Följ oss

Nyheter

Förväxla inte utgången av Indonesiens val med Indiens

Publicerad

den

Förväxla inte utgången av Indonesiens val med Indiens. Vi har tittat i våra databaser, och noterar att bland de tio bästa börshandlade fonderna, nominerat i USD, finns i år inte mindre

Förväxla inte utgången av Indonesiens val med Indiens. Vi har tittat i våra databaser, och noterar att bland de tio bästa börshandlade fonderna, nominerat i USD, finns i år inte mindre än tre indiska ETFer och tre som replikerar utvecklingen av den indonesiska aktiemarknaden.

Gruppen, som omfattar Large Cap- och Small Cap-fonder såsom Market Vectors India Small-Cap Index ETF (NYSEArca: SCIF) och Market Vectors Indonesia Small-Cap ETF (NYSEArca: IDXJ), har stötts genom val relaterade känslosvall i båda länderna.

De indonesiska ETF: erna har visat sig vara mycket olika varelser än sina indiska motsvarigheter. Till att börja med, är resultatet av Indiens nationella val känd. Narendra Modi är segraren och hans BJP National Democratic Alliance kommer att styra i Indiens Lok Sabha, landets parlament, den första gången på tre decennier Indien har sett en parlamentarisk majoritet.

Saker och ting är mycket annorlunda i Indonesien, men nästan lika viktigt för de investerare som föredrar tillväxtmarknaderna. När allt kommer omkring är Indonesien Sydostasiens största ekonomi och det fjärde största landet i världen mätt i fråga om befolkningen. Indonesien är dessutom världens tredje största demokrati efter Indien och USA. Förväxla inte utgången av Indonesiens val med Indiens.

Såväl iShares MSCI Indonesia ETF (NYSEArca: EIDO) som rivalen Market Vectors Indonesia Index ETF (NYSEArca: IDX) föll i veckan som gick efter nyheten om en politisk splittring före juli månads presidentval.

Här är den korta versionen av vad som händer i Indonesien

Jakartas guvernör Joko Widodo ses allmänt som en föregångare och utmålas ofta i ett Modi-esquet reformsinnat ljus. Indonesiska aktier och ovan nämnda börshandlade fonder har, för mycket av det här året, anammat idén om Widodo blir landets nästa ledare.

Dessa ETFs vacklande dessutom eftersom Jusuf Kalla, tidigare ordförande i Indonesiens näst största politiska parti har beslutat sig för att bli Widodo vicepresidentkandidat. Här blir det riktigt intressant: Kallas parti, Golkar, har bildat en koalition med Widodos rival, Prabowo Subianto.

Indonesiska marknader är inte annorlunda än de i Sverige, Europa, USA eller någon del av världen när det kommer till osäkerhet. De tycker inte om det som lyfts fram av nedgången för Jakartabörsen under veckan.

En undersökning som genomfördes av Indikator Politik Indonesia indikerar Widodo-Kalla laget skulle föredras av 44 procent av landets väljarkår, men duon måste landa minst hälften av rösterna i juli för att undvika en septemberavrinning säger nyhetsbyrån Bloomberg.

Jakarta Comp, källa Stockletter.se

Jakarta Comp

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.