Följ oss

Nyheter

ETFer för vatten: 111 miljarder dollar till vatteninfrastruktur

Publicerad

den

Biden har avsatt 111 miljarder dollar för vatteninfrastruktur. En vattenfond i form av en ETF är ett bra sätt att satsa på detta segment detta utan mycket investeringar

Biden har avsatt 111 miljarder dollar för vatteninfrastruktur. En vattenfond i form av en ETF är ett bra sätt att satsa på vatteninfrastruktur utan mycket investeringar i tid. Det finns ett stort antal företag som kommer att gynnas, mest stora industrier med relativt små vattenenheter. Det finns några rena vatten-ETFer, till exempel First Trust ISE Water ETF (NYSEArca: FIW) och PowerShares Water Resources Portfolio. (NYSEArca: PHO).

Trots vissa problem med dåliga inneslutningar föredrar många analytiker FIW just nu på grund av dess renare viktningsstruktur.

Färskvatten är den viktigaste framtida resursen

Oavsett vad du tror anledningen är, stiger medeltemperaturen och vi ser mer extrema klimathändelser från torka i vissa regioner till översvämningar i andra. Kaliforniens Central Valley, hem till några av de mest produktiva jordbruksmarkerna i världen, törstar efter vatten och akviferer töms på grund av dålig vatteninfrastruktur. 2020 var det värsta eldåret som registrerats för Kalifornien, och fuktnivåerna är alltid låga, vilket tyder på att 2021 kan vara sämre. Efter en kort paus 2018-2019 är vi tillbaka till den här kartan:

USDA Drought Monitor

Kaliforniens vatteninfrastruktur byggdes till stor del under första hälften av 1900-talet, med det sista stora projektet Kaliforniens akvedukt på 1960-talet. Sedan dess har det blivit nästan omöjligt att utveckla vatteninfrastruktur i form av större vattenprojekt på grund av NIMBY och de olika regleringshävstängar som de använder för att stoppa projekt. Lösningen för Kaliforniens vatteninfrastruktur under det senaste decenniet har varit att finansiera mindre, lokala projekt.

Sedan finns det andra regioner, främst i Mississippi-Missouri-Ohio River Valley, som upplever mer regn och ofta översvämningar som ett resultat. Detta mönster upprepas globalt, men det torra överstiger det våta. På mycket lång sikt kan färskvatten kommer att handlas som olja är idag.

Men det är många decennier dit. När Biden förslaget skulle passera i ungefär sin nuvarande form 2021 finns det 111 miljarder dollar under 8 år för vatteninfrastruktur projekt. I Vita husets faktablad är detta uppdelat i tre delar:

  • 45 miljarder dollar för borttagning av alla återstående blyrör i USA.
  • 56 miljarder dollar för bidrag och lån till orter för modernisering av vatteninfrastrukturen.
  • 10 miljarder dollar för PFAS-minskning. PFAS är en grupp av allmänt använda kemikalier som är giftiga och finns i många små och landsbygdens vattensystem.

Den första akvedukten i Los Angeles slutfördes 1913. 96 år senare 2009 sprängde femfots röret från akvedukten som matar dess lokala reservoar och översvämmade grannskapet. Det fanns ett sjunkhål som nästan svalde en brandbil. Det resulterande projektet för att ersätta det tog sex år att gräva upp vägar och addera cirka tre miles av det nya betongkompositröret. Ingen har ännu lyckats ta reda på vad det kostade i slutändan.

Så det är den typen av projekt vi ska titta på över hela landet om lagförslaget godkänns. Men lagförslaget tar inte upp de nuvarande och framtida frågorna angående klimatförändringar. Det är att ta itu med saker som antingen är mycket gamla som Los Angeles akvedukt, eller i fallet med blyreduktion, en mycket farlig hälsorisk som borde ha åtgärdats för länge sedan. Blyrör började förbjudas redan på 1920-talet.

Den som tror att sötvatten så småningom kommer att bli världens viktigaste resurs, bör titta på Invesco Water Resources ETF (PHO). Ett annat alternativ är First Trust Water ETF (FIW), som är väl korrelerat med PHO. Förvaltningskostnaderna är högre än för en index-ETF med 0,6% respektive 0,55% för PHO respektive FIW.

Det finns väldigt få rena satsningar, så många av anläggningarna är stora konglomerat med vissa vattenrelaterade divisioner.

Roper Technologies

Roper (ROP) är ett av de stora konglomeraten. Det är det största innehavet i PHO på 8,4% och nummer 2 i FIW med en kapitalandel om 4,2%. FIW är en mycket jämnare allokerad ETF. En tredjedel av FIWs innehav ligger i intervallet 3,7% -4,2%. Liksom många företag här är det här inte nära en ren satsning på sötvatten. Till att börja med var 58% av deras intäkter från 2019 före pandemin och 63% av deras rörelseintäkter programvara och tjänster. Bara lite av det – labb- och regeringsföretagsprogramvara – är potentiellt relaterat här.

Vad vi är intresserade av är segmenten Measurement & Analytics och Process Technologies. De har flera relaterade varumärken inom dessa områden:

  • Fluid Metering gör doserade pumpar.
  • Neptune tillverkar mätare, övervakning och datahantering hårdvara / programvara för vattenverktyg. De tillhandahåller också hanteringstjänster för verktyg.
  • Technology tillverkar fjärrövervakningsutrustning, programvara och tjänster för vattenföretag.
  • Cornell tillverkar pumpar för avloppsvattenbehandling.

Men samtidigt har de också flera enheter som betjänar olje- och gasindustrin, och olja är en av de stora förlorarna i Bidens lagförslag. Vi ser det i många av dessa företag – betjänar både vattenförsörjning och olja/gas.

Men möjligheten här, som med andra konglomerat, är att deras relativt små vattenenheter plötsligt blir mycket större.

Danaher

Danaher (DHR) är ett annat konglomerat som huvudsakligen betjänar medicin- och laboratorieindustrin genom segmenten Life Sciences och Diagnostics. Tillsammans står dessa segment för 75% av intäkterna och 71% av rörelseintäkterna under pre-pandemin 2019. Life Sciences har vattenfiltreringssystem för verktyg, men resten av dessa segment är till stor del för medicinsk forskning. Det är 8,2% av PHO och 4,0% av FIW.

Deras tredje segment är miljö- och tillämpade lösningar, och i stort sett allt detta är relevant här.

  • ChemTreat tillhandahåller utrustning och förbrukningsvaror för vattenbehandling.
  • Hach tillverkar utrustning för vattenanalys.
  • McCrometer gör flödesmätare.
  • OTT HydroMet tillverkar utrustning för fjärrövervakning för vattenförsörjning samt programvara för att stödja den. De gör också fjärrövervakning för sol- och vindproduktion, vilket är en annan del av räkningen.
  • Pall Water gör filtrerings- och behandlingslösningar för avloppsvatten.
  • Sea-Bird Scientific tillverkar övervakningshårdvara för naturliga vattendrag.
  • Trojan Tech tillverkar UV-vattenbehandlingsutrustning av användbar skala.

Så detta är ett liknande spel som Roper, där ett litet segment – i det här fallet ungefär en fjärdedel av företaget – blir mycket större och kanske till och med kommer att dominera verksamhetsutredningen. Marknaden ser fortfarande mycket på detta som en hälsovårdsspel i Thermo-Fisher (TMO).

Jättelinjer från deras miljö- och tillämpade lösningar kan komma som en överraskning för många människor. Företaget bevakas till stor del av vårdanalytiker och inte av dem som intresserar sig för vatteninfrastruktur.

Xylem

Nästa är Xylem (XYL), vårt första rena spel. Det är 8,1% av PHO och 4,0% av FIW. De har 18 varumärken som täcker ett brett utbud av det vi pratar om här.

  • Pumpar och ventiler
  • Filtrering och sanering
  • Smarta mätare och telemetri för dem
  • Fjärrövervakning
  • Testutrustning och programvara
  • Sensorer
  • Hanterade tjänster

Eftersom den här är en pure-play kan vi prata lite mer om vad de har på gång. Spelet här är att det kommer att finnas flera år av dessa rader i det första diagrammet som går upp som de gjorde 2017 och 2018:

  • Intäkter: 18% CAGR under 2017 och 2018
  • Rörelseresultat: 27% CAGR
  • EPS: 45% CAGR (påverkas av skatteräkningen; 34% med deras genomsnittliga effektiva skattesats 2014–2016)

Om förslaget skulle passera ser vi sannolikt på flera års tillväxt så. Bolaget hade de 5,2 miljarder dollar i intäkter under pre-pandemin 2019. På grund av pandemin, som många industriföretag, var de tvungna att öka sina skulder när deras order kraschade under första halvåret 2020. Först fick de som många företag sin långivare att ändra skuld-EBITDA-mätvärden för 2020, och emitterade sedan nya obligationer till 1,95% för en femårsperiod och 2,25% för en 10-årig. En del av det gick till att betala ner sina befintliga skulder, och resten sitter fortfarande mest i omsättningstillgångar.

Vatteninfrastruktur räkningen kommer att rensa upp problemet mycket snabbt om det skulle passera.

Ecolab

Ecolab är en utdelningsaristokrat, en benämning på amerikanska bolag som höjt sin utdelning minst 25 år i följd. Bolaget har också lämnat utdelning 84 år i följd.

Ecolab (ECL) har en vikt på 7,8% i PHO och 3,9% i FIW. Ecolab är ett annat företag med sina händer i många industriella och hälsovårdspajer. De har 11 rörelsesegment, grupperade i fyra rapporterbara segment, så vi får inte massor av tydlighet. Vatteninfrastruktur är en del av Global Industrial, det största av rapporteringssegmenten med knappt hälften av både intäkter och rörelseresultat. I sin berättelse pratar de först om vattensegmentet, så jag antar att det fortfarande är det största. De tycker åtminstone mycket om det.

Mycket av resten av Global Industrial är också vattenrelaterat, men inriktat på specifika industrier som raffinaderier och pappersbruk. Om du inte känner till dem är Ecolab världens vaktmästare. Om det är smutsigt eller förorenat kommer de att rengöra det eller sälja dig något som kommer att göra det. Inom vattensektorn betyder det kemiska vattenreningsprodukter och tjänster, och de är sannolikt världsledande där.

Så även om det bara är 1 av 11 rörelsesegment, och vi inte vet exakt hur stort det är, är vatteninfrastruktur i form av vattenrening en kärnkompetens för Ecolab. Det är en stor del av saneringsarbetet i lagförslaget, som börjar, men definitivt inte slutar med de 10 miljarder dollar som satsats för PFAS-minskning. Jämfört med det var de konsoliderade Ecolabs intäkter för pre-pandemin 2019 12,6 miljarder dollar. De har också andra segment inom Global Healthcare & Life Sciences som kan dra nytta av FoU-finansieringen i lagförslaget. Men återigen, här är ett annat företag som påverkas mer av sina hälso- och sjukvårdssegment sedan valdagen än någon vattensatsning.

Tetra Tech

Tetra Tech (TTEK, förväxla inte med Tetra Technologies, TTI) är ett miljöteknikföretag med stort fokus på vatteninfrastruktur. Detta är ett företag som mest har litat på statliga kontrakt, även om de har förgrenat sig till industrikunder som många andra här. Deras offentliga kontrakt uppgick till 58% av 3,1 miljarder dollar i intäkter, men 70% av rörelseresultatet före pandemin 2019. Det är deras kärnverksamhet, och de har många relationer med lokala myndigheter och privata verktyg.

Liksom de andra vattencentrerade företag här har det hållit jämna steg med den bredare marknaden mer än de större konglomeraten. Det är svårt att säga vilken del av de 111 miljarder dollar som går till teknik, men de är en av de största här, där AECOM (ACM) och Willdan (WLDN) är de andra aktörerna. Willdan är mycket mindre, så det gör det också ganska attraktivt.

Evoqua Water Technologies

Evoqua (AQUA) är ett rent vattenspel, men mindre än Xylem, och mer som Ecolabs Global Industrial-segment. Det är 4,3% av PHO och 2,2% av FIW. Evoqua erbjuder ett komplett utbud av produkttjänster inom vattenrening, centralt i räkningen. Mycket av deras verksamhet är inriktad på specifika industrier som läkemedel, tillverkning, mat och dryck och olja/gas /petrokemikalier. Men de är också leverantörer av vatteninfrastruktur i form av kommunalt vatten och avloppsvatten.

Evoqua bryter inte ut sina segment efter bransch, utan snarare produkter och tjänster. Från deras presentationsbilder ser det ut som kommunala kunder är någonstans mitt i förpackningen. I vilket fall som helst kan detta vara ett fall där en mellanliggande enhet plötsligt börjar överprestera. Det här ser ut som en annan trend med vård.

Pentair

Pentair (PNR) är 4,2% av båda ETF:erna, vilket gör det till nummer 1 i FIW. De har två segment. Den första är konsumentinriktad och är mest relaterad till poolvård, även om de har några lösningar för brunnsvattenbehandling som kan komma i spel. 2020 var ett bra år för poolbranschen, men det är inte det vi är här för. Deras andra segment är Industrial & Flow Technologies, som är pumpar och filter i verktygsskala, så det är i hjärtat av fakturan.

Industrial & Flow Technologies utgjorde 45% av intäkterna och 34% av segmentets rörelseresultat, med mycket lägre rörelsemarginaler än konsumentverksamheten, 15% mot 24%. Detta är återigen ett annat exempel på ett mindre segment som betjänar en underinvesterad sektor som kan vara på väg att få massor av investeringar.

Detta är ett av få företag som har hållit jämna steg med den bredare marknaden, troligtvis eftersom det grävdes många nya pooler 2020.

Det finns en politisk nackdel med Pentair. De är ett företag som är ett resultat av sammanslagningen av två separata ”Pentair” -företag, ett schweiziskt, ett i Minnesota. De har fortfarande det Minnesota-kontoret, men de har sitt säte i Irland och har sitt huvudkontor i London. Den här typen av saker är impopulär hos den nuvarande presidenten.

IDEX

IDEX (IEX) är 4,2% av båda ETF: erna. Så till skillnad från många av dessa andra konglomerat med händerna i många pajer, bryter IDEX ut sina slutmarknader för oss. IDEX tillverkar pumpar och flödeskontroll för en rad olika slutmarknader. Som ni ser var vattenförsörjningen en stor medelmåttig del av deras verksamhet 2019 med 10% av intäkterna.

Under pre-pandemin 2019 hade IDEX totalt 2,5 miljarder dollar i intäkter, men bara 251 miljoner dollar från vatten. Föreställ dig nu samma företag med intäkter som växer till en miljard per år i den enheten i flera år. Det är den typen av saker vi pratar om med alla dessa konglomerat.

Vattenledningsföretag

Det finns 2,2 miljoner miles vattenledningar under jord, enligt American Society of Civil Engineers, en del av det går tillbaka till 1800-talet. Mycket av denna vatteninfrastruktur kommer att ersättas. Sedan finns det åtminstone 6,1 miljoner mil ledningsservicelinjer som leder från elnätet till hemmet. Det är verkligen okänt vad detta nummer är, för mycket av det går under privat egendom.

Tro det eller ej, vi har förlitat oss på kalk på dessa rör för att skydda oss från blyförgiftning stora delar av befolkningen.

Cincinnati Water Works gjorde en plats-för-plats-karta över staden, som lyfter fram komplexiteten:

Cincinnati Water Works. Vänster ruta är offentlig anslutning (gul för bly) och höger ruta är sidan under privat egendom.

Som du kan se kan grannar intill ha helt olika profiler. Utöver det finns det en okänd mängd blyrör inuti äldre byggnaders väggar. Om detta lagförslag syftar till att ta bort 100% av blyrör som det står, så är det massor av kopparrör som går in i hem, för att inte tala om armén av rörmokare, gipsväggar och målare som behövs för att dra av den. 45 miljarder dollar för 100% blyreduktion är sannolikt alldeles för lite. I vilket fall som helst är detta rörledningsföretagen i ETF: erna och deras viktning:

Advanced Drainage (WMS) är överviktigt, eftersom avloppsvatten är mindre del av detta än dricksvattenförsörjning. Men de andra tre är enligt min mening enormt underviktiga för det här spelet. Om du lägger ihop koppar som behövs för rör och ledningar för elöverföring blir det många ton.

Utilities

Varje ETF har ungefär en femtedel av sitt innehav i vattenförsörjning – 18,4% för PHO och 22,0% för FIW. Verktyg är ett intressant spel över hela linjen med denna proposition. De får inga inköpsorder som vi pratar om med de andra företagen. Vad de kommer att få är massor av gratis eller mycket billigt Capex. Detta kommer att minska framtida Capex- och skuldnivåer samt underhållskostnader för vatteninfrastruktur. Just nu går 6 miljarder liter behandlat vatten förlorat varje dag på grund av läckage och bristande elnät. Så med tiden bör vi se att hävstångsgraden sötnar och utdelningen höjs.

Liten är bra

Konglomeraten med en liten vattenenhet ser nu ut som ett positivt utfall om förslaget skulle passera. Ett företag som Danaher täcks mestadels av en vårdlins, och deras lilla vattenenhet har potential att överraska människor, även de som följer företaget noga.

Eftersom de ger oss mest synlighet, låt oss titta på IDEX. Bara i syfte att demonstrera är dessa antaganden:

  • Utgifterna börjar kalendern 2023.
  • Ramper upp i 5 år och sjunker sedan till noll över 3 år på en exponentiell kurva.
  • I topp får IDEX 1 miljard dollar i årliga intäkter från programmet för 5,9 miljarder dollar under 8 år, eller 5,3% av vatteninfrastrukturräkningen.
  • Allt annat i företaget växer med 3,9% CAGR som IDEX hade från 2011-2019.

Så, med tanke på de mycket lösa antagandena, så ser IDEXs topplinje ut:

I detta hypotetiska, växer vatten från ett mycket litet företag till nästan en tredjedel av företaget. När vi modellerade det, kom kraschen 2028. Men under de fem åren fram till det blir 4% tillväxtföretaget ett 9% tillväxtföretag.

Detta är bara ett hypotetiskt sätt att tänka på det, men små delar av detta lagförslag kommer att gå långt för många av dessa företag.

PHO vs. FIW

Som med vilken ETF som helst är båda en blandad påse och en kompromiss till att börja med. Vatten blev viktigare inom ett brett spektrum av industrier och att det på lång sikt skulle vara den viktigaste resursen. Men fördelarna med denna långsamma trend är mycket diffusa just nu, så en ETF är en kompromiss med det.

Om det här lagförslaget passerar något som är nära sin nuvarande form är en eller båda dessa ETF: er är fortfarande ett bra sätt att spela detta utan en stor investering i tid, vars kostnad människor underskattar ofta.

Men det finns uppenbara förpliktelser med båda:

Den plattare fördelningen i FIW återspeglar mer hur denna proposition sannolikt kommer att gå, med diffusa fördelar för ett stort antal amerikanska företag.

Handla FIW ETF

First Trust ISE Water ETF (NYSEArca: FIW) är en börshandlad fond som handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Handla PHO ETF

PowerShares Water Resources Portfolio. (NYSEArca: PHO) är en börshandlad fond som handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Bitcoin Warms up to Climate Goals and Ethereum’s Next Milestone: What Happened in Crypto This Week?

Publicerad

den

Bitcoin Warms up to Climate Goals and Ethereum’s Next Milestone: What Happened in Crypto This Week? European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

• European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

• Bitcoin’s Growing Fundamentals and Institutionalization

• Ethereum’s Next Leap Forward: A Glimpse at the Upcoming Upgrade

European Economy Booms while Regulators Consider Adopting Crypto

Europe’s economy has exceeded expectations, with Germany’s gross domestic product (GDP) for Q1 2024 increasing by 0.2%, compared to the previous quarter’s reading of -0.5%. Additionally, France, Italy, and Spain are also seeing progress, picking up the bloc’s GDP from -0.1% to 0.3%. This is a good sign that Europe is on the right track away from a recession. Matching the positive outlook, regulators appear receptive to including new alternative assets within the EU’s most established regulatory framework.

Namely, the European Securities and Markets Authority (ESMA) is considering cryptoassets, among other asset classes like commodities and precious metals, in its Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS). Similar to mutual funds in the U.S., UCITS funds can be registered and sold in any country in the EU using unified regulatory and investor protection requirements. These funds are considered safe, well-regulated investments, hence their €12T market valuation and popularity among pension funds and risk-averse investors.

On May 7, ESMA invited investors and trade associations, among others, for a consultation to assess possible benefits and risks of UCITS gaining exposure to the selected 19 asset classes, having until August 7 to gather input. This is important since UCITS accounts for 75% of all collective retail investments in the EU. Thus, if the conclusions of this consultation are in favor of adopting crypto, it would attract an influx of investors and bring more regulated accessibility to this asset class. Moreover, although still under consultation, ESMA’s deliberation adds more credibility to crypto, considering the regulator’s renowned strict regulatory standards.

Further, the EU’s inflation is inching towards the 2% target, overshooting by only 0.4% in the past month, a level the U.S. is yet to achieve, with March’s inflation hitting 3.5%. Later today, a strong gauge for inflation is coming out, the Producer Price Index (PPI), measuring the change in the price of finished goods and services sold by producers. With the last consumer price index (CPI) disappointing, all eyes are on the CPI print coming out this Wednesday, along with data on retail sales. Although optimism seems to have checked out, a cooled inflation rate would recover investors’ appetite for risk-on assets like crypto, instigating more flows into Bitcoin spot ETFs, which have been especially quiet over the past week, as shown in Figure 1.

Figure 1: US Spot Bitcoin ETFs Flows

Source: Glassnode

Nevertheless, Bitcoin’s narrative has been growing beyond its primary use case as a store of value, with companies and governments alike leveraging Bitcoin mining to reduce their negative impact on the environment, ironically something Bitcoin is often scrutinized for.

Bitcoin’s Growing Fundamentals and Institutionalization

On May 7, Genesis Digital Assets and Argentina’s state-owned YPF Luz, the country’s largest producer of oil and gas with a ∼40% share in 2021, announced their opening of a Bitcoin mining facility. The data center takes ‘stranded gas,’ a byproduct of oil and gas production that would otherwise be flared and contribute to greenhouse gas emissions, to power the mining operation with the potential to reduce carbon dioxide equivalent emissions by 25-63%. Notably, 50 major oil and gas companies, representing over 40% of global petroleum production, signed the Oil and Gas Decarbonization Charter (OGDC), thereby committing to end gas flaring by 2030. The Argentinian project serves as a prime example of how companies can achieve the goals outlined in the OGDC, an approach likely to be replicated by others potentially using Bitcoin.

Aside from the obvious environmental benefits, projects like these actually strengthen Bitcoin’s network! More miners joining the fray means greater computing power, reflected by the growing hash rate in Figure 2. This results in a more secure network, as 51% attacks become more costly to execute successfully. The development comes at a crucial point in time, calming fears over miners exiting the network to cover costs, a dynamic often witnessed post-halving and one we explored in our Bitcoin Halving Report.

