Nyheter

Från planta till ketchup

Publicerad

den

Tomater är världens mest bearbetade grönsak. Cirka 39 miljoner ton tomater bearbetas årligen runt om i världen. Bearbetade tomater används ofta i en rad lätt igenkännliga produkter, som pizza, ketchup och pastasås.

USA, Kina, Italien och Spanien är världens främsta tomatförädlare och står för mer än 60 procent av utbudet. Länder som Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nederländerna och Storbritannien är stora importörer och står för mer än 40 tomater av efterfrågan på tomatpuré varje år.

Även om tomatprodukter kanske är bekanta, måste processorer överväga vilka egenskaper de behöver från sina tomater. Liksom de flesta frukter och grönsaker har olika sorter av tomater olika specifikationer vilket kan leda till olika slutprodukter. Till exempel kan färgen på tomaten och den resulterande pastan vara viktig för vissa.

Metoden för bearbetning har också betydelse. Tomater bearbetas genom uppvärmning i flera timmar för att minska vattenhalten innan frön och skal silas bort. Under varmpausbearbetning värms tomatmassan till 105 grader Celsius, medan den vid kallpaus värms till 66 grader.

Varmpauspasta har en tjockare konsistens än kall pauspasta och är därför mer lämplig för framställning av pastasåser, ketchup och soppor. Kallpasta är bättre att använda för att producera till tomatjuice.

2023 års skörd

Förra årets tomatskörd påverkades av dåligt väder och höga energikostnader, vilket ledde till lägre produktion i växthus. I år tros det att 42,5 miljoner ton tomater kommer att bearbetas 2023, men denna siffra kan komma att bli betydligt lägre tack vare dåligt väder.

De största producenterna av tomatpuré finns på norra halvklotet. Här börjar skörden i juli och varar cirka 2 månader, slutar runt september. Här är några framstegsuppdateringar inför skörden.

Kina

Kalla temperaturer och snö i Xinjiang-provinsen har påverkat den genomsnittliga fältskörden av tomater, men det är oklart med hur mycket. Om det inte finns tillräckligt med tomater för att möta bearbetningsbehovet, kan detta leda till prisökningar på tomater och tomatpuréer lokalt.

Kalifornien

Årets kaliforniska skörd kommer att försenas, med större volymer som skördas i oktober. Detta kommer att påverka skörden negativt, som kan bli lägre än förväntade 10,9 miljoner ton.

Egypten

Med sommarskörden som börjar denna månad förväntas tomatbearbetningen öka med 100 000 ton till 600 000 ton totalt tack vare fältinvesteringar. Även om volymerna för bearbetning av tomater är små, är Egypten i dag den femte största tomatodlaren i världen och kan därför potentiellt bli en mer betydande bearbetare i framtiden. Regeringens projekt ”Inkluderande och hållbar utveckling av tomaternas värdekedja” strävar efter att öka mängden tomatbearbetning i landet.

Iberia

Situationen i Portugal och Spanien verkar normal. Men det mesta av skörden är redan bokad och det finns inte många erbjudanden kvar.

Italien

Det regniga vädret i norra Italien under maj ledde till översvämningar som påverkade tomatodlingarna. De kommande dagarna kommer att ge oss en bättre överblick över de totala skadade hektaren och skörden för 2023. I söder kan ett mindre gynnsamt väder leda till att skörden försenas.

Turkiet

Regnigt och kallt väder som försenade planteringen av tomater i Bursa-regionen, men produktionsprognoserna på 2,5 miljoner ton är oförändrade för tillfället. Valutadevalvering kan vara viktig för lokala tomatpastapriser.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version