Få har missat att guldpriset har stigit kraftigt på senare tid. Uppgången startade i början av augusti. Uppgången sedan dess är 6,5 procent i svenska kronor sett utifrån utvecklingen i den största fysiska guld-ETF:en SPDR Gold Trust (ticker GLD). Vad är då bäst, fysiskt guld eller guldbolag?
Källa: Factset, 1 augusti–19 september, all avkastning i SEK
Betyder detta att man ska köpa guldbolag istället för fysiskt guld? Jag ska angripa denna fråga genom min klassiska relativ analys. Sedan mitten av 2006 till och med igår har guldprisutvecklingen kraftigt ”outperformat” utvecklingen i guldbolagen. Uppgången i US-dollar är 163 procent för guld och 47 procent för guldbolagen. Medianen för kvotgruppen GDX/GLD under denna period har varit 0,43x. I dagsläget handlas denna kvotgrupp till 0,32x. Detta tyder på en historisk undervärdering av guldbolagen jämfört med guld.
Problemet är att denna undervärdering existerat sedan inledningen av 2011. En anledning till detta värderingsglapp beror bland annat på att guldbolagen har en större samvariation/korrelation med börsen i stort jämfört med det rena guldpriset. Utöver guldprisrisken är guldbolagen exponerade mot risker som till exempel: operativa risker i den underliggande gruvverksamheten, finansieringsrisker och politiska risker (gruvor ofta i politiskt instabila regioner).
Detta försvårar analysen. Vill man ha exponering mot guld och guldmarknaden är min mening att man dels ska ha fysiskt guld, dels guldbolag. Satsa på etablerade/seniora guldbolag som ingår i ETF:en GDX, då får man en starkare koppling till utvecklingen i guldpriset. För fysiskt guld kan jag rekommendera iShares Gold Trust (ticker IAU). Denna ETF har en lägre förvaltningsavgift än storebror SPDR Gold Trust (ticker GLD).
Källa: Factset, avkastning i lokal valuta, 2006-05-22–2012-09-19
Källa: Factset, avkastning i lokal valuta, 2006-05-22–2012-09-19
SPDR Morningstar Multi-Asset Global Infrastructure UCITSETF (ZPRI ETF) med ISIN IE00BQWJFQ70, strävar efter att spåra Morningstar Global Multi-Asset Infrastructure-index. Morningstar Global Multi-Asset Infrastructure-index spårar globala aktier och globala räntebärande värdepapper som faller inom infrastrukturrelaterade branscher. Indexet är lika viktat mellan aktier och räntebärande (kvartalsvis ombalansering).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,40 % p.a. SPDR Morningstar Multi-Asset Global Infrastructure UCITSETF är den enda ETF som följer Morningstar Global Multi-Asset Infrastructure-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
SPDR Morningstar Multi-Asset Global Infrastructure UCITSETFär en mycket stor ETF med tillgångar på 1 104 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 14 april 2015 och har sin hemvist i Irland.
Fondens mål
Fondens investeringsmål är att följa utvecklingen på den globala infrastrukturmarknaden representerad av börsnoterade infrastrukturrelaterade aktier och obligationer.
Indexbeskrivning
Morningstar Global Multi-Asset Infrastructure Index följer utvecklingen av en brett diversifierad portfölj av börsnoterade globala aktier och globala räntebärande värdepapper som den 31 juli 2014 faller inom 18 infrastrukturrelaterade branscher. Indexet är lika viktat mellan aktier och ränteintäkter men kommer att flyta mellan de ombalanseringar som sker den sista bankdagen i varje kalenderkvartal.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
🔹 Googles förvärv för 32 miljarder dollar av Wiz, historiens största cybersäkerhetsaffär, understryker den växande betydelsen av digital säkerhet i en AI-driven värld. Med molnjättar som Amazon, Microsoft och Google som kämpar om dominans, ökar efterfrågan på avancerade AI-drivna säkerhetslösningar som formar framtiden för cloud computing.
🔹Wiz expertis inom molnsäkerhetsriskhantering är i linje med Googles strategi för att stärka sitt Google Cloud-försvar, särskilt efter branschövergripande störningar som CrowdStrike-avbrottet. Detta signalerar en bredare förändring: cybersäkerhet är inte längre en IT-kostnad – det är en viktig tillväxtfaktor.
För investerare ökar denna trend attraktionskraften för cybersäkerhetsfokuserade ETF:er som erbjuder diversifierad exponering mot denna högväxande sektor. Med fler företag som prioriterar säkerhet har investeringsmotivet för cybersäkerhet aldrig varit starkare.
Bortom molnet utvecklas cyberhot i en aldrig tidigare skådad takt och påverkar branscher från finans till sjukvård. När företag ökar säkerhetsutgifterna, beräknas cybersäkerhetsmarknaden överstiga 500 miljarder dollar under de kommande åren. Detta skapar en övertygande möjlighet för tematiska ETFer, och ger investerare tillgång till företag som driver innovation inom områden som hotdetektion, nollförtroendearkitektur och AI-drivna säkerhetslösningar. Med ökande reglering och cyberriskerna blir mer sofistikerade, är cybersäkerhet inte bara en trend – det är en viktig pelare i den digitala ekonomin.
Börshandlade fonder för att investera i cybersäkerhet
Med 2LBT ETC kan du dra nytta av din syn på marknadsmiljön
Möjlighet att potentiellt öka avkastningen i en enkel affär, baserat på din syn på marknadsmiljön.
Effektivt handelsverktyg
Enkel och effektiv att handla, utan behov av att använda termins- eller marginalkonton.
Du kan inte förlora mer än du investerar
Du kan inte förlora mer än det investerade beloppet, till skillnad från andra hävstångsprodukter.
2x Long Bitcoin-mål
2x Long Bitcoin ETC (2LBT) är utformad för att erbjuda investerare ett effektivt sätt att få tillgång till daglig hävstångsexponering mot Bitcoin.
För att uppnå detta kommer ETP att hålla en eller flera underliggande tillgångar (”Underliggande tillgångar”) som strävar efter att ge investeringsresultat som motsvarar två gånger (2x) avkastningen av Bitcoin under en enda dag, före avgifter och utgifter. De Underliggande Tillgångarna gör detta genom att hålla fysiska mynt, eller via derivatinstrument som ger exponering mot Bitcoin, inklusive användning av terminskontrakt eller swappar.
2x Long Bitcoin ETC (2LBT ETC) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna börshandlade produkt handlas på Nasdaq Stockholm.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, Levler, DEGIRO och Avanza.