På de globala finansmarknaderna brukar det ibland jämföras med ”The Big Bang”. I denna artikel tittar vi på hur en börshandlad fond kom att förändra investeringsmarknaden. Det är så klart SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) som det handlar om. Denna börshandlade fond var inte först på marknaden. Faktum är att börshandlade fonder som koncept föddes i Kanada. SPY var inte ens den första indexfonden som följde S&P 500, den amerikanska aktiemarknadens referensindex. Du kan läsa mer om detta här.
Idag använder många investerare SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) som en integrerad del av sin investeringsportfölj. Det är tack vare SPYs viktiga egenskaper, till exempel dess oöverträffade likviditet, elasticitet och beständig prestanda. Vad många förbiser är den betydande innovativa inverkan som SPYs skapande och efterföljande framgång har haft på den bredare investeringsvärlden. Denna börshandlade fond kom att förändra investeringsmarknaden och erbjuda placerarna ett helt nytt sätt att agera på kapitalmarknaderna.
Öppnade en marknad på nästan 5 000 miljarder dollar
Lanseringen av SPY skapade vad som nu är en global marknad på 5 000 miljarder dollarför börshandlade produkter. En marknad som på ett stort antal sätt har påverkat det moderna investeringslandskapet. (Källa: Morningstar, SSGA per den 31 december 2017). Tänk på det på så sätt: Utan uppfinningar av smartphones skulle vi inte kunna njut av Twitter, Uber eller bekvämligheten med att deponera en check medan du sitter hemma. På samma sätt kan vi, utan SPY, inte kunna investera så effektivt på emerging markets, obligationsmarknaden, ta en position i sektorspecifika exponeringar eller köpa socialt ansvarsfulla fonder.
Nu fyller SPY 25 år. Låt oss därför titta på tre väsentliga effekter av den ”Big Bang” som denna ekonomiska innovation förde med sig för investeringsmarknaden.
Mer än 2 100 börshandlade fonder bara i USA.
Som framgår av nedan har ETF-tillgångarna bara i USA ökat med 34 procent årligen sedan 2000, vilket innebär att nuvarande summa uppgår till 3,4 biljoner dollar. Under denna tid har mer än 2100 fonder lanserats.
Det är till stor del tack vare den trovärdighet och framgång som SPY snabbt fick hos placerarna som bidragit till tillväxten på ETF-marknaden. Till exempel, för att få passiv exponering för EM-skulder, har investerare möjlighet att se bortom värdepappersfonder och utnyttja tillgångsklassen via ett antal innovativa, effektiva ETF.
Utvidgad tillgång till tillgångsklasser och strategier
Skapandet av SPY har också gett investerare möjlighet att diversifiera sin investeringsportfölj sig till ett bredare spektrum av tillgångsklasser och strategier. Särskilt obligationsmarknaden har haft en anmärkningsvärd tillväxt. Sedan de första börshandlade fonderna för obligationer startade 2002 har den förvaltade förmögenheten ökat med 34 procent årligen vilket framgår av nedanstående tabell. Sedan dess har en rad nya börshandlade fonder vuxit fram som ger exponering mot räntebärande papper. Från att tidigare främst investerat i statsobligationer kan dagens förvaltare erbjuda en bred mix av investeringar. I dag finns allt från High yield produkter till statsobligationer utgivna av centralbanker i tillväxtekonomier att tillgå på investeringsmarknaden.
Efter det att de börshandlade fonderna öppnade dörren till andra tillgångsklasser kom branschen att expandera till mer specifika strategier, såsom smart beta som tydligt har tagit investeringsvärlden med storm. Smart beta har definierats som en blandad stil som ger aktiva investeringsexponeringar med effektiviteten av indexbaserad investeringshantering. I allmänhet fokuserar smart beta-investeringar på faktorer som tenderar att överträffa index över tiden, till exempel värde och kvalitet.
Mycket av bommen i smart beta har varit tack vare ETFer, eftersom branschen fortsätter att driva fram i en bredare uppsättning handelsstrategier. SPY tillhandahöll en banbrytande grund för utvecklingen av nya strategier i ETF-omslaget, vilket ger investerare en utökad möjlighet att genomföra dessa innovativa strategier.
En bättre verktygslåda för institutionella investerare
I takt med att de börshandlade fonderna kom att omvandla investeringslandskapet har det fått institutionella investerare att se över hur de allokerar sitt kapital. Detta har lett till en ökad ETF-användning vilket framgår i grafen nedan.
Institutionella investerares efterfrågan på ETFer stöds av en önskan om mer valfrihet, användarvänlighet, likviditet och marknadstillträde. Den robusta karaktären hos ETF-industrin som SPY har skapat gör det möjligt för institutionella investerare att utöka sin verktygslåda för tillgångsfördelningen för investeringsportföljer, vilket skapat mer flexibla och skräddarsydda investeringsstrategier.
Källa: Greenwich Associates “Global Trends in Institutional ETF Adoption: Drivers for Growth Through 2020” 30 juni 2017.
Tillväxten hos SPY och den övergripande ETF-marknaden har varit anmärkningsvärd. Dagens investeringsmarknad ser otvivelaktigt annorlunda ut på grund av detta.
Indonesien har ett överutbud. Elbilstillverkare byter till LFP-batterier. Efterfrågan på rostfritt stål stannar av. En fjärdedel av tillverkarna är nu under vatten efter att nickelpriset har kollapsat.
USA är på väg att betala 952 miljarder dollar i ränta i år – och över 1,1 biljoner dollar år 2026. Det är mer än försvar. Mer än Medicare. Och det är bara kostnaden för att stå still.
Detta svarta finanspolitiska hål tvingar fram ett globalt skifte:
Offentliga investeringar sinar. Industriell efterfrågan saktar ner. Infrastrukturprojekt läggs på is. Och skatterna kommer att stiga – inte för att finansiera tillväxt, utan för att tjäna det förflutna.
Så ja – efterfrågan är svag. Men prissättningsmekanismen är svagare.
Nickel prissätts i dollar. Och dollarn är alltmer en enhet för snedvridning, inte värde. När pengarna går sönder, fallerar prissignalerna.
Men nickel har inte förlorat sin relevans. Det är fortfarande viktigt för turbiner, flygplan, energinät, högdensitetsbatterier och försvar.
Det vi ser nu är inte en kollaps i användbarhet – det är en kollaps i förtroendet.
När illusionerna skingras, dyker verkliga tillgångar upp igen.
Tänk om nickel inte är i kris – bara felprissatt av ett system som inte längre är trovärdigt?
Handla OD7M ETC
WisdomTree Nickel (OD7M ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i nickel genom att spåra Bloomberg Nickel Subindex (”indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Amundi MSCI World UCITSETFAcc (MWRE ETF) med ISIN IE000BI8OT95, försöker följa MSCI World-indexet. MSCI World-indexet spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi MSCI World UCITSETFAcc är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 666 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World UCITSETFAcc försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av MSCI World Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte kommer att överstiga 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Fidelity Europe Quality Income UCITSETF (FEUI ETF) med ISIN IE00BYSX4176, syftar till att följa Fidelity Europe Quality Income-indexet. Fidelity Europe Quality Income-indexet följer utdelningsbetalande stora och medelstora företag från Europa som har högkvalitativa fundamentala egenskaper.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,30 % per år. Fidelity Europe Quality Income UCITSETF är den billigaste och största ETFen som följer Fidelity Europe Quality Income-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets resultat genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Fidelity Europe Quality Income UCITSETF är en liten ETF med 22 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 9 september 2019 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Fondens mål är att ge investerare en totalavkastning, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar, före avgifter och kostnader, avkastningen på Fidelity Europe Quality Income Index. För fullständig information om målen, se faktabladet (KID) och prospektet.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Pingback: Den första ETF:en fyller 20 år - ETF-marknaden