Följ oss

Nyheter

CO2 ETC för den som vill köpa koldioxidutsläppsrätter

Publicerad

den

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2 ETC) förhindrar utsläpp genom att undanhålla koldioxidutsläpp från förorenare. Detta innebär att investerare kan uppnå både miljöpåverkan och potentiell avkastning - tillsammans på samma gång." Elliot Waxman, VD för SparkChange

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2 ETC) förhindrar utsläpp genom att undanhålla koldioxidutsläpp från förorenare. Detta innebär att investerare kan uppnå både miljöpåverkan och potentiell avkastning – tillsammans på samma gång.” Elliot Waxman, VD för SparkChange

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: CO2) är utformad för att erbjuda investerare ett sätt att få tillgång till egenskaperna hos fysiska EUs koldioxidutsläppsrätter (”EUA”). SparkChange CO2 backas upp av fysiska EUA och spårar därför priset på EUA (exklusive avgifter).

Fondens mål

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: CO2) är utformad för att erbjuda investerare ett sätt att få tillgång till egenskaperna hos fysiska EU:s koldioxidutsläppsrätter (”EUA”). SparkChange CO2 stöds av fysiska EUA och spårar därför priset på EUA (exklusive avgifter).

Varför investera i en koldioxid ETC?

EUA ökar i knapphetsvärde. En EUA är ett tillstånd att förorena 1 ton CO2 (Källa: Europeiska kommissionen). EU-kommissionen utfärdar automatiskt färre EU:s varje år för att minska CO2-utsläppen över tiden, vilket skapar potential för prispress uppåt och skapar knapphetsvärde.


100 % fysiskt uppbackad av EUA:er. Varje SparkChange CO2 stöds fysiskt av en EUA som kommer att justeras för ackumulerade förvaltningsavgifter sedan lanseringen. EUAs som innehas inom ETC-strukturen kan inte användas av förorenare, vilket säkerställer en direkt och positiv miljöpåverkan. Däremot påverkar inte terminsbaserade produkter utbudet av EUA.

SparkChange CO2 undviker också den uvecklingseftersläpning som är förknippad med EUA-terminsbaserade produkter. Denna dragning (känd som ”contango”) urholkar värdet av en terminsbaserad investering över tiden, på investerarens bekostnad. Eftersom CO2 använder fysiska EUA snarare än terminer kommer investerare inte att drabbas av denna effekt.


Förhindrar koldioxidutsläpp. Detta fungerar på tre sätt:

1) Medan SparkChange CO2 har fysiska EUA kan industriföretag inte använda dessa EUA för att förorena.

2) Enligt EU-lagstiftningen utlöser innehav av EUA i tolv månader eller mer att ytterligare tillstånd dras in under kommande år.

3) Eftersom förorenare och investerare konkurrerar om ett minskat utbud av EUA, kan priserna stiga tills det blir för dyrt för förorenare att fortsätta använda smutsiga fossila bränslen, vilket stimulerar till att byta till renare energi.

Risker

Värdet på ETC kommer att påverkas av rörelser i priset på de underliggande EUAerna, värdet kan gå upp såväl som ned.

Övergivande, uppsägning eller utebliven förnyelse vid utgången av ett handelssystem kan få priset på EUA att sjunka (potentiellt till noll).

Investerarnas kapital är i riskzonen och investerare kanske inte får tillbaka det ursprungligen investerade beloppet och bör inhämta oberoende råd innan de fattar ett beslut. Varje beslut att investera bör baseras på informationen i det relevanta prospektet.

Huvudrisker

  1. Värdet på ETC kommer att påverkas av rörelser i priset på de underliggande EUA, värdet kan gå upp såväl som ned.
  2. Avbrytande, uppsägning eller utebliven förnyelse vid utgången av ett handelssystem kan få priset på EUA att sjunka (potentiellt till noll).
  3. Investerarnas kapital är i riskzonen och investerare kanske inte får tillbaka det ursprungligen investerade beloppet och bör inhämta oberoende råd innan de fattar ett beslut. Varje beslut att investera bör baseras på informationen i det relevanta prospektet.

Indexinformation SparkChange Physical Carbon EUA ETC (“ETC”), är en serie säkrade skuldebrev utgivna av HANetf ETC Securities plc (“Företaget”) som är kopplade till fysiska Europeiska unionens utsläppsrätter (“EUA”) under Europeiska unionens utsläppsrätter Handelssystem. ETC är strukturerat som ett skuldpapper och är inte enheter i ett kollektivt investeringssystem.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,89 procent.

Handla CO2 ETC

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2 ETC) är en europeisk börshandlad råvara som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValutaISIN
London Stock ExchangeCO2UUSDXS2353177293
London Stock ExchangeCO2PGBPXS2353177293
London Stock ExchangeCO2EURXS2353177293

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära