Följ oss

Nyheter

WisdomTree lanserar Europas första California Carbon Allowance ETP

Publicerad

den

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har lanserat Europas första börshandlade produkt (ETP) som gör det möjligt för investerare att få exponering mot prestanda för California Carbon Allowances (CCA). Den fullt säkrade WisdomTree California Carbon ETP (WCCA), noterad idag på London Stock Exchange och Borsa Italiana med en förvaltningskostnadskvot på 0,49 %. WCCA kommer att listas på Börse Xetra den 20 april 2023.

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har lanserat Europas första börshandlade produkt (ETP) som gör det möjligt för investerare att få exponering mot prestanda för California Carbon Allowances (CCA). Den fullt säkrade WisdomTree California Carbon ETP (WCCA), noterad idag på London Stock Exchange och Borsa Italiana med en förvaltningskostnadskvot på 0,49 %. WCCA kommer att listas på Börse Xetra den 20 april 2023.

WCCA strävar efter att spegla rörelsen i priset på ICE California Carbon Allowance Futures genom Solactive California Carbon Rolling Futures TR Index. WCCA kompletterar $287m WisdomTree Carbon (WCO2), en ETP med fullständig säkerhet som ger exponering mot EUs koldioxidutsläpp (EUA).

California Carbon Allowances utfärdas av California Air Resources Board som en del av deras Cap-and-Trade Emissions Trading System (ETS), ett marknadsbaserat system som syftar till att mildra klimatförändringar och minska utsläppen av globala växthusgaser (GHG). Systemet är det första multisektoriella Cap-and-Trade ETS i Nordamerika och syftar till att hjälpa delstaten Kalifornien att uppnå sitt mål att minska utsläppen av växthusgaser med 85 % under 1990 års nivåer till 2045. En nyligen förändrad politik syftar till att minska växthusgaserna med 48 % till 2030 från 1990-talets nivåer, vilket är markant högre än det tidigare målet på 40 % och understryker behovet av att skärpa politiska verktyg.

Nitesh Shah, chef för råvaror och makroekonomisk analys hos WisdomTree, sa: ”California Cap-and-Trade-programmet är ett nyckelelement i statens plan för att minska utsläppen av växthusgaser och representerar ett av de största systemen för handel med utsläppsrätter i flera sektorer globalt, som omfattar ungefär 80 % av Kaliforniens utsläpp av växthusgaser. En del av intäkterna som erhålls genom CCA-auktioner används för att finansiera en rad miljövänliga och klimatförbättrande initiativ. Kalifornien har lagt ut en väg för att minska utsläppen aggressivt till 2045 och CCA kommer att spela en större roll i policyverktygslådan än någonsin tidigare. Framgången med Europeiska unionens utsläppsrätter (EUA) ETS är ett bra exempel på vad som händer när beslutsfattare tar allvar med att minska utsläppen.”

Sedan början 2013[4] har California Cap-and-Trade ETS utökats genom att länka till provinsen Quebec för att täcka utsläpp från båda jurisdiktionerna. CCA-marknaden har varit en av de snabbast växande och är den näst mest likvida marknaden för koldioxidutsläpp i världen. År 2022 handlades CCA-terminer för cirka 1,7 miljarder dollar per månad[6].

Alexis Marinof, Europachef, WisdomTree, tillade: ”Processen att minska växthusgasutsläppen till nettonoll är ett allt viktigare fokus för beslutsfattare runt om i världen. Det ligger mer tonvikt på begränsning av klimatförändringar än någonsin tidigare, men framstegen kommer att vara begränsade om investerare och beslutsfattare inte är samordnade och arbetar tillsammans för att nå klimatmålen. Det är därför absolut nödvändigt att investerare har tillgång till ett brett spektrum av exponeringar. WCCA tar bort många av de hinder som investerare möter när de allokerar till denna tillgångsklass och bygger vidare på WisdomTrees arv av att ge investerare svåråtkomliga exponeringar genom ETPer. Vi bygger en rad differentierade och kompletterande ETPer som tillåter investerare att delta i energiomställningen genom tematiska aktier, råvaror eller koldioxidutsläpp.”

WCCA är det sjunde tillägget till en serie WisdomTree ETPer som ger investerare tillgång till energiomställningen. De tidigare lanseringarna i sortimentet är WisdomTree Carbon (WCO2), WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WTRD), WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF (W1TA), WisdomTree Global Automotive Innovators UCITS ETF (WTGA), WisdomTree Battery Metals (WTGA), WisdomTree Battery Metals (WATT) WisdomTree Energy Transition Metals (NRGT).

WisdomTree erbjuder det mest omfattande utbudet av ETPer för råvaror i Europa, med cirka 25 miljarder USD i tillgångar under förvaltning över hela sin plattform.

ProduktMERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree California Carbon0.49%London Stock ExchangeUSDWCCAJE00BNG8LN89
WisdomTree California Carbon0.49%London Stock ExchangeGBxWCCPJE00BNG8LN89
WisdomTree California Carbon0.49%Borsa ItalianaEURWCCAJE00BNG8LN89
WisdomTree California Carbon0.49%Börse XetraEURWCCAJE00BNG8LN89

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

European Green Deal om mer än klimatförändringar

Publicerad

den

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

Bailey ger lite bakgrund om produkten, som tagits fram i samarbete med Societe Generale och som fokuserar på EU:s ambitiösa Green Deal-initiativ, som syftar till att halvera koldioxidutsläppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Denna ETF utnyttjar fyra nyckelpolitiska områden: ren energi, hållbara transporter, renovering av byggnader och cirkulär ekonomi.

Bailey betonar att ETFen är europeisk fokuserad, men den inkluderar företag från Storbritannien och länder utanför EU som Norge och Schweiz. Han tror att till skillnad från tidigare energiövergångar kommer den globala strävan mot utsläpp av koldioxid att ledas av politiken med det europeiska gröna avtalet som ett utmärkt exempel.

Trots potentiella politiska risker förblir Bailey optimistisk om ETF:s framtid och säger att den europeiska gröna avtalet handlar om mer än klimatförändringar men också är insvept i EU:s geopolitiska ambitioner.

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ökningen av cybersäkerhet i försvarsutgifter

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder. NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i cybersäkerhet i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder.

NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Detta engagemang för att modernisera försvarsstyrkorna, som inkluderar framsteg som obemannade fordon, drönare och cyberförsvarsteknik, har skapat en övertygande investeringsmöjlighet. Noterbart är att NATO Future Defence ETF utmärker sig genom att vara den första i sitt slag, vilket återspeglar det utvecklande landskapet för försvarsutgifter. För närvarande uppfyller endast 11 av de 31 NATO-medlemsländerna utgiftsmålet på 2 procent, men prognoser tyder på att 19 kommer att nå denna tröskel under det kommande året.

Inkluderandet av nya NATO-medlemmar som Finland och Sverige, drivet av deras unika geopolitiska situation, bidrar till den totala ökningen av försvarsutgifterna. Betydande mottagare av denna ökning av cybersäkerhet i försvarsutgifter inkluderar framstående amerikanska försvarsentreprenörer och europeiska företag som Saab.

NATO Future Defense ETF riktar sig dessutom strategiskt mot cyberförsvarsföretag, med insikt om den växande betydelsen av cybersäkerhet inom försvarssektorn. För investerare som vill dra nytta av dessa trender erbjuder denna ETF en attraktiv väg. Att äga en diversifierad portfölj av relevanta företag inom försvarssektorn genom en ETF kan ge exponering för nya möjligheter utan att behöva investera i enskilda aktier. NATO Future Defence ETF är i detta avseende positionerad för att utnyttja försvarsindustrins utvecklande dynamik.

Handla ASWC ETF

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EFQ8 ETF investerar i globala företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF har tillgångar på 223 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index. iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index spårar de 40 mest likvida företagsobligationer i euro denominerade av icke-finansiella företag.

Handla EFQ8 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREFQ8
Stuttgart Stock ExchangeEUREFQ8
XETRAEUREFQ8

Fortsätt läsa

Populära