Nyheter

Finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

Publicerad

den

2015 närmar sig nu sitt slut och det är enkelt att konstatera att året varit ett tufft sådant för latinamerikanska aktier och de börshandlade fonder som replikerar aktiemarknaderna i dessa länder. iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF) har till exempel fallit med 23,6 procent, mätt i dollar. Frågan är, finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

Enligt JPMorgan Asset management är nu både Colombia och Mexiko medlemmar i den så kallade Fragile Five, den grupp av utvecklingsländerna som är alltför beroende av flyktiga utländska investeringsflöden. Colombia och Mexiko ersatte Brasilien och Indien. Övriga länder i denna grupp är Sydafrika, Turkiet och Indonesien. Begreppet Fragile Five myntades under 2013 när de internationella investerarna drog sig ur emerging markets.

Ytterligare dåliga nyheter från Brasilien

Brasilien levererade under veckan sin senaste dåliga nyhet, landets inflation nådde den högsta nivån på tolv år och ligger nu på tio (10) procent. Andra indikatorer som mäter tillverkning och konsumtion tyder på att lågkonjunkturen i Brasilien har förvärrats under hösten, något som är ett dåligt tecken för den totala tillväxten i Latinamerika. Brasilien är Latinamerikas största ekonomi och ytterligare försämringar av de ekonomiska utsikterna i detta land får negativa konsekvenser i den övriga regionen.

En korruptionsskandal i Petrobras (NYSE: PBR), Brasiliens statliga oljebolag, höga räntor, stigande bytesbalansunderskott och en ekonomisk tillväxt som utvecklas åt fel håll innebär att den brasilianska aktiemarknaden har rasat. Det betyder att även de börshandlade fonder som investerar på brasilianska aktiemarknaden har rasat.

Mexiko är i riskzonen, då landets kassatäckningsgrad det vill säga valutareserven dividerat med bristen på finansiering endast är 1,6 år, vilket är betydligt lägre än de sju år som Ryssland, en annan stor oljeexportör har. Dessutom begränsas Mexiko av landets nära-nollrealränta, vilket ger föga utrymme för att sänka räntan om dess ekonomi försvagas. Mexiko har av många investerare, framförallt i USA, sett som en fristad, men landet har nu kommit att bli en emerging market med hög risk.

Brasilien, en symbol för de svåra tiderna

Brasilien har kommi att bli en symbol för Latinamerikas svåra tider, landet har ökat sin export till och sitt beroende av Kina under det senaste decenniet. Även om landets ekonomi är mer varierad än andra i Latinamerika bygger Brasiliens ekonomi fortfarande på ett starkt beroende av råvaror.

Det ser ut som detta är goda nyheter för de investerare som vill ha en exponering mot emerging markets, och nu är både en del av de ledande bankerna och fondförvaltarna är positiva till detta tillgångsslag som länge varit så pass nedtryckt. Vissa fondförvaltare tror emellertid att det kommer ta ett tag innan tillväxtmarknadernas aktiemarknader återhämtar sig på allvar. Investerare drog sig ur riskfyllda tillväxtmarknader när statistiken visade att tillväxten i Kinas ekonomi saktade, råvarupriserna sjönk och Federal Reserve signalerat en räntehöjning i år.

Avmattningen i Kina underblåser de lägre råvarupriserna och lägre utsikter för andra viktiga tillväxtekonomier. Lägg till stigande lånekostnader, en starkare dollar och en ökad skuldsättning bland företagen så finns det anledning att lyssna på när IMF, Internationella valutafonden varnar för företagskonkurser. Detta är emellertid sedvanliga risker när det tillväxtmarknader. Valutarisken är annars den viktigaste av allt för den som köper emerging markets.

Frågan kvarstår, finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version