Nyheter

Får vi en uppstuds i Colombia 2016?

Publicerad

den

Aktierna i tillväxtekonomierna och därmed också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa börser var en besvikelse under 2015. Ingenstans var besvikelsen mer märkbar än i Latinamerika där de börshandlade fonderna genomled ännu ett år av fallande priser som en effekt av priserna rasat på råvarumarknaderna. Får vi en uppstuds i Colombia 2016?

Av helt fel orsaker var Global X FTSE Colombia 20 ETF (NYSEArca: GXG), den landsspecifika börshandlade fond som replikerar utvecklingen av aktiemarknaden i Colombia, mycket märkbar under 2015. Utvecklingen för den colombianska börsen var minst sagt usel under 2015.

Colombia, Sydamerikas näst största ekonomi, är en stor producent av silver, koppar och, i mindre utsträckning, guld. Priserna på samtliga dessa råvaror har rasat, och till råga på allt straffades Colombia av det fallande oljepriset. Dessa är några av orsakerna till att GXG varit en av de sämsta börshandlade fonderna i sitt slag under 2015.

En av de ljusaste stjärnorna på marknaden

För bara några år sedan var Colombia en av de ljusaste stjärnorna på tillväxtmarknaden, men de fallande råvarurpriserna har fått skenet att blekna. Under förra året var Colombias centralbank tvungen att höja räntan för att kyla inflationen. För två år sedan uppgraderade kreditratinginstitutet Fitch sitt betyg för Sydamerikas näst största ekonomi, till BBB från tidigare BBB-.

Stora katalysatorer till den ekonomiska kampen i den latinamerikanska regionen inkluderar den nuvarande ekonomiska kampen i Kina och nedgången i råvarupriserna. Kina har strategiskt tillgripit den inhemska konsumtionen i syfte att utlösa den ekonomiska tillväxten. Detta är inte bra nyheter för en region som kraftigt förbrukar kinesiska export.

Minus 42 procent

GXG, den största av de landspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av Colombias aktiemarknad sjönk med nästan 42 procent under förra året och inflationen är på uppgång något som kan leda till att landets centralbank åter måste höja räntorna.

Enligt JPMorgan Asset Management är Colombia och Mexiko nu medlemmar av den så kallade ”Fragile Five” gruppen sedan länderna ersatt Brasilien och Indien. De två latinamerikanska länder, tillsammans med Turkiet, Sydafrika och Indonesien, ses som utvecklingsländer med för stort beroende av flyktiga utländska investeringsflöden. De ursprungliga ”Fragile Five” var bland de ekonomier som drabbades hårdast under 2013 när FED pumpade in som mest pengar i USAs ekonomi vilket fick effekten att utländska investerare drog sig ur tillväxtmarknaderna. I händelse av att detta upprepas kommer Colombia och Mexiko vara bland de mest utsatta ekonomierna. Det känns inte som det finns förutsättningar för en uppstuds i Colombia 2016.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version