Följ oss

Nyheter

HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight vinner SFDR Artikel 8-status

Publicerad

den

Förra månaden uppnådde HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE) artikel 8 SFDR-status, på grund av sitt mål att ha en positiv inverkan på miljön och samhället. T3KE strävar efter att ge exponering för de disruptiva teknikföretagen i "Industry 4.0" som förändrar världen genom globala megatrender.

Förra månaden uppnådde HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE) artikel 8 SFDR-status, på grund av sitt mål att ha en positiv inverkan på miljön och samhället. T3KE strävar efter att ge exponering för de disruptiva teknikföretagen i ”Industry 4.0” som förändrar världen genom globala megatrender.

T3KE Subteman
Blockchain
Robotics & Automation
Genomics
Cybersecurity
Future Cars
Digital Entertainment
Cloud Computing
Social Media

T3KE tillämpar också en likaviktsmetodik som viktar alla dess underteman lika för att säkerställa att den fångar tillväxt var den än sker. Det betyder också att mega-cap FAANG tech-aktier inte dominerar portföljen.

Det har gått drygt ett år sedan Europe’s Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) infördes. Sedan den 10 mars 2021 har fonder som är tillgängliga för investerare i EU klassificerats som artikel 6, 8 eller 9, baserat på deras hållbarhetsmål.

Vanliga UCITS-fonder får en artikel 6-betyg medan artikel 8 är för så kallade ”ljusgröna” fonder som uppvisar hållbara egenskaper. Toppbetyget, artikel 9, är för fonder som strävar efter att aktivt minska koldioxidutsläppen.

T3Kes klassificeras som artikel 8 och två klassificerade som artikel 9 enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Detta motsvarar cirka 70 procent av HANetf UCITS-fonder efter antal produkter. Detta kan jämföras med 28 procent inom EUs fondindustri, enligt Morningstar.

Utöver detta är både iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ECLM) och iClima Smart Energy UCITS ETF (DGEN) artikel 9. Företag i CLMA-portföljen är de som direkt möjliggör CO2-undvikande. Samtidigt ger DGEN exponering för företag som möjliggör utveckling av distribuerad energiproduktion.

HANetf’s SFDR Article 9 ETFsKortnamn
iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETFECLM
iClima Smart Energy UCITS ETFDGEN

HANetfs artikel 8-fonder har flera angreppssätt för hållbarhet. Detta inkluderar bäst i klassen screening, uteslutningar/negativ screening och främjande av hållbara investeringsegenskaper. HANetfs Artikel 8 ETFer har en rad strategier inklusive ESG-klassade guldgruvarbetare, ESG-screenad e-handel/teknik, aktivt förvaltade globala aktier och förnybar/ren energi, bland annat.

HANetf’s SFDR Article 8 ETFerKortnamn
HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF5XYE
HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrend Equal Weight UCITS ETFW311
Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETFASWE
Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETFDIGI
Global Online Retail UCITS ETFIB0Y
Solar Energy UCITS ETFTANN
Fischer Sports Betting & iGaming UCITS ETFBETS
AuAg ESG Gold Mining UCITS ETFZSG0
Cleaner Living ESG-S UCITS ETFDTOX
HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero™ UCITS ETFZER0
Saturna Sustainable ESG Equity HANzero™ UCITS ETFASWN
Purpose Enterprise Software ESG-S UCITS ETFSOFT
FMQQ Next Frontier Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETFFMQQ
HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETFT3KE
Electric Vehicle Charging Infrastructure UCITS ETFELEC

Utöver detta strävar HANetf efter att neutralisera koldioxidutsläpp genom sitt HANzero™-system. HANzero™, i samarbete med South Pole, ger europeiska investerare möjlighet att neutralisera koldioxidutsläppen från sina investeringar. För fonder som använder HANzero™ används en del av totalkostnadskvoten (TER) för att direkt neutralisera portföljens koldioxidutsläpp genom projekt som Topaiyo Forest Conservation i Papua Nya Guinea och Musi River Hydro Plant i Sumatra, Indonesien.

Detta började med HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero™ UCITS ETF (ZER0), som var Europas första koldioxidkompenserade börshandlade fond. Utöver detta kan investerare också få tillgång till Saturna Sustainable ESG Equity HANzero™ UCITS ETF (ASWN), en aktivt förvaltad ETF som ger tillgång till långsiktig kapitaltillväxt genom företag med robusta ESG-policyer.

HANzero ETFerKortnamn
HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero™ UCITS ETFZER0
Saturna Sustainable ESG Equity HANzero™ UCITS ETFASWN

Manooj Mistry, HANetfs Chief Operating Officer, hade detta att säga: ”HANetf tror mycket på att tillhandahålla ESG-lösningar till investerare. Världen håller på att vakna upp till farorna från klimatförändringar samt sociala frågor och förvaltningsfrågor och investerare är mycket del av det. Vi är glada över att ha ett så stort antal fonder som klassificeras som artikel 8 eller 9 enligt SFDR och vi kommer att fortsätta att arbeta med våra fondpartners, där så är lämpligt, för att upprätthålla och förbättra ESG-uppgifterna för våra ETF:er.

”Men som en banbrytande ETF-emittent gör vi också mycket mer för att öka fondernas gröna meriter, oavsett om det är genom HANzero™ eller genom att skapa fonder med nya och innovativa metoder för gröna investeringar. Investerare kan också investera i SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2), den första europeiska ETC som förhindrar utsläpp genom att undanhålla koldioxidutsläpp (EUA) från förorenare, eller i The Royal Mint Physical Gold ETC (RM8U), som delvis backas upp av återvunnet guldtackor som är 100 % i överensstämmelse med LBMA:s 2019 riktlinjer för ansvarsfulla inköp.”

Som en white label-plattform har HANetf inte en ”one size fits all”-strategi. Istället har HANetf arbetat med var och en av sina partners för att granska hållbarhetsegenskaperna för varje produkt från fall till fall. Därför har HANetf vissa produkter som kommer att ha ett hållbart mål och andra som inte har det. Detta speglar mångfalden av partners vi arbetar med och mångfalden i det produktsortiment vi erbjuder.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökade försvarsutgifter gynnar NATO Future Defence ETF

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera de betydande milstolparna och framtidsutsikterna för NATO Future Defense ETF. ETFen firar sitt ettårsjubileum och har samlat på sig över 400 miljoner dollar i tillgångar och har presterat starkt. Denna period sammanfaller också med Natos 75-årsjubileum, som för närvarande markeras av ett toppmöte i Washington, D.C. Edmondson betonade att 23 av de 32 NATO-medlemsländerna nu uppfyller försvarsmålet på två procent av BNP, en betydande ökning från sex länder 2021. Denna ökning i försvarsutgifter hänförs delvis till den ryska invasionen av Ukraina.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera de betydande milstolparna och framtidsutsikterna för NATO Future Defense ETF. ETFen firar sitt ettårsjubileum och har samlat på sig över 400 miljoner dollar i tillgångar och har presterat starkt. Denna period sammanfaller också med Natos 75-årsjubileum, som för närvarande markeras av ett toppmöte i Washington, D.C. Edmondson betonade att 23 av de 32 NATO-medlemsländerna nu uppfyller försvarsmålet på två procent av BNP, en betydande ökning från sex länder 2021. Denna ökning i försvarsutgifter hänförs delvis till den ryska invasionen av Ukraina.

Stora utgiftsökningar noteras i Tyskland och andra europeiska länder, med fokus på att uppgradera försvarskapaciteten med ny teknik som AI, robotik, drönare och cyberförsvar. Politisk osäkerhet, särskilt när det gäller det amerikanska valet, har sporrat europeiska NATO-medlemmar att bidra mer, vilket minskat deras beroende av USA. Det är särskilt viktigt att Polen nu spenderar över fyra procent av sin BNP på försvar, med Estland, Lettland och Grekland som överstiger tre procent. Edmondson påpekade att företag som tyska Rheinmetall, svenska Saab och finska Nokia kommer att dra betydande fördelar av de ökade försvarsutgifterna.

NATO Future Defense ETF syftar till att ge investerare exponering för dessa växande försvarssektorer, i linje med Natos värderingar och den förväntade ökningen av utgiftsmål, potentiellt upp till fyra procent av BNP. ETFens starka resultat och betydande tillgångstillväxt återspeglar investerarnas förtroende för försvarssektorns framtida potential. När globala geopolitiska spänningar fortsätter att påverka försvarspolitiken, positionerar NATO Future Defence ETF sig som ett strategiskt investeringsinstrument, vilket ger investerare möjligheter att dra fördel av de ökade försvarsutgifterna och utvecklingen av banbrytande försvarsteknik.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JAUD ETF en utdelande fond som investerar aktivt i amerikanska aktier

Publicerad

den

JPM Active US Equity UCITS ETF - USD (dist) (JAUD ETF) med ISIN IE0007ILCZU4, är en aktivt förvaltad ETF. Den börshandlade fonden investerar i amerikanska aktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än S&P 500. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

JPM Active US Equity UCITS ETF – USD (dist) (JAUD ETF) med ISIN IE0007ILCZU4, är en aktivt förvaltad ETF. Den börshandlade fonden investerar i amerikanska aktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än S&P 500. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,39 procent p.a. JPMorgan Active US Equity UCITS ETF USD (dist) är den billigaste och största ETF som följer JPMorgan Active US Equity-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

JPMorgan Active US Equity UCITS ETF USD (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. ETFen lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfarna portföljförvaltare som utnyttjar en beprövad investeringsprocess

Utnyttja grundläggande insikter från JPMorgans team av över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker som har 20+ års erfarenhet av investeringar

Portfölj

Diversifierad, brett baserad, sektorneutral amerikansk aktieportfölj, som syftar till att kapitalisera på avvikelser i marknadsprissättningen genom att dra nytta av vår forskningsinsikt och utvärdera aktier på en längre tidshorisont.

