Nyheter

EU efterlyser ESG-regler för att undvika ”Greenwashing’”

Publicerad

den

Ett antal fondstrategier har kommit ut för att dra nytta av den växande populariteten hos socialt ansvarsfulla investeringar som spårar faktorer som miljö-, social- och styrningsprinciper, men de slutliga investeringsprodukterna kanske inte alltid följer strikta ESG-kriterier, så kallad Greenwashing.

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) har uppmanat gruppens verkställande europeiska kommission att fastställa nya regler för att reglera betyg på ESG-aspekter av företag, rapporterar Reuters. Dessa uppsatta regler skulle då hjälpa kapitalförvaltare att fatta ”gröna” investeringsbeslut.

”Marknaden för ESG-betyg och andra bedömningsverktyg är för närvarande oreglerad och utan tillsyn,” sa ESMA i ett uttalande. ”I kombination med ökande lagkrav för hänsyn till ESG-information finns det ökade risker för gröntvätt, kapitalallokering och felförsäljning av produkter.”

Greenwashing hänvisar till att ge ett vilseledande intryck av gröna referenser, eller föreslå ett socialt ansvarsfullt syfte utan att hålla fast vid andan i investeringsavhandlingen.

Vissa ESG-fondprodukter kan innehålla traditionella fossila bränsleföretag som fortfarande är engagerade i råoljeindustrin. Även om dessa företag uppenbarligen skulle misslyckas med ”miljöaspekten” i det bredare ESG-klassificeringssystemet, kan dessa råoljebolag fortfarande göra betyget på ”S” eller ”G” -aspekterna på grund av implementering av socialt medvetna affärer eller anställningsmetoder och stark bolagsstyrning principer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version