Följ oss

Nyheter

Hundratals kommuner i New York kommer att tillåta marijuanaföretag

Publicerad

den

När fredagens deadline passerat för kommuner i New York att välja bort marijuanaåterförsäljare och konsumtionsställen i deras jurisdiktioner, kommer hundratals städer, städer och byar över hela staten att tillåta marijuanaföretag.

När fredagens deadline passerat för kommuner i New York att välja bort marijuanaåterförsäljare och konsumtionsställen i deras jurisdiktioner, kommer hundratals städer, städer och byar över hela staten att tillåta marijuanaföretag.

Men det finns fortfarande ett betydande antal områden där handel med cannabis inte kommer att tillåtas omedelbart, med en lista från Rockefeller Institute som räknar 642 dispensary-opt-outs och 733 konsumtionswebbplatser från och med söndagen.

Men medan institutets instrumentpanel uppdateras regelbundet, noterar den att den ”inte representerar officiell information i realtid om kommunernas beslut om att välja bort.”

För det ändamålet är det viktigt att notera att siffrorna för opt-out inte nödvändigtvis återspeglar en lokal regerings ståndpunkt om legalisering av marijuana överlag. Liksom i New Jersey, där en majoritet av städerna till en början har valt att inte tillåta marijuanaföretag och återförsäljare efter reformens genomförande, har vissa kommuner i New York helt enkelt beslutat att välja bort nu före deadline så att de har mer tid att förbereda och skapa lokala regler.

Den stora fördelen för mig är hur ofta bristen på statliga riktlinjer citerades av kommuner som valde att välja bort,” berättade Heather Trela, som har spårat lokala cannabisbeslut för Rockefeller Institute, till Marijuana Moment. ”Vilket potentiellt lämnar dörren öppen för vissa att välja på i framtiden.”

”Vi kommer att fortsätta följa upp kommunerna direkt för att förhoppningsvis få mer information, särskilt från städer och byar som inte har en hemsida”, sa hon.

Det är också så att även om dispensärer och sociala konsumtionsställen kan förbjudas lokalt i New York, är andra typer av affärslicenser för cannabis undantagna från alternativet att välja bort marijuanaföretag, inklusive odlare och leveranstjänster.

Eftersom implementeringsprocessen för att tillåta återförsäljare har dragits ut, sa en senator från GOP att han ville ge lokala jurisdiktioner ytterligare ett år på sig att besluta om de kommer att välja bort att tillåta marijuanaföretag att verka i deras område – ett förslag som förespråkarna sa var onödigt och skulle skapa onödiga komplikationer för branschen. Det gick inte framåt i den lagstiftande församlingen.

När staten förbereder sig för att lansera de första marijuanabutikerna tillåter lagen undertecknad av tidigare guvernör Andrew Cuomo (D) redan vuxna 21 år och äldre att äga och offentligt konsumera cannabis. Och andra lagstiftare arbetar för att bygga vidare på legaliseringspolicyn.

Till exempel lade en senator från New York in ett lagförslag förra månaden för att göra det så att homosexuella, lesbiska och bisexuella personer kan kvalificera sig som sökande av social rättvisa enligt statens marijuanalag.

Sen. Jeremy Cooney (D) införde lagstiftningen, kort efter att ha lämnat in ett separat lagförslag för att inkludera transpersoner och icke-binära personer i cannabisprogrammet för social rättvisa. Han ligger också bakom andra nyligen genomförda marijuanareformförslag relaterade till skatteförmåner och licenser för marijuanaföretag.

I juli lade Cooney in ett lagförslag för att skapa en provisorisk licenskategori för marijuana så att bönder kunde börja odla och sälja cannabis före den formella lanseringen av programmet för vuxenbruk.

Cooney sponsrar också ett nyinlämnat lagförslag för att tillåta licensierade cannabisföretag att dra av vissa affärskostnader på sina statliga skattedeklarationer.

Guvernör Kathy Hochul (D), som ersatte Cuomo efter att han avgick i en skandal om sexuella trakasserier, har upprepade gånger betonat hennes intresse av att effektivt genomföra legaliseringslagen.

Vid ett evenemang nyligen hyllade hon det faktum att hon snabbt hade gjort regulatoriska utnämningar som hade försenats under hennes föregångare. ”Jag tror att det finns tusentals och åter tusentals jobb” som kan skapas i den nya industrin, sa guvernören.

Samtidigt höll New Yorks Cannabis Control Board (CCB) sitt första möte i oktober, ett viktigt steg mot att implementera statens marijuanaprogram för vuxna.

Styrelseledamöter, som utsågs av guvernören och lagstiftande ledare, meddelade att medicinska marijuanadispensärer kommer att tillåtas sälja cannabisprodukter till kvalificerade patienter.

Tillåter försäljning av blommorna

I november godkände tillsynsmyndigheter också regler för statens cannabinoidhampaprogram, vilket särskilt klargjorde att blommor från grödan kan säljas men delta-8 THC-produkter är för närvarande förbjudna att marknadsföra.

Statskontrollören förutspådde nyligen att New York så småningom kommer att generera 245 miljoner dollar i årliga marijuanaintäkter, som de säger kommer att hjälpa till att kompensera för förluster från minskande tobaksförsäljning.

Under det första året av cannabisförsäljning förväntas staten bara se 20 miljoner dollar i skatte- och avgiftsinsamlingar. Det kommer att vara en del av uppskattningsvis 26,7 miljarder dollar i nya intäkter som New York förväntas generera under räkenskapsåret 2021-2022 under en budget som lagstiftaren antog i april.

State Department of Labor tillkännagav separat i den senaste vägledningen att New York-arbetsgivare inte längre får drogtesta de flesta arbetare för marijuana.

Samtidigt lade en lagstiftare i New York fram ett lagförslag i juni som skulle kräva att staten inrättar ett institut för att undersöka psykedelikas terapeutiska potential.

En annan statlig lagstiftare lämnade in lagstiftning förra månaden för att legalisera psilocybinsvampar för medicinska ändamål och etablera anläggningar där psykedeliska ämnen kunde odlas och administreras till patienter.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.