Följ oss

Nyheter

Har din fond stigit med 100 procent?

Publicerad

den

Har din fond stigit med 100 procent?

Se upp säger aktiestrategerna. Brett Arends beskrev nyligen detta fenomen och tog upp riskerna med detta. Fonder som fördubblas varje år kommer sannolikt att utvecklas dåligt efteråt, säger historien. När det gäller att investera är det inte hur mycket du tjänar som räknas, det är hur mycket du behåller. Om du har turen att inneha en av de fonder som fördubblades eller bättre förra året, var inte blyg för att ta hem några av dina vinster in din fond stigit kraftigt.

Det här är inte bara en fråga om sunt förnuft eller försiktighet utan något som backas upp av en viss statistik. Jeffrey Ptak, strateg på fondanalysföretaget Morningstar, har tittat på alla fonder och börshandlade fonder sedan 1990 som lyckades öka med minst 100 procent under ett år.

Vad hände vanligtvis sedan?

Det är inte bra. Under de närmaste tre åren förlorade den genomsnittliga fonden mer än 40 procent. Hoppsan. Bara under det första året förlorade snittfonden 10 procent. OK, låt oss titta den dotcom-formade elefanten i rummet. Huvuddelen av dessa fonder ökade mer än 100% under wacko dot-com-bubblan 1999 och kollapsade därefter med samma bubbla. De står för 88 av de 123 fonderna i Ptaks analys.

Förra året ökade 18 fonder med mer än 100% – mestadels fonder koncentrerade till go-go-sektorerna med en spektakulär mani. Är vi i en annan bubbla med dot-com-typ? Även om vi utesluter dot-com-fonderna från Ptaks siffror följde de återstående fonder sällan upp ett spektakulärt år med hundra procents avkastning. I genomsnitt var deras avkastning i genomsnitt 3,3% under de närmaste tre åren.

Var försiktig med vinnarna

Vetenskapen om beteendefinansiering – liksom logik – säger att vi ska vara försiktiga med alla investeringsklasser som går för bra, för snabbt. När väl framgången är välkänd lockar den de sena pengarna och de dumma pengarna, vilket vanligtvis driver priser utöver vad som möjligen kan motiveras av fundamenta.

Peter Bennett brukade kalla detta golfbanetestet. När pensionsfondsförvaltare, fondförvaltare och andra investerare skryter med varandra på golfbanan om alla pengar de tjänar i den senaste heta tillgångsklassen, sa han, var det dags att sälja.

Momentum får dem att stiga till högt på väg upp och att falla för långt på väg tillbaka. Det är 41 år sedan Yales berömda finansprofessor Robert Shiller, nu nobelpristagare, visade detta matematiskt. Aktiemarknaderna stiger och faller mycket mer än vad som händer i de underliggande företagen kunde förklara, visade han.

Morningstar’s Ptak uppskattar att bland de 18 fonder som fördubblades eller bättre förra året handlas det genomsnittliga aktien i deras portfölj till en wacko 90 gånger prognos per aktie. Genomsnittet för S&P 500 SPX är drygt 20 gånger, beräknar han.

De som är ovilliga att ta ut pengar har många mindre dramatiska alternativ. Det ena är att ta hem vinster och återbalansera i steg, till exempel över flera månader. Ett annat är att ta ut din ursprungliga insats och bara hålla dina ”vinster” investerade. Detta leder till en lycklig omständighet där du, på sätt och vis, ”spelar med husets pengar.”

Oavsett vad du gör, här är en sak som aldrig är fel. Ta en titt på hur mycket av din portfölj som nu är koncentrerad till en sådan fonden. Och fråga dig själv om det verkligen är vettigt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *