Nyheter

HANetf slår samman cannabisfond sin Healthcarefond

Publicerad

den

Efter aktieägarnas godkännande kommer The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX) att gå samman med sin Healthcarefond, HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrends Equal Weight UCITS ETF (W311). Den extra bolagsstämman för att godkänna fusionen hölls den 15 september och datumet för fusionen är den 29 september 2023.

Under de senaste två åren har den medicinska cannabissektorn upplevt ökad komprimering och ett avsmalnande universum, förvärrat av ogynnsamma marknadsförhållanden. Denna utveckling har återspeglas i investerarsentimentet och lett till att CBDX inte längre är lönsamt.

Vad betyder detta för aktieägare i CBSX?

På dagen för fusionen kommer aktieägare i CBSX att tilldelas aktier i W311 baserat på deras innehav från och med 16:30 den 28 september.

De aktier som erhålls av en aktieägare i CBSX kommer att beräknas enligt fusionskvoten baserat på respektive NAV-värden för CBSX och W311. Aktieägare i CBSX kan också få en återstående kontantbetalning för att redogöra för eventuellt överskott efter tilldelningen av aktier. Fusionsprocessen och aktietilldelningen och eventuell återstående betalning kommer att bli föremål för en oberoende verifiering av fondernas revisor.

Fusionsprocessen kommer inte att ha någon inverkan för aktieägarna i W311.

Skälet för sammanslagningen

  1. Universumet av kvalificerade namn för indexet som spåras av CBSX har minskat, vilket gör det svårt att skapa en flytande och handelsbar börshandlad produkt:
  • Minskning av ”rena” medicinska cannabisnamn. Vissa företag har hoppat ur segmentet eller tagits privata och inte längre noterat på erkänd börs.
  • Smalare universum innebär att det finns en potential att bryta mot lagligheten genom att oavsiktligt investera i ett företag som är utsatt för såväl rekreations- som medicinsk cannabis.
  • Börsvärden och handelsvolymer för företag i segmentet har minskat – många av beståndsdelarna är små/mikrobolagsnamn vilket gör det svårt att investera i och replikera effektivt.
  1. Som ett resultat av marknadsförhållandena har AUM för CBSX sjunkit avsevärt under de senaste två åren och en förbättring förväntas inte på kort till medellång sikt. Därför är det inte längre lönsamt att underhålla CBDX och ett beslut togs att slå samman CBSX med W311.
  • Styrelsen för HANetf ICAV anser att en sammanslagning med W311 ger investerare ett hållbart alternativ.
  • Indexet som spåras av W311 är ett bredare index och ger exponeringar mot framväxande hälsovårdsföretag, av vilka några kan ha aktiviteter relaterade till Life Sciences och Neuroscience.

Behöver aktieägare i CBSX vidta några åtgärder?

Den 18 augusti 2023 skickades ett meddelande till aktieägarna i CBSX att rösta om fusionen. Deadline för röstning var den 14 september 2023. Fusionsprocessen kommer att genomföras enligt beskrivningen ovan och aktieägare i CBDX kommer inte att behöva vidta några ytterligare åtgärder.

Det fanns inget krav på att aktieägarna i W311 skulle rösta om den föreslagna fusionen.

Om W311

HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrend Equal Weight UCITS ETF (W311) är utformad för att fånga värdepapper i korsningen av medicin och teknik som formar framtidens hälso- och sjukvård.

I en enda affär levererar W311 lika viktexponering mot ett index med över 100 globala företag från följande 10 underteman: robotik; nanoteknik; genomsekvensering; vårdspårare; biologisk ingenjörskonst; bioinformatik; neurovetenskap; medicinska apparater; telemedicin och sjukvårdsanalyser.

W311 klassificeras som artikel 8 enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), och faktorer i miljömässiga och sociala hänsyn som en del av indexmetoden.

ISIN: IE00BJQTJ848

TER: 59 bps

Handla W311 ETF

HANetf HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrend Equal Weight UCITS ETF (W311 ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version