Figure 2 – Bitcoin Growing Hash Rate

Source: 21co on Dune

On a more familiar note, institutions continue to gobble up Bitcoin as an investment opportunity. The recent 13F filings mentioned last week revealed a growing appetite for Bitcoin as investment managers continue to disclose their U.S. equity holdings to the SEC. Quantitative trading firm Susquehanna holds over $1B in Bitcoin ETFs, with Boston-based hedge fund Bracebridge disclosing their $380M position too. Furthermore, in Japan, a weakened yen and government debt reaching 250% of GDP confirms sustained economic pressure, which has led early-stage investment firm Metaplanet to adopt Bitcoin as a strategic reserve. They have acquired over $7M since April, another testament to Bitcoin’s value proposition as a safe haven. The continuous adoption of Bitcoin is no surprise, given the accessibility of Bitcoin ETFs to traditional institutions through a regulated and familiar investment vehicle.

The positive Bitcoin sentiment is amplified by continuous innovation on the network itself. Bitcoin’s prime scaling solution, the Lightning Network, has taken a significant leap forward. By leveraging the Taproot Asset Upgrade, the Lightning Network successfully tested a protocol for issuing stablecoins directly on Bitcoin. This underscores the trend of Bitcoin’s growing use cases following the launch of Runes, which unlocked the ability to launch fungible tokens on Bitcoin. The recent surge in on-chain activity is reminiscent of the ERC-20 explosion in Ethereum’s early days, and stablecoins would truly unlock Bitcoin’s DeFi potential. They facilitate a wide range of transactions, shown below by Ethereum stablecoins amassing $3.8T in 2024 processed volume so far.

Figure 3 – Ethereum Stablecoin Volume

Source: 21co on Dune

While still in the early stages, this development would also significantly boost miner revenue, offering them a much-needed additional income stream through transaction fees, following the halving of block rewards last month. The potential of stablecoins on Bitcoin will be monitored going forward, as they have clear implications for the network’s potential on-chain footprint.

Ethereum’s Next Leap Forward: A Glimpse at the Upcoming Upgrade

More information is finally starting to come out regarding Ethereum’s next major upgrade, slated for late this year or early next year. Known as Pectra, the upgrade promises to introduce a range of enhancements aimed at bolstering the network’s stability and refining user experience. For example, the upgrade will raise the maximum stake per validator from 32 to 2,048 ETH, streamlining the management process for large validators who spread their stake across multiple wallets. Moreover, Pectra will tackle the problem of empty accounts, those with zero assets or funds, by removing them from the network. This action reduces the network’s state size, which effectively leads to lighter transaction processing.

Although the upgrade will incorporate various Ethereum Improvement Proposals (EIPs), one in particular stands out. Referred to as EIP 7702, Vitalik Buterin’s new proposal aims to expand upon the advancements made in Account Abstraction (AA) on Ethereum by refining certain concepts introduced in an earlier proposal, EIP 3074. As a quick recap, AA transforms users’ wallets, externally owned accounts (EOAs), into more sophisticated accounts resembling smart contracts, enhancing security, flexibility, and simplified user management. That said, EIP 7702 addresses some of EIP 3074 criticisms by steering clear of dependencies on EOA-specific functionalities. It aims to establish a versatile system capable of meeting the evolving needs of the Ethereum ecosystem while helping to reduce technical debt for the network

However, EIP 7702 proposes several other enhancements, including batched transactions, which could enhance transaction efficiency and even reduce fees by consolidating multiple user actions. Another exciting feature is the introduction of s sponsored transactions, which allow third-party applications to cover transaction fees for consumers, an ideal solution for onboarding new users. Finally, the upgrade could make users’ accounts resistant to threats from quantum computing. That said, with the proposal’s introduction of a new transaction type enabling EOAs to temporarily transition into smart accounts, concerns arise regarding the heightened risk of malicious actors’ ability to swiftly drain user wallets. Nevertheless, Vitalik’s proposal is intriguing as it charts a more pragmatic course toward realizing the AA vision. This is pivotal because it echoes our thesis at 21Shares that crypto won’t onboard millions of more users without providing them with an intuitive interface resembling the user-friendly experience they are familiar with across Web2.

Now, while Ethereum’s long-term prospects remain promising, its status as a deflationary network has come under threat in recent weeks, as seen below in Figure 3. This decline is primarily attributed to decreasing on-chain activity, which peaked at the end of March. Furthermore, the DenCun upgrade, implemented in March, significantly reduced the costs L2s incurred for storing their data on Ethereum by 90%.

Figure 4 – Ethereum’s Inflation

Source: 21co on Dune

It is worth noting that while it is currently more cost-effective for L2s to operate on Ethereum, these reduced costs will eventually onboard a larger user base. This will make it more feasible for applications, especially those requiring a high volume of interactions, to operate within the Ethereum ecosystem, which was previously economically unviable. A pivotal piece of evidence supporting this perspective is Arbitrum’s recent milestone, onboarding approximately 600K daily active users, as depicted in Figure 4. This likely influenced Securitize’s decision to propose deploying Blackrock’s BUIDL on Arbitrum, considering its position as the pioneering L2 platform with such a vibrant user base, alongside being the first L2 to process over $150B in swap volume on Uniswap, putting Arbitrum as the leading Ethereum scaling solution. Nevertheless, readers shouldn’t be wary, as we expect a broader spectrum of applications to arrive at the Ethereum network, helping to fill in the gap for Ethereum’s lost revenue while expanding the universe for what is possible within its ecosystem.

