Följ oss

Nyheter

HANetf listar världens första fond för elektriska laddstationer

Publicerad

den

HANetf listar världens första ETF för elektrisk laddningsinfrastruktur, laddstationer, vilket ger investerare ett nytt sätt att komma åt elbilstemat.

HANetf listar världens första ETF för elektrisk laddningsinfrastruktur, laddstationer, vilket ger investerare ett nytt sätt att komma åt elbilstemat.

HANetf, Europas första ”white label” UCITS ETF-utgivare med full service, listar Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity UCITS ETF (ticker: ELEC) på London Stock Exchange (LSE), Deutsche Börse Xetra och Borsa Italiana. ETFen kommer att passporteras till försäljning i hela Europa.

Med världen som vaknar upp till riskerna med klimatförändringarna ökar försäljningen av elfordon (EV) i höjden. Bara under 2021 mer än fördubblades den globala försäljningen av elbilar. Antalet elbilar globalt beräknas öka från 3 procent av alla bilar idag till nära 60 procent år 2040.

För att klara 600 miljoner elbilar på vägen till 2040 kommer dagens laddinfrastruktur att behöva se en enorm expansion. Marknadsundersökningar visar att storleken på den globala marknaden för laddstationer för elbilar kommer att sexfaldigas från 2022 till 2027.

Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity UCITS ETF ger exponering mot börsnoterade företag som har sitt huvudsakliga verksamhetsområde inom utveckling och konstruktion av infrastruktur för laddning av elfordon och kommer att dra nytta av denna förväntade ökning i efterfrågan. ELEC kommer att spåra Solactive EV Charging Infrastructure Index.

Även om företag som tillverkar elfordon har sett en betydande tillväxt i sina värderingar, har marknaden för laddningsinfrastruktur ännu inte sett liknande avkastning trots den tydliga kopplingen till tillverkarnas siffror, vilket ger en lovande investeringsmöjlighet.

Laddningstemat för elfordon kommer att bestå av två underbranscher: tillverkning av batteriladdningsutrustning och laddstationer för elfordon. Det förstnämnda kommer att omfatta företag som Blink Charging (BLNK), Wallbox (WBX) och Beam Global (BEEM). Det senare inkluderar företag som ChargePoint Holdings (CHPT) och EVgo (EVGO).

De företag som innehas av ETF kommer att stödja världens ansträngningar för att uppnå netto noll koldioxidutsläpp genom att stärka just den industri och teknik som krävs för att pensionera fossilbränslebaserade fordon. Innehaven inkluderar företag som skapar batteriladdningsutrustning som Blink Charging (BLNK), Wallbox (WBX) och Beam Global (BEEM).

ELEC följer ett index som införlivar ESG-screening i sin metodik som försöker utesluta företag som har betydande inblandning i aktiviteter som rör kontroversiella/konventionella vapen, tobak, termiskt kol och som bryter mot FN:s Global Compact-principer. Som ett resultat av detta klassificeras ELEC som en artikel 8-fond enligt SFDR-bestämmelserna.

Hector McNeil co-VD och medgrundare av HANetf sa: ”Framtiden för bilar är elektriska. Om några decennier, från Shenzhen till San Francisco, kommer det att bli normen att köra ett batteridrivet fordon. Men den här revolutionen kommer att vara en enorm utbyggnad av billaddningskapaciteten. Precis som tillväxten av traditionella bilar under 1900-talet krävde byggandet av bensin- och bensinstationer, kommer elbilsrevolutionen under 2000-talet att kräva rikligt med laddstationer och hemenheter.

Vi är glada över att kunna förse investerare med en ny tematisk ETF för att få tillgång till detta spännande tillväxtområde i form av Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity UCITS ETF (ticker: ELEC). På HANetf har vi legat i framkant när det gäller att förse investerare med lösningar som utnyttjar världens övergång till nettonoll koldioxidutsläpp, oavsett om det är genom ETFer för förnybar energi, inklusive Europas första Solar ETF, eller världens första fysiskt uppbackade koldioxidutsläppsrätter ETC. Vår nya elbilsladdnings-ETF passar perfekt in i detta breda utbud av erbjudanden. ELEC stärker ytterligare HANetfs position som leverantören med det mest omfattande utbudet av tematiska ETFer i Europa.”

Timo Pfeiffer, Chief Markets Officer på Solactive, kommenterar: ”Jag har fortfarande ingen elbil själv men är säker på att detta kommer att förändras inom en snar framtid. Som sådan började jag titta på den laddningsinfrastruktur som krävs redan och kan se potentialen för den sektorn globalt sett. Vi är glada över att återigen samarbeta med HANetf för att lansera en sådan spjutspetsprodukt som täcker potentialen att leverera mervärde till investerare i många år framöver.”

Handla ELEC ETF

Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity UCITS ETF (ELEC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
LSEUSDELECIE000HMSHYJ6
LSEGBPELEPIE000HMSHYJ6
Borsa ItalianaEURELECIE000HMSHYJ6
Deutsche BörseEURELECIE000HMSHYJ6

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.