Följ oss

Nyheter

Hedgefondskloner – ETF-utbud

Publicerad

den

Hedgefondskloner - ETF-utbud

Negativa aspekter med traditionella hedgefonder är bland annat att de har höga inträdesbelopp, höga avgifter, de är icke-transparenta och de är illikvida. Många hedgefonder handlas en gång i månaden eller så sällan som en gång på kvartal. De första hedgefond-ETF:erna som noterades löste de flesta av dessa problem men replikeringsmetoden som de använde sig av för att kopiera det underliggande hedgefondindexet var mindre framgångsrikt. Metoden var att efterlikna avkastningen genom att till exempel investera i en portfölj med ETF:er eller andra finansiella instrument. Denna metod har inte varit speciellt framgångsrik. Hedgefondskloner – ETF-utbud.

Nästa våg av hegefond-ETF:er kallas för hedgefondskloner. Namnet är ganska speglande, enligt min mening. Dessa ETF:er replikerar sina underliggande index genom att direkt köpa de innehav som det underliggande indexet håller, i dagsläget bara aktier.

Hur fungerar detta i praktiken?

I USA måste samtliga hedgefonder som har över 100 miljoner US-dollar i förvaltat kapital publicera sina innehav i en så kallad ”13-F filing” till amerikanska SEC (amerikanska finansinspektionen). Detta måste ske inom 45 dagar efter varje avslutat kvartal. Denna information använder sig hedgefondsklonerna sig av.

I dagsläget finns det två hedgefondsklon-ETF:er: Global X Top Guru Holdings Index ETF (ticker GURU, förvaltningsavgift 0,75%) och AlphaClone Alternative Alpha ETF (ticker ALFA, förvaltningsavgift 0,95%). Båda dessa ETF:er är noterade i USA och båda lanserades i år. Detta betyder att historiken är begränsad. Under den senaste tremånadersperioden har avkastningen för GURU varit 7,6 procent och för ALFA 2,6 procent. Förvaltat kapital är fortfarande lågt för båda ETF:erna. GURU har 12 miljoner kronor i förvaltat kapital och ALFA 28 miljoner kronor. GURU har cirka 50 innehav och ALFA har 80 innehav. GURU är likaviktad medan ALFA har olika vikt. Största bolagsvikten hos ALFA har Apple. Denna vikt uppgår till strax över 10 procent. För ytterligare information om underliggande index m m, se nedan länkar.

Länkar

I nedan tabell har jag samlat majoriteten av de noterade hedgefond och private equity-ETF:erna som är noterade i USA och i Tyskland.

[table id=502 /]

Källa: Factset, 24 oktober 2012, all avkastning i SEK, 0/- information saknas, avkastning i procent

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *