Följ oss

Nyheter

Fysiskt guld eller guldbolag?

Publicerad

den

Fysiskt guld eller guldbolag?

Få har missat att guldpriset har stigit kraftigt på senare tid. Uppgången startade i början av augusti. Uppgången sedan dess är 6,5 procent i svenska kronor sett utifrån utvecklingen i den största fysiska guld-ETF:en SPDR Gold Trust (ticker GLD). Vad är då bäst, fysiskt guld eller guldbolag?

Prisutvecklingen i guld har dock slagits med råge av guldbolagen, dvs. gruvbolag med inriktning på brytning av guld. Under samma period har dessa bolag sett utifrån ETF:en Market Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX) och ETF:en Market Vectors Junior Gold Miners ETF (ticker GDXJ) stigit med 25 procent respektive 27 procent.

Källa: Factset, 1 augusti–19 september, all avkastning i SEK

Betyder detta att man ska köpa guldbolag istället för fysiskt guld? Jag ska angripa denna fråga genom min klassiska relativ analys. Sedan mitten av 2006 till och med igår har guldprisutvecklingen kraftigt ”outperformat” utvecklingen i guldbolagen. Uppgången i US-dollar är 163 procent för guld och 47 procent för guldbolagen. Medianen för kvotgruppen GDX/GLD under denna period har varit 0,43x. I dagsläget handlas denna kvotgrupp till 0,32x. Detta tyder på en historisk undervärdering av guldbolagen jämfört med guld.

Problemet är att denna undervärdering existerat sedan inledningen av 2011. En anledning till detta värderingsglapp beror bland annat på att guldbolagen har en större samvariation/korrelation med börsen i stort jämfört med det rena guldpriset. Utöver guldprisrisken är guldbolagen exponerade mot risker som till exempel: operativa risker i den underliggande gruvverksamheten, finansieringsrisker och politiska risker (gruvor ofta i politiskt instabila regioner).

Detta försvårar analysen. Vill man ha exponering mot guld och guldmarknaden är min mening att man dels ska ha fysiskt guld, dels guldbolag. Satsa på etablerade/seniora guldbolag som ingår i ETF:en GDX, då får man en starkare koppling till utvecklingen i guldpriset. För fysiskt guld kan jag rekommendera iShares Gold Trust (ticker IAU). Denna ETF har en lägre förvaltningsavgift än storebror SPDR Gold Trust (ticker GLD).

Källa: Factset, avkastning i lokal valuta, 2006-05-22–2012-09-19

Källa: Factset, avkastning i lokal valuta, 2006-05-22–2012-09-19

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Techfond om fem år av framgång och framtidsprognoser

Publicerad

den

Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.

Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för sin Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.

Ginsberg lyfte fram de imponerande användningsfrekvenserna för dessa underteman, med hänvisning till tillväxten av elfordon, datormoln och cybersäkerhet. Han betonade konvergensen av dessa teknologier, vilket skapar nya möjligheter och marknadsdynamik. Ginsberg diskuterade också effekterna av pandemin, som accelererade trender som distansarbete, molnberäkning och cybersäkerhet.

När det gäller resultat har Tech Megatrend Fund uppnått en avkastning på 45 % sedan starten, med anmärkningsvärda uppgångar de senaste åren trots vissa inflationsrelaterade utmaningar. Ginsberg uttryckte optimism för framtiden, med hänvisning till pågående framsteg inom AI och robotik, särskilt i Asien. När det gäller fusioner och förvärv förutsåg Ginsberg en ökning av teknikrelaterade megaaffärer, särskilt inom molnberäkning, cybersäkerhet och AI. Han betonade att dessa affärer nu är globala i omfattning, med företag som söker möjligheter över hela världen.

Tech Megatrend Fund har upplevt stark tillväxt under sin femåriga resa, driven av olika tekniska underteman och globala trender. Anthony Ginsberg är fortfarande optimistisk om fondens framtidsutsikter och lyfter fram den transformativa potentialen hos framväxande teknologier.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptomingel hos Virtune på Kungsgatan 26

Publicerad

den

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Virtune bjuder in till en kryptomingelkväll på vårt kontor på Kungsgatan 26! Kvällen är den perfekta möjligheten att nätverka med likasinnade entusiaster, diskutera de senaste trenderna, utforska den spännande kryptomarknaden samt att få höra mer om Virtune och företagets produkter.

Denna kvällar är avsedd för den som vill lära sig mer om kryptoregleringar, blockkedjeteknik, decentraliserad finans och mycket mer.

Hoppas vi ses där!

Vänliga hälsningar,

Virtune-teamet

Tid: Torsdagen den 10 oktober, klockan 18,00 till 22,00

Plats: Kungsgatan 26, 2 trappor, 111 35 Stockholm

Fortsätt läsa

Nyheter

EL41 ETF investerar i amerikanska mid cap företag

Publicerad

den

Deka MSCI USA MC UCITS ETF (EL41 ETF) investerar i aktier med fokus Mid Cap, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI USA MC UCITS ETF (EL41 ETF) investerar i aktier med fokus Mid Cap, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI USA MC UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 33 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka MSCI USA MC UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel offentlig fond som följer utvecklingen för MSCI USA Mid Cap-index (prisindex). Indexet representerar mid cap-segmentet på amerikanska aktiemarknader.

Investeringsstrategi

Deka MSCI USA MC UCITS ETF försöker följa MSCI USA Mid Cap-index. MSCI USA Mid Cap-index följer amerikanska medelstora aktier.

Handla EL41 ETF

Deka MSCI USA MC UCITS ETF (EL41 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Fortsätt läsa

Populära