Följ oss

Nyheter

Fond för medicinsk marijuana ser dagens ljus

Publicerad

den

Fond för medicinsk marijuana ser dagens ljus

Det sägs ofta, både när det gäller börshandlade fonder (ETFer) och annat att alla bra idéer har redan kommits på. Det är kanske så, eller så handlar det om att både komma på en bra idé och att förverkliga den. Vi ser för närvarande hur det råder högkonjunktur när det gäller den legala marijuanaindustrin i USA, och en fond för medicinsk marijuana ser dagens ljus. Det har tidigare saknats en dedikerad börshandlad fond som ger investerarna exponering mot medicinsk marijuana. Det som finns är Innovative Industrial Properties, en så kallad REIT som investerar i de fastigheter som cannabis odlas i, men denna fond erbjuder inte exponering mot den operativa verksamheten.

ETF Managers Group (ETFMG), ett New Jersey-baserat företag som hjälper ETF sponsorer få ut sina produkter på marknaden, har lämnat in planer för den börshandlade fonden Emerging AgroSphere ETF. Förutsatt att Emerging AgroSphere ETF kommer till liv, kommer denna ETF att spåra ett index som skapats av BE Asset Management. ETFMG har sedan tidigare en ETF, en börshandlad fond för whiskey Spirited Funds ETFMG Bourbon & Whiskey Economy ETF som handlas på NYSEArca under kortnamnet WSKY.

Detta index följer utvecklingen av börsnoterade aktier eller motsvarande depåbevis (ADR) eller globala depåbevis (GDR) i företag över hela världen som

(i)    bedriver laglig medicinsk forskning som syftar till leda till produktion av statligt godkända receptbelagda läkemedel som utnyttjar naturliga eller syntetiska versioner av cannabidiol CBD och andra cannabisbaserade extrakt,
(ii)  är involverade i produktion eller försäljning av produkter som är juridiska derivat av industrihampa, eller
(iii)  är involverade i distributionskedjan för båda kategorier av företag.

Investerar inte i företag som inte arbetar med icke-medicinsk marijuana 

Den börshandlade fonden kommer inte att investera i några företag som är inriktade på att betjäna den icke-medicinsk marijuana marknaden i USA, Kanada eller något annat land, om inte och fram till dess att produktionen och försäljning av icke-medicinsk marijuana blir lagligt i USA, Kanada eller annan land, respektive ”, enligt ansökan som har lämnats in till Securities and Exchange Commission (SEC).

Intresserade investerare bör notera att Emerging AgroSphere ETF, återigen under förutsättning att denna ETF verkligen når marknaden, kommer att fokusera på medicinsk marijuana. Det innebär att denna börshandlade fond inte kommer att vara en satsning på den mycket lukrativa fritids marijuanamarknaden som poppar upp över USA. Delstaten Colorado får stora skatteintäkter från laglig fritids- marijuana och detsamma kan gälla också för andra stater i framtiden. Till exempel, under 2016 valet röstade delstaten Kalifornien för att legalisera marijuana för rekreation, och den största amerikanska staten mätt i frågan om befolkningen kommer att se de första marijuanabutikerna öppna redan 2018.

29 delstater, däribland Kalifornien, och District of Columbia tillåter i dag sina medborgare att använda medicinsk cannabis. Dessa delstater har en befolkningsmängd på mer än 200 miljoner. Det är sannolikt att ytterligare delstater kommer att godkänna medicinsk användning av cannabis under de kommande åren. Enligt en undersökning som utfördes av Harris 2015 framkom att 81 procent av amerikanerna stöder legalisering av cannabis för medicinskt bruk.

Den ansökan som ETF Managers Group lämnade in till SEC omfattade inte något kortnamn eller några uppgifter om förvaltningskostnader. Att en ansökan innehåller dessa uppgifter är vanligen tecken som tyder på att lanseringen av den börshandlade fonden är nära. Det kan således tolkas som att det dröjer ett tag innan investerarna kan köpa andelar i Emerging AgroSphere ETF, en fond för medicinsk marijuana.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.