Följ oss

Nyheter

Hur du diversifierar din utdelning

Publicerad

den

När det kommer till utdelningar har Storbritannien länge varit en av de mer generösa globala marknaderna - FTSE 100 ger för närvarande cirka 4 procent totalt sett. Det beror delvis på att Storbritannien har varit något av ett globalt eftersläpande när det gäller kapitalvinster under återhämtningen från finanskrisen. I denna artikel tittar vi på hur du diversifierar din utdelning.

När det kommer till utdelningar har Storbritannien länge varit en av de mer generösa globala marknaderna – FTSE 100 ger för närvarande cirka 4 procent totalt sett. Det beror delvis på att Storbritannien har varit något av ett globalt eftersläpande när det gäller kapitalvinster under återhämtningen från finanskrisen. I denna artikel tittar vi på hur du diversifierar din utdelning.

Det beror också på att Storbritannien har mer än sin beskärda andel av företag inom sektorer som tenderar att betala högre inkomster, såsom stora läkemedel, stora tobaksaktier och allmännyttiga aktier; såväl som cykliska sektorer som för närvarande har råd att betala anständig utdelning, såsom olje- och gruvjättarna.

Men även om en tjock utdelningsinkomst är trevlig att ha, kan den också medföra risker. Som brittiska investerare kommer ihåg, före 2008, betalades några av de största utdelningarna av banksektorn. Inte mycket av det överlevde kraschen. Och även om inget så extremt händer igen inom en snar framtid, är det aldrig en bra idé att ha för mycket av din förmögenhet beroende av en sektor eller geografiskt område. Vi lider alla av ”home bias” (en tendens att investera alldeles för mycket på vår hemmamarknad och inte tillräckligt globalt) och det kan få oss att gå miste om goda möjligheter på andra håll i världen. Så vilka marknader bör inkomstinvesterare ägna särskild uppmärksamhet åt?

Den första marknaden på listan kan komma som en överraskning. Japan har en lång historia av att försumma aktieägare, vilket inkluderar en snål inställning till att betala ut utdelningar. Men som många investerare nu inser börjar företagsreformer som drivits igenom av Shinzo Abe-regeringen – såväl som en allmän attitydförändring från företagens sida – att få effekt. Jämförelseindexet Nikkei 225 ger 1,8 procent – det låter inte mycket, men för fem år sedan var det 1,4 procent.

När det gäller det bredare Topix-indexet – år 2004 var utdelningskvoten (andelen av ett företags eller marknads resultat som betalas ut som utdelning) på 17 procent. Nu är det mer som 30 procent, vilket pekar på en annan nyckelfråga med utdelningar – du vill överväga framtida utdelningstillväxt, samt den absoluta utdelningsnivån när du investerar. På den fronten, medan många investerare hävdar att FTSE:s utdelningsskydd ser lite tunt ut, har Japan gott om utrymme att växa fortfarande.

Ett intressant Japan ETF-alternativ är Lyxor JPX-Nikkei 400 UCITS ETF (LSE: JPXG) som följer JPX-Nikkei 400-indexet, ett urval av 400 företag som anses vara mer aktieägarvänliga än det genomsnittliga japanska företaget. Direktavkastningen är cirka 1,9 procent, men var medveten om att denna ETF återinvesterar utdelningsintäkterna istället för att betala ut dem.

Om du går till andra änden av utdelningstabellen, om du tittar på en lista över de högstavkastande marknaderna, finns det några intressanta kandidater där. Enligt den ständigt användbara Star Capital-webbplatsen inkluderar de högstavkastande marknaderna (baserat på utdelningar under de senaste 12 månaderna) för närvarande Tjeckien (mer än 5 procent), Ryssland (knappt 5 procent) och Australien (cirka 4,5 procent). På topp 10 finns även Portugal, Spanien och Nya Zeeland.

Ett problem är att utanför djupa och likvida marknader som USA och Japan, kommer investeringar på inre marknader som de som anges i stycket ovan sannolikt att utsätta dig för mycket större koncentrationsrisk. Ta till exempel Tjeckien. Pragbörsen är värd för 12 företag, varav två allmännyttiga företag och två banker står för lejonparten av utdelningarna. Eller vad sägs om Ryssland? Det är en kontroversiell marknad, men med några obestridliga attraktioner. Men vill du verkligen investera i en landspecifik ETF i detta land?

En bättre insats skulle vara att välja ETFer som ger dig exponering mot specifika högavkastande regioner, såsom Östeuropa eller euroområdet som helhet. För Östeuropa kan du köpa iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF (LSE: IEER), som för närvarande ger cirka 3 procent. Nästan två tredjedelar av ETFen är investerad i Ryssland, medan Polen, Ungern och Tjeckien utgör resten. Ett utdelningsfokuserat alternativ för Europa mer allmänt är WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth ETF (Xetra: WTIM), som letar efter utdelningsbetalande aktier i euroområdet som också har ”kvalitets”- och ”tillväxt”-faktorer – med andra ord, de ger utdelning men de borde också kunna upprätthålla och odla dem, vilket förklarar den inte särskilt generösa avkastningen på 1,9 procent. För en bättre avkastning på 3,2 procent, prova S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (SPYW), som är utformad för att spåra utvecklingen för de 40 aktier i euroområdet med de högsta direktavkastningen, som också har bibehållit eller höjt sin utdelning med minst 10 år i rad.

Alternativt, om du hellre inte vill spendera för mycket tid på att försöka hitta de bästa enskilda marknaderna eller regionerna, varför inte investera i en färdig global utdelnings-ETF – en ETF som plockar de högst avkastningsbara aktierna från hela världen. Ett exempel är Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VGWD) som är utformad för att spåra FTSE All-World ex-US High Dividend Yield Index. Det största innehavet är sjukvårdsjätten Johnson & Johnson, medan andra topp tio innehav inkluderar konsumentvarukoncernen Nestle och amerikanska banken Wells Fargo. Ungefär en fjärdedel av ETFen är investerad i finansiella företag, medan konsumentskydd och hälsovård tillsammans tar upp ytterligare 23 procent. ETFen ger för närvarande cirka 3,2 procent per år.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

European Green Deal om mer än klimatförändringar

Publicerad

den

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

Bailey ger lite bakgrund om produkten, som tagits fram i samarbete med Societe Generale och som fokuserar på EU:s ambitiösa Green Deal-initiativ, som syftar till att halvera koldioxidutsläppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Denna ETF utnyttjar fyra nyckelpolitiska områden: ren energi, hållbara transporter, renovering av byggnader och cirkulär ekonomi.

Bailey betonar att ETFen är europeisk fokuserad, men den inkluderar företag från Storbritannien och länder utanför EU som Norge och Schweiz. Han tror att till skillnad från tidigare energiövergångar kommer den globala strävan mot utsläpp av koldioxid att ledas av politiken med det europeiska gröna avtalet som ett utmärkt exempel.

Trots potentiella politiska risker förblir Bailey optimistisk om ETF:s framtid och säger att den europeiska gröna avtalet handlar om mer än klimatförändringar men också är insvept i EU:s geopolitiska ambitioner.

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ökningen av cybersäkerhet i försvarsutgifter

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder. NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i cybersäkerhet i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder.

NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Detta engagemang för att modernisera försvarsstyrkorna, som inkluderar framsteg som obemannade fordon, drönare och cyberförsvarsteknik, har skapat en övertygande investeringsmöjlighet. Noterbart är att NATO Future Defence ETF utmärker sig genom att vara den första i sitt slag, vilket återspeglar det utvecklande landskapet för försvarsutgifter. För närvarande uppfyller endast 11 av de 31 NATO-medlemsländerna utgiftsmålet på 2 procent, men prognoser tyder på att 19 kommer att nå denna tröskel under det kommande året.

Inkluderandet av nya NATO-medlemmar som Finland och Sverige, drivet av deras unika geopolitiska situation, bidrar till den totala ökningen av försvarsutgifterna. Betydande mottagare av denna ökning av cybersäkerhet i försvarsutgifter inkluderar framstående amerikanska försvarsentreprenörer och europeiska företag som Saab.

NATO Future Defense ETF riktar sig dessutom strategiskt mot cyberförsvarsföretag, med insikt om den växande betydelsen av cybersäkerhet inom försvarssektorn. För investerare som vill dra nytta av dessa trender erbjuder denna ETF en attraktiv väg. Att äga en diversifierad portfölj av relevanta företag inom försvarssektorn genom en ETF kan ge exponering för nya möjligheter utan att behöva investera i enskilda aktier. NATO Future Defence ETF är i detta avseende positionerad för att utnyttja försvarsindustrins utvecklande dynamik.

Handla ASWC ETF

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EFQ8 ETF investerar i globala företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF har tillgångar på 223 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index. iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index spårar de 40 mest likvida företagsobligationer i euro denominerade av icke-finansiella företag.

Handla EFQ8 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREFQ8
Stuttgart Stock ExchangeEUREFQ8
XETRAEUREFQ8

Fortsätt läsa

Populära