Följ oss

Nyheter

Fysiskt guld eller guldbolag?

Publicerad

den

Fysiskt guld eller guldbolag?

Få har missat att guldpriset har stigit kraftigt på senare tid. Uppgången startade i början av augusti. Uppgången sedan dess är 6,5 procent i svenska kronor sett utifrån utvecklingen i den största fysiska guld-ETF:en SPDR Gold Trust (ticker GLD). Vad är då bäst, fysiskt guld eller guldbolag?

Prisutvecklingen i guld har dock slagits med råge av guldbolagen, dvs. gruvbolag med inriktning på brytning av guld. Under samma period har dessa bolag sett utifrån ETF:en Market Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX) och ETF:en Market Vectors Junior Gold Miners ETF (ticker GDXJ) stigit med 25 procent respektive 27 procent.

Källa: Factset, 1 augusti–19 september, all avkastning i SEK

Betyder detta att man ska köpa guldbolag istället för fysiskt guld? Jag ska angripa denna fråga genom min klassiska relativ analys. Sedan mitten av 2006 till och med igår har guldprisutvecklingen kraftigt ”outperformat” utvecklingen i guldbolagen. Uppgången i US-dollar är 163 procent för guld och 47 procent för guldbolagen. Medianen för kvotgruppen GDX/GLD under denna period har varit 0,43x. I dagsläget handlas denna kvotgrupp till 0,32x. Detta tyder på en historisk undervärdering av guldbolagen jämfört med guld.

Problemet är att denna undervärdering existerat sedan inledningen av 2011. En anledning till detta värderingsglapp beror bland annat på att guldbolagen har en större samvariation/korrelation med börsen i stort jämfört med det rena guldpriset. Utöver guldprisrisken är guldbolagen exponerade mot risker som till exempel: operativa risker i den underliggande gruvverksamheten, finansieringsrisker och politiska risker (gruvor ofta i politiskt instabila regioner).

Detta försvårar analysen. Vill man ha exponering mot guld och guldmarknaden är min mening att man dels ska ha fysiskt guld, dels guldbolag. Satsa på etablerade/seniora guldbolag som ingår i ETF:en GDX, då får man en starkare koppling till utvecklingen i guldpriset. För fysiskt guld kan jag rekommendera iShares Gold Trust (ticker IAU). Denna ETF har en lägre förvaltningsavgift än storebror SPDR Gold Trust (ticker GLD).

Källa: Factset, avkastning i lokal valuta, 2006-05-22–2012-09-19

Källa: Factset, avkastning i lokal valuta, 2006-05-22–2012-09-19

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.