Följ oss

Nyheter

FCO2 ETC är nu tillgänglig för europeiska investerare

Publicerad

den

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (FCO2 ETC), världens första börshandlade produkt med stöd av fysiska EU:s koldioxidutsläpp (EUA) har noterats på börserna Deutsche Börse XETRA och Borsa Italiana.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (FCO2 ETC), världens första börshandlade produkt med stöd av fysiska EU:s koldioxidutsläpp (EUA) har noterats på börserna Deutsche Börse XETRA och Borsa Italiana. Se även CO2 ETC för den som vill köpa koldioxidutsläppsrätter.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: FCO2) erbjuder investerare ett enklare sätt att investera i fysiska EU-koldioxidrätter, även känd som ”tillstånd att förorena”. Företag som klassificeras som förorenare av EU måste inneha och lösa in dessa tillstånd i linje med mängden föroreningar de släpper ut. Tillståndshavare har rätt att släppa ut ett ton koldioxid (CO2).

Medan andra fonder har spårat priset på koldioxidutsläppsrätter med hjälp av terminskontrakt och derivat, är FCO2 den enda fysiskt replikerade koldioxidutsläppen ETC. Detta innebär att den köper och håller koldioxidutsläpp i förvar, i linje med fondens AUM.

Som ett resultat, när mer pengar kommer in i fonden, köps ytterligare koldioxidutsläppsrätter, vilket gör att färre för Europas största förorenare att köpa för att täcka sina utsläpp av växthusgaser. Detta gör fossilbränsleförbrukning och förorenande verksamhet dyrare, vilket uppmuntrar förorenare att investera i mer hållbara alternativ.

Med 16 biljoner dollar, och möjligen mer, engagerade i nettonolllöften – mycket större än dagens tillgängliga marknad med nettonollinvesteringsmöjligheter – köper investerare kol som en tillfällig åtgärd för att börja ta itu med sina klimatrelaterade mål. Att investera i fysiska koldioxidrätter påverkar utsläppsnivåerna direkt på ett väsentligt sätt; under sex månaders handel har SparkChange CO2 hållit inne 1,5 miljoner ton CO2-tillstånd.

Förutom att vara noterad i Storbritannien, Tyskland och Italien, skickas CO2 även till Nederländerna, Finland, Luxemburg, Danmark, Norge, Sverige, Belgien, Spanien och Frankrike, vilket gör denna investeringsmöjlighet allmänt tillgänglig i Europa.

Elliot Waxman, VD för SparkChange, kommenterade: ”Med tanke på det brådskande kring klimatkrisen och efterfrågan vi har sett på SparkChange FCO2, är vi glada över att kunna utöka vårt produktutbud till Europa. Systemet för handel med utsläppsrätter är EU:s primära verktyg för utsläpp av koldioxid och att ge fler investerare tillgång till utsläppsrätter skapar större miljöpåverkan och hjälper till att minska risken för kolexponering. FCO2 är därför en viktig ingrediens för att hjälpa en framgångsrik övergång till en nettonollekonomi.”

Nik Bienkowski, co-VD för HANetf sa: ”Vi är glada över att notera SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2) på Deutsche Börse XETRA, Borsa Italiana, och passportera över de andra stora EU-marknaderna. Även om investerare utan tvekan attraheras av koldioxidutsläpp som en alternativ tillgångsklass, är den fysiska replikeringen av fonden också mycket tilltalande för dem som vill anpassa sina värden och investeringsportföljer. Investerare kan antingen använda för att säkra koldioxidpåverkan från sina investeringar eller investera i FCO2 som en alternativ tillgångsklass.

När investerare investerar i ETC är investerarna försäkrade om att deras pengar aktivt minskar mängden koldioxid som Europas största förorenare kan släppa ut. Jag kan inte föreställa mig ett mer direkt sätt för investerare att underlätta den välbehövliga övergången till en kolfri ekonomi än med SparkChange Physical Carbon EUA ETC.”

Handla FCO2 ETC

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (FCO2 ETC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
LSEEURCO2XS2353177293
LSEGBPCO2PXS2353177293
LSEUSDCO2UXS2353177293
XetraEURFCO2XS2353177293
Borsa ItalianaEURCO2XS2353177293

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära