Följ oss

Nyheter

Experterna säger att det går att tjäna stora pengar på tematiska ETFer

Publicerad

den

Förmögenheter kan både göras och förloras med tematiska ETFer, säger experten. Här är vad du behöver veta. "Du kommer att vilja välja ett par och få dem att vara en satellit till din kärnportfölj."

Förmögenheter kan både göras och förloras med tematiska ETFer, säger experten. Här är vad du behöver veta. ”Du kommer att vilja välja ett par och få dem att vara en satellit till din kärnportfölj.”

Har du någonsin varit säker på att en viss teknik eller bransch var framtidens väg, så mycket att du är villig att lägga dina pengar där din mun är? Då är du sannolikt bland den växande gruppen investerare som intresserar sig för så kallade temafonder, eller tematiska ETFer.

Istället för att fokusera på ett marknadsindex har dessa börshandlade fonder korgar av investeringar som teoretiskt sett kommer att gynnas vid sidan av det långsiktiga framväxten av ett visst tema. Tror du att federal legalisering kan utlösa en högkonjunktur hos cannabisföretag? Tror du att artificiell intelligens sannolikt kommer att förändra den amerikanska arbetskraften? Tänk att vi är på väg mot en framtid där rymdresor blir vanliga? Det finns troligtvis en fond för det. Det finns nog mer än en.

Investerare lockas alltmer av denna idé. I slutet av mars i år stod de totala investerardollarna i sådana fonder på 160 miljarder dollar, vilket är mer än tredubblat från cirka 49 miljarder dollar i slutet av 2019, enligt Morningstar.

Men bara för att det är populärt att investera i dessa fonder betyder det inte att det är idiotsäkert. Dessa nischinvesteringar har hög potentiell avkastning, men också en unik uppsättning risker som kan skada din portfölj om du inte är medveten om dem.

Så här rekommenderar investeringsexperter att engagera sig.

Vad är tematiska ETFer och varför är de populära?

Investerare har flockat till temafonder av två skäl. För det första är de lätta att förstå, säger Voros. ”Om människor ser en ETF med videospel eller sportspel i namnet vet de exakt vad det är”, säger han. ”När detaljhandelsinvesterare ville satsa på flygindustrin efter att Warren Buffett sålt sina flygbolagsaktier staplade de in i JETS, som har en samling flygbolag. Det är vettigt för människor.”

Och precis som många andra investeringar i en marknad som har varit en go-go-marknad som kommer från pandemiska nedgångar, har några framstående tematiska ETFer gett stor avkastning. Ark Innovation ETF, som fokuserar på störande företag, steg upp 153% under 2020. iShares Global Clean Energy ETF levererade en avkastning på 142% under samma period.

Även om båda har kommit tillbaka till jorden hittills 2021, är budskapet till opportunistiska investerare fortfarande klart: Välj rätt tema vid rätt tid, och det finns en betydande avkastning att hämta.

Experter säger att det inte är en dålig idé att skära ut en liten del av din portfölj för en eller två av dessa fonder. ”Du kommer att vilja välja ett par och få dem att vara en satellit till din kärnportfölj – en mindre delmängd av dina bredare innehav”, säger Todd Rosenbluth, senior direktör för ETF- och fondforskning på CFRA. ”Välj några teman som du tror har starka, långsiktiga utsikter och du inte skulle hitta vanligt inom din kärnportfölj.”

Navigering av tematiska ETFer -risker

Men innan du skottar pengar till vad du tror ska gå till nästa hetaste tema, säger experter att det är viktigt att ställa sig tre viktiga frågor:

Har denna ETF de företag jag vill investera i?

Om du funderar på att investera i ett visst tema kommer du sannolikt att stöta på några ETFer som marknadsförs på samma sätt. ”Kapitalförvaltare är smarta med fästingarna. Om du vill investera i infrastruktur finns det PAVE och IFRA. Cannabisinvesterare kan investera i YOLO, TOKE och CNBS”, säger Rosenbluth. ”Alla låter som om de ger dig samma exponering, men du måste titta in i dem och förstå vad du köper.”

Det stora bekymret att se upp för är överlappning med din kärnportfölj, säger Rosenbluth. ”Om du äger breda marknadsfonder är Tesla förmodligen en del av din kärna”, säger han. ”Så om du investerar i självkörande bilar eller elfordon, vill du se till att ETF inte äger en betydande bit Tesla. Annars kan du befinna dig överexponerad för den aktien.”

Investerare bör vara försiktiga med alla temafonder som huvudsakligen investeras i bara en handfull aktier, säger Voros. ”Om portföljen du köper har 20 aktier i den och två av dem kraschar, gör nu 10% av portföljen ont”, säger han.

Detsamma gäller naturligtvis i andra riktningen, men investerare bör förstå att även om breda indexfonder som de som följer S&P 500 är ”är en långsam klättrare”, kommer tematiska fonder att bete sig mer oregelbundet, säger han.

Vad kommer det att kosta mig att köpa denna fond?

Det lönar sig att bedöma kostnaden för alla temafonder du funderar på, säger Voros. ”Kostnadsförhållandena för dessa fonder kommer att vara mycket högre”, säger han. Den genomsnittliga årsavgiften för temafonder är 0,62%, enligt ETF.com – inte utpressande, men betydligt högre än genomsnittet på 0,13% för passivt förvaltade fonder.

Investerare skulle vara klokt att kolla in vilken fond som helst under förvaltning – fondens aktiekurs multiplicerat med antalet utestående aktier. Mekaniken bakom ETF -handel innebär att investerare får ett sämre pris när de köper eller säljer aktier i små fonder, säger Voros. ”Du kommer att betala mer för en daytrade”, säger han och tillägger att fonder med tillgångar på 100 miljoner dollar eller mindre borde höja röda flaggor för investerare, eftersom de tenderar att handlas tunt och därför är svåra att köpa eller sälja till ett förmånligt pris.

Hur ser denna investering ut på lång sikt?

Innan du köper en tematisk ETF, fråga dig själv hur länge du planerar att hålla, säger Voros. ”Det handlar om din tidshorisont”, säger han. ”Spelar du det långa spelet och håller, eller försöker du dra nytta av temat?”

Fondföretag öppnar gärna upp en ETF för att försöka locka köpare som letar efter det senare. Det tog inte lång tid för ETFer med ”arbete hemifrån” eller work from home -tema och liknande att dyka upp efter pandemin, påpekar Voros. När alla dessa Covid -teman kom ut tänkte jag ”Det är som att komma med en fågelinfluensa -ETF”.

Eftersom ETF-emittenter tenderar att bygga fonder kring populära, snabbt växande teman, presterar de ofta bra på kort sikt: 80% av temafonderna överträffade den globala börsen 2020, till exempel enligt Morningstar. Men under de senaste ett och ett halvt decenniet har nästan hälften av alla tillgängliga temafonder tvingats sluta.

”När det inte finns några nyheter försvinner de bara”, säger Voros. ”Temat måste ligga kvar i rubrikerna för att fonden ska fortsätta att väcka intresse.”

Handla Tematiska ETFer

Många av de tematiska ETFer som finns i dag handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare.

IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Tematiska ETFer med säte i USA. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med i amerikanska ETFer i form av CFDer. Till  CMC Markets

Även eToro har ett bra basutbud av börshandlade fonder, om än inte alla tematiska ETFer som finns på marknaden. Till eToro.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.