Resultat

En aktivt förvaltad investeringsstrategi som kan fungera som ett alternativ eller ett komplement till passiv kärna där prestanda härleds främst från aktieurval, inte sektor- eller makrospel

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger S&P 500 (Total Return Net) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en portfölj av amerikanska företag.

Handla JAUD ETF

JPM Active US Equity UCITS ETF – USD (dist) (JAUD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXJUDS
London Stock ExchangeUSDJUSD
XETRAEURJAUD

Största innehav

VärdepapperISINVikt %
MICROSOFT CORPUS59491810458,22%
NVIDIA CORPUS67066G10405,09%
AMAZON.COM INCUS02313510674,93%
APPLE INCUS03783310054,83%
META PLATFORMS INC-CLASS AUS30303M10273,36%
MASTERCARD INC – AUS57636Q10402,95%
ALPHABET INC-CL CUS02079K10792,92%
Cash and Cash Equivalent2,50%
UNITEDHEALTH GROUP INCUS91324P10212,00%
NXP SEMICONDUCTORS NVNL00095387841,98%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

VanEck Gold Miners UCITS ETF når 1 miljard USD i tillgångar under förvaltning

Publicerad

den

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe, kommenterade fondens volymtillväxt under det senaste guldrallyt, ”Med tanke på den nuvarande makroekonomiska och geopolitiska miljön – inklusive kvardröjande inflation trots högre räntor och pågående globala konflikter – är den globala efterfrågan på guld som stark som alltid. Med tanke på guldets historiska status som den investerarföredragna tillgången till fristad, vill investerare skydda och säkra sina portföljer för vad som komma skall. Dessutom har betydande ökningar av centralbanksreserver skapat tryck uppåt och efterfrågan på guld, vilket har resulterat i hausseartade utsikter i år och framåt.”

Investerarnas efterfrågan på guld som en fristadstillgång driver upp priserna: Det nuvarande guldpriset har nått en ny rekordnivå på över 2 300 USD, vilket också gynnar guldgruvföretag, eftersom den ökande efterfrågan på ädelmetaller genererar mer försäljning och högre vinster för dem.

”I mars presterade aktier i guldproducenter betydligt bättre än ädelmetaller”, säger Imaru Casanova, portföljchef för guld och ädla metaller på VanEck. ”Detta kan vara början på en trend mot återgång till medelvärdet, där guldgruvaktier återfår sin hävstång på guldpriset och överträffar ädelmetaller när guldpriserna stiger.” Potentiella investerare bör ändå ta hänsyn till att den långsiktiga stabiliteten i en uppåtgående trend på finansmarknaderna fortfarande är osäker och kan bero på en mängd olika faktorer.

Aktier i gruvbolag kombinerar fördelarna och riskerna med både exponering av fysiskt guld och inkomstgenererande tillgångar, eftersom de både kan isolera portföljen mot inflation och minska riskerna genom diversifiering. Exponering genom en ETF ger enkel och kostnadseffektiv tillgång till denna komplexa marknad.

De tre bästa innehaven i VanEck Gold Miners UCITS ETF är för närvarande Newmont Corporation, Agnico Eagle Mines Ltd. och Barrick Gold Corporation, och fonden har för närvarande en regional koncentration på Kanada, USA och Australien. ETF:en är fullt uppbackad och innehåller för närvarande 53 aktier med en total kostnadskvot (TER) på 53 bps.

ETFVanEck Gold Miners UCITS ETF
IndexnamnNYSE Arca Gold Miners Index
ISINIE00BQQP9F84
Ticker LSE GBPGDGB
Ticker LSE USDGDX
Ticker XetraG2X
Investment ManagerVanEck Asset Management B.V.
HemvistIrland
BasvalutaUS Dollar
IndexleverantörICE Data Indices, LLC
RebalancingKvartalsvis
Product structurePhysically replicating (Full)
Launch date25 March 2015
Total expense ratio (TER)0.53% p.a.
Income treatmentReinvestment

Fortsätt läsa

Populära