Följ oss

Nyheter

Hedgefonderna rusar till Grekland

Publicerad

den

Hedgefonderna rusar till Grekland

Hedgefonderna rusar till Grekland. Grekland har inte legat högt upp på önskelistan bland globala investerare. Ett smart val om man kollar i backspegeln, se nedan graf avseende den senaste tioårsperioden. Ingen vacker historia det kan vi alla vara överens om. Men som ordspråket lyder det som går ner går ofta [xx]?

Under den senaste tiden har stämningen gällande Europa och Grekland i synnerhet ändrats radikalt. För två dagar sedan höjde kreditvärderingsinstitutet Fitch Greklands långsiktiga kreditbetyg till B- från tidigare CCC. Framsteg mot att eliminera budgetunderskottet samt att interndevalveringen börjat få fäste angavs som argument. Men det är inte slut där. Under den senaste veckan har eurogruppens finansministrar röstat ja för nästa stödutbetalning till Grekland, bättre BNP-statistik har publicerats och det har publicerats artiklar i FT om ett stort investeringsintresse från globala hedgefondaktörer. Hedgefondernas intresse gäller framförallt den pågående kapitaliseringen av de grekiska bankerna. Enligt en aktör ger en investering i grekiska banker ”en gratis hävstång med begränsad nedsida”.

Källa: Factset, 2003-05-15–2013-05-15, all avkastning i lokal valuta och inklusive utdelningar

De positiva nyheterna har fått Greklands-ETF:erna att rusa. I dagsläget finns det två ETF:er tillgängliga: Lyxor ETF FTSE Athex 20 (ticker LYMH) och Global X FTSE Greece 20 ETF (ticker GREK). Båda följer samma underliggande index FTSE/ATHEX 20. För utveckling och ytterligare information, se tabell nedan.

ETF-tabell

[table id=629 /]

Källa: Factset, 16 maj 2013, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.