Följ oss

Nyheter

Finns det potential på den polska börsen?

Publicerad

den

Finns det potential på den polska börsen?

Finns det potential på den polska börsen och kan denna gå att ta del av med börshandlade fonder? Tillväxtmarknader, så kallade emerging markets, har precis som de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa länders aktiemarknader, inte rosat marknaden under det senaste året. En hög volatilitet och fallande aktiekurser har inte lockat placerarkollektivet.

Det finns emellertid områden som har varit mindre dåliga än tillväxtmarknaderna som helhet, och det finns anledning att tror att dessa områden kan vara värda att bevaka om och när intresset för emerging markets vänder uppåt igen.

Investerare bör titta på emerging markets och de aktier som har sitt ursprung där som en mer cyklisk tillgång. För närvarande, efter år av överavkastning på de utvecklade marknaderna har tillväxtmarknaderna börjar visa en lägre premie till mer utvecklade länder.

Uttag på 1 000 miljarder dollar

Sedan juli 2014 har mer än 1 000 miljarder dollar tagits ut från tillväxtmarknadernas börser, både genom försäljningar av enskilda aktier och fonder. Det kan emellertid komma att dyka upp möjligheter i Östeuropa, speciellt när det gäller börshandlade fonder med fokus på Polen, till exempel iShares MSCI Polen Capped ETF (NYSEArca: EPOL) och Market Vectors Polen ETF (NYSEArca: PLND). Båda dessa ETFer har drabbats hårt, dels av oron i Ukraina förra året, dels när den den schweiziska centralbanken tidigare i år när överraskande skrotade francens koppling till euron. I dag finns det bolån som är nominerade i schweizerfranc till ett värde om 35 miljarder CHF i Polen, något som är illavarslande när schweizerfrancen är så pass stark.

En kvarleva sedan innan finanskrisen

Bolån nominerade i schweizerfranc är en kvarleva sedan innan finanskrisens dagar. När den polska valutan zloty, rasade på de globala valutamarknaderna under krisen upphörde de polska bankerna att erbjuda nya lån nominerade i schweizerfranc. Det finns emellertid fortfarande kvar många hypotekslån nominerade i schweizerfranc sedan tiden innan 2008, vilket gör såväl banker som låntagare känsliga för förändringar i schweizerfrancens värde.

Om dessa händelser finns inbyggda i prissättningen för de polska aktierna så kan det vara värt att titta på Warsawabörsen och då börshandlade fonder som EPOL och PLND. Till skillnad från många andra tillväxtmarknader så visar Polen tecken på en stark underliggande fundamenta, med få orostecken. Polens ekonomiska tillväxt är fortsatt stark, med en årlig tillväxt på cirka tre (3) procent, till största delen driven av en inhemsk efterfrågan. Den inhemska efterfrågan bidrar således till att skydda den polska ekonomin från externa chocker.

Tillväxten kommer sannolikt att gynnas indirekt av en europeiska QE, och med styrräntan på 1,5 %, har den polska centralbanken fortfarande en del ammunition för att underlätta penningpolitiken.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.