Följ oss

Nyheter

Den afrikanska aktiemarknaden kan vara lönsam men det finns risker…

Publicerad

den

Den afrikanska aktiemarknaden kan vara lönsam men det finns risker…

Investerare letar alltid världen över för att hitta nästa stora marknad, helst innan alla andra placerare gör det. I dagsläget ser vi hur många tittar på Afrika som en sådan potentiell marknad, och det är inte ovanligt att dessa placerare använder sig av börshandlade fonder för att få en exponering mot denna kontinent då det inte alltid är helt lätt att använda sin vanliga Internetmäklare för att köpa afrikanska aktier.

Det finns i dag ett antal Afrika-fokuserade börshandlade fonder som investerare kan välja mellan, till exempel Market Vectors Africa Index ETF (NYSEArca: AFK) vars landspecifika vikter bestäms av storleken på landets bruttonationalprodukt och inkluderar företag som har sitt huvudkontor i eller genererar huvuddelen av sina intäkter i Afrika. AFK har fördelat kapitalet till Sydafrika 22,0%, Egypten 20,6%, Nigeria 16,0%, Marocko 6,9%, Kenya 3,6%, Tanzania 2,2% och Zambia 2,1%.

SPDR S&P Emerging Middle East & Africa ETF (NYSEArca:GAF) kan anses vara en samlad satsning på Mellanöstern och Afrika, men denna börshandlade fond har en tung exponering mot Sydafrika, cirka 76,1 procent medan 9,9 procent av kapitalet har allokerats till Förenade Arabemiraten, 8,6 procent till Qatar, 3,5% till Egypten och 1,9 procent till Marocko.

Det går också att få en exponering mot Sydafrika, Egypten och Nigerias aktiemarknader genom landsspecifika börshandlade fonder, till exempel iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA), Market Vectors Egypt Index ETF (NYSEArca: EGPT) och Global X Nigeria Index ETF (NYSArca: NBE).

Snabbt expanderade gränsekonomier

Allt fler globala investerare och företag tar sig en titt på Afrika och de tillväxtmöjligheter som finns på denna kontinent med det snabbt expanderande frontier markets. Enligt Corporate Council on Africa så är det mer än 180 multinationella företag som överväger eller har redan investerat i Afrika. Bland annat kommer General Electric (NYSE: GE) att investera en kvarts miljard dollar i investeringar och upp till 800 MUSD för driftskostnader under de kommande tre åren i Nigeria. Acrow har lagt tusentals broar i över 20 afrikanska länder och planerar att leverera 144 broar till Zambia och 55 till Kamerun under slutet av 2015.

Paul Schatz, vd för förvaltningsbolaget Heritage Capital höjer emellertid ett varningens ord och manar till försiktighet i Afrika på grund av politisk instabilitet, terrorism, bristande statlig insyn och brist på likvida medel. Långsiktigt är han emellertid positiv. Han säger också att den som investerar tidigt i Afrikas ekonomier kommer att kunna få uppleva en Kinaliknande avkastning, men att detta kommer ske om cirka ett decennium. Afrikas demokratisering kan emellertid ge tillväxtmöjligheter för företagen och då kan uppgången komma snabbt. Den afrikanska aktiemarknaden kan vara lönsam när detta sker.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.