Figure 4 – Daily Active Users of Ethereum’s Leading Solutions

Source: GrowThePie

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

CRPA ETF investerar i företagsobligationer och återinvesterar utdelningen

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD (Acc) (CRPA ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD (Acc) (CRPA ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD (Acc) har tillgångar på 116 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CRPA?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Obligationsexponering med investeringsgrad

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate-index spårar företagsobligationer i amerikanska dollar utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade.

Handla CRPA ETF

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD (Acc) (CRPA ETF) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURSXRB
London Stock ExchangeUSDCRPA

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.83
JPMORGAN CHASE & CO1.63
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.29
MORGAN STANLEY1.15
CITIGROUP INC1.13
WELLS FARGO & COMPANY1.12
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.97
AT&T INC0.95
APPLE INC0.84
HSBC HOLDINGS PLC0.78

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Timely and concise insights on Bitcoin & Cryptoasset Markets

Publicerad

den

• Growing Mainstream Adoption of Digital Assets: Institutional investors and major asset managers are increasingly incorporating digital assets like Bitcoin into their portfolios, as evidenced by recent filings and the launch of Bitcoin ETFs in the U.S. Despite their current small market share, these investments reflect a broader trend towards mainstream acceptance

• Growing Mainstream Adoption of Digital Assets: Institutional investors and major asset managers are increasingly incorporating digital assets like Bitcoin into their portfolios, as evidenced by recent filings and the launch of Bitcoin ETFs in the U.S. Despite their current small market share, these investments reflect a broader trend towards mainstream acceptance

• Impact on Portfolio Performance: The inclusion of Bitcoin in portfolio optimizations, using strategies such as Maximum Sharpe Ratio and Risk Parity, has shown to improve the risk-adjusted returns compared to traditional portfolios. Portfolios optimized with Bitcoin not only offer higher returns for the additional risk taken but also present a wider range of efficient risk-return combinations

• Optimal Allocation Recommendations: Empirical studies suggest that even a small allocation to digital assets, specifically between 2% to 3% in broader asset mixes and up to 4% to 6% in more focused digital asset portfolios, significantly enhances portfolio performance without adversely impacting overall risk profiles

Gradually, then suddenly, as they say, digital assets are becoming mainstream.

The biggest asset managers in the world have launched spot Bitcoin ETFs in the US this year and adoption among institutional investors is rising rapidly.

Major financial institutions like Franklin Templeton themselves have just recently disclosed significant investments into Bitcoin ETFs via their latest 13F filings.

Institutional hedge funds that manage money for Ivy League university endowments have disclosed multi-million Dollar holdings. Stanford university’s Blyth Fund has recently disclosed that they hold around 7% allocation in Bitcoin ETFs.

Nonetheless, at the time of writing, US Bitcoin ETFs only account for approximately 0.6% of the overall size of the US ETF market based on data provided by ICI.

In Europe, Bitcoin ETPs also only comprise a tiny fraction of the 11 trn EUR UCITS market of only 0.05%, according to our calculations based on Bloomberg data.

In general, we expect the relative size of digital assets to increase further as even small allocations to digital assets are bound to increase portfolio risk-adjusted returns significantly as demonstrated in our latest deep dive on Bitcoin.

But what is the optimal allocation to Bitcoin and digital assets in general?

What is the optimal allocation to digital assets?

Most empirical portfolio studies usually look at how a classical 60/40 portfolio comprising of 60% allocation in stocks and 40% allocation in bonds responds to a gradual increase in digital asset allocation.

In our previous digital asset study, we did a similar exercise by investigating the effect of increases in digital asset allocation on overall portfolio risk and return metrics.

Since digital assets generally exhibit a higher risk-adjusted return (“Sharpe Ratio”) than other traditional asset classes, a marginal increase in allocation usually leads to an increase in overall portfolio risk-adjusted returns.

However, most institutional asset managers don’t employ a 60/40 portfolio in the first place because of high portfolio volatility and the dominance of the equity allocation for the whole portfolio’s risk-return profile.

In fact, most institutional asset managers in practice allocate based on optimized risk metrics such as portfolio Sharpe Ratio or portfolio volatility which is why we perform a similar exercise here.

In a first step, we looked at optimized multiasset portfolios comprising of global stocks (MSCI World AC), global bonds (Bloomberg Global Aggregate USD-hedged), and commodities (Bloomberg Commodity Index).

More specifically, we optimized these portfolios based on the following approaches:
• Minimum Variance/Volatility
• Maximum Sharpe Ratio
• Equal risk contribution (Risk parity)

The Minimum Variance approach tries to minimize the average portfolio volatility.
The Maximum Sharpe Ratio approach tries to maximize the ratio between average portfolio return (minus a risk-free return) and the corresponding average volatility. The Equal risk contribution or Risk Parity approach varies the respective portfolio weights until every asset has an identical relative contribution to the overall portfolio volatility.

In a second step, we added Bitcoin to the set of potential assets into the optimization. Our period of investigation (July 2010 – May 2024) was constrained by the fact that reliable market prices for Bitcoin only exist since 2010 as it is still a relatively young asset.

Here are the results for the different optimizations. The upper panel excludes Bitcoin while the lower panel includes Bitcoin in the optimization:

Several observations are in order:

Firstly, the minimum variance approach excludes Bitcoin completely since Bitcoin generally exhibits a higher level of volatility than the other assets.

Secondly, the maximum Sharpe Ratio approach excludes commodities in the traditional portfolio but includes Bitcoin in the new portfolio. The Bitcoin allocation is made largely at the expense of the stock allocation.

Lastly, the risk parity approach also includes Bitcoin at the expense of all other asset classes.

Furthermore, a comparison between the historical performances of the traditional portfolios that exclude Bitcoin and those that include Bitcoin reveals that the max Sharpe Ratio and the Risk Parity (ERC) portfolio were able to significantly outperform the Minimum Variance portfolio which didn’t allocate to Bitcoin at all.

It is also important to highlight that the Risk Parity portfolio with Bitcoin even exhibited a smaller maximum drawdown than the Minimum Variance portfolio without Bitcoin. In other words, the increase in portfolio volatility was largely due to an increase in positive upside volatility.

Moreover, investors are over-proportionately rewarded with higher returns for unit of additional risk as the risk-adjusted returns (“Sharpe Ratio”) increase significantly by adding Bitcoin.

The Sharpe Ratios for optimized portfolios with Bitcoin are even significantly higher than for optimized portfolios without Bitcoin.

In fact, by including Bitcoin and digital assets into their portfolio optimization, the universe of potential multiasset portfolios increases vastly.

Asset managers are not only enabled to provide investors with more efficient portfolios, i.e. higher risk-adjusted returns, but also provide investors with a much larger set of risk-return combinations compared to traditional portfolios that only include stocks, bonds, and commodities.

So far so good. What about other digital assets?

We also applied the same portfolio optimization approaches to a basket of the top 20 digital assets based on the MSCI Global Digital Assets Select 20 Capped Index.

–> The optimal % allocation is even higher in case of the Maximum Sharpe Ratio and Risk Parity portfolio optimization.

It is important to note that the period of investigation (November 2019 – May 2024) is much smaller due to the fact that younger digital assets within the top 20 digital assets like Solana or Ethereum have a smaller track record than Bitcoin.

All in all, the abovementioned results imply that even a small allocation to digital assets can have very positive effects on risk-adjusted returns without compromising the risk characteristics of the portfolios.

While highly risk-averse investors should probably avoid digital assets, the optimal allocation based on the Max Sharpe Ratio and Risk Parity approach appears to be between 2% and 3% for the full sample with bitcoin and between 4% and 6% for the smaller sample with a basket of the top 20 digital assets.

The results generally support our previous findings that we presented here.

Most portfolio optimization approaches also include digital assets within the optimal portfolio allocation which demonstrates that any modern portfolio approach that doesn’t include digital assets like Bitcoin is probably sub-optimal.

We recommend that agile asset managers familiarise themselves with this emerging asset class for the benefit of their clients and to remain competitive.
Bottom Line

• Growing Mainstream Adoption of Digital Assets: Institutional investors and major asset managers are increasingly incorporating digital assets like Bitcoin into their portfolios, as evidenced by recent filings and the launch of Bitcoin ETFs in the U.S. Despite their current small market share, these investments reflect a broader trend towards mainstream acceptance

• Impact on Portfolio Performance: The inclusion of Bitcoin in portfolio optimizations, using strategies such as Maximum Sharpe Ratio and Risk Parity, has shown to improve the risk-adjusted returns compared to traditional portfolios. Portfolios optimized with Bitcoin not only offer higher returns for the additional risk taken but also present a wider range of efficient risk-return combinations

• Optimal Allocation Recommendations: Empirical studies suggest that even a small allocation to digital assets, specifically between 2% to 3% in broader asset mixes and up to 4% to 6% in more focused digital asset portfolios, significantly enhances portfolio performance without adversely impacting overall risk profiles

To read our Crypto Market Compass in full, please click the button below:

Fortsätt läsa

Populära