortsätter efterfrågan på choklad att öka i utvecklade länder. Vidare kräver tillverkningen av mörk choklad mer kakao än med mjölkchoklad. Tillväxtländer som blir rikare förväntas också konsumera mer choklad under de kommande åren. Det finns dock en växande oro för fetma och hälsosamt liv: mörk choklad kan vara hälsosammare, men det innehåller också mycket mer fett. Betyder det att vi kommer sluta äta choklad? Vi har våra tvivel.
  6. Det brittiska pundet: kakao är en av de sista råvarorna som fortfarande handlas i brittiska pund. Om pundet råkar försvagas blir kakaon dyrare på Londons terminsmarknad. Däremot handlas amerikanska kakaoterminer i dollar.
  7. Rör sig utan anledning: som en mycket volatil vara händer det att priset fluktuerar utan att vi kan spåra det tillbaka till en specifik orsak.

Hur kan man investera i kakao?

Futures: Futures är finansiella derivatkontrakt som förpliktar parterna att handla vid en viss tidpunkt och pris i framtiden. På Intercontinental Exchange (ICE) eller New York Mercantile Exchange (NYMEX) baseras kontrakt på kakao på 10 ton av råvaran.

Dessa kontrakt löper ut för månaderna mars, maj, juli, september och december. (Länkar på plattform) När du investerar i terminer, satsar du på att värdet på ditt kontrakt kommer att gå upp i takt med att råvarupriset också stiger.

Kakao-ETN: Ett av de enklaste sätten att köpa kakaorelaterade aktier är genom börshandlade sedlar (ETN). Det finns bara två ETN baserade på kakao, som är iPath Dow Jones-UBS Cocoa ETN och iPath Bloomberg Cocoa Subindex ETN.

WisdomTree Cocoa (COCO ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i kakao genom att spåra Bloomberg Cocoa Subindex (”Indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

Dessa instrument tenderar att replikera den avkastning man skulle tjäna om han skulle investera i kakaoterminer.

Kakao-CFD:er: Contracts-for-difference (CFD) kan också vara ett bra sätt att satsa på kakaopriser. Värdet på en CFD är skillnaden mellan priset på varan vid köptillfället och det aktuella priset. Det är ett bra alternativ att få exponering för kakao utan att behöva äga den underliggande kakaotillgången.

Kakaoaktier: Detta är ett svårare val eftersom det inte finns något renodlat globalt kakaoföretag som är engagerat i produktion och försäljning av kakao. Du kan ändå välja chokladproducerande företag, som har en viktig exponering mot råvaran, såsom:

• Hershey Co

• Mondelez International

• Lindt & Sprüngli

Du kan också ta en titt på företag som är verksamma inom import och omvandling av råvaran:

• Olam International

• Noble Group

• Barry Callebaut

• Nestle S.A.

Handla kakao hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kakao hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla kakao hos IG

Även IG erbjuder Trading med kakao. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära