Följ oss

Nyheter

Bioteknik en av vinnarbranscherna i år

Publicerad

den

Bioteknik en av vinnarbranscherna

Biotech eller bioteknik på svenska är en av de bästa branscherna i år. Uppgången i svenska kronor uppgår till mellan 20 och 30 procent. De flesta stora bioteknikbolagen är amerikanska. Därför är det inte så konstigt att det bara finns bioteknik-ETF:er noterade i USA. De utvalda ETF:erna i nedan tabell fokuserar på framtagande av läkemedel. Enligt analytiker berodde den starka utvecklingen under förra året till stor del på att amerikanska Food & Drug Administration (FDA) fick ökade anslag. Detta ledde till att 30 nya läkemedel godkändes under 2012 upp från 21 under 2011.

Den största och mest handlade ETF:en i USA är iShares Nasdaq Biotechnology. Det finns även två hävstångs-ETF:er tillgängliga från amerikanska ProShares. Båda ETF:erna har en daglig hävstång om två gånger den dagliga avkastningen, en Bull/Ultra och en Bear/UltraShort.

ETF-alternativ

[table id=621 /]

Källa: Factset 8 maj 2013, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar, standardavvikelse baserat på tre års månatlig data

Avgifterna för de aktiva bioteknikfonderna ligger på mellan 1,1-2,69 procent per år, enligt Morningstars databas. I vissa fall utgår även en prestationsbaserad avgift. Denna är inte inkluderad. Avgifterna för de passiva ETF:erna ligger på mellan 0,35-0,63 procent per år (exklusive hävstångs-ETF:erna). De bästa instrumenten i år är samtliga ETF:er. Samma slutsats gäller även för 2012.

Fondalternativ

[table id=622 /]

Källa: Morningstar, 8 maj 2013